Нова жертва на коронавируса у нас, 94 са заразените, първи случай в Бургас (видео)

OFFNews 19 март 2020 в 08:17 7818 0

Снимка Александра Маркарян

Тази сутрин в Пирогов е починала възрастната пациентка с инсулт и коронавирус, която беше преместена от болница "Св. Наум" в столицата, съобщиха от националния оперативен щаб. С това жертвите на COVID-19 у нас стават 3.

От изследваните 332 проби от вчера до тази сутрин 13 са положителни. Две от тях са установени през нощта, с което общият брой на установените заразени у нас става 94, от които трима починали.

Бургас е новото огнище на коронавируса. Установеният случай е свързан с Банско. Заразената е жена на 39 години, готвач в едно от заведенията, прибрала се преди седмица. Приета е със симптоми на вирусното заболяване в инфекциозната клиника на бургаската болница. Установени са 25 контактни лица.

По информация на посолството на Северна Македония, двама техни граждани са дали положителни проби след ваканция в Банско.

Във ВМА са настанени 11 пациенти, от които един интубиран, с дихателна недостатъчност, не е потвърдено, че е с коронавирус, но симптомите са аналогични. В Пирогов има 3 пациенти, в МВР болница 1, в "Софиямед" 1 и в Александровска болница 1.

В Плевен в болница са настанени 4 пациенти, в Габрово - 2, в Смолян - 1, във Велико Търново - 1, в Ловеч - 1, в Бургас - 1, в Благоевград - 2 и в Перник - 1.

Шефът на щаба потвърди информацията за заразен лекар и съобщи, че той е от Велико Търново, но той няма връзка с лежащия с установен COVID-19 пациент, който е приет в местната болница.

Повечето хоспитализирани в софийските болници са с двустранни пневмонии, но все още без признак на дихателна недостатъчност. Няма определена тенденция за оздравяване или влошаване, каза Мутафчийски. Всички починали и у нас са възрастни хора с придружаващи заболявания, рано е да се правят обобщения, но за момента смъртността е около 3%. Това все още не са достоверни данни, уточни той.

Във връзка с появила се информация за избягал пациент с положителна проба ген. Мутафчийски обясни, че лицето е било намерено в нетрезво състояние, откарано в Пирогов и тествано с бърз тест, който се оказал положителен. Преди да изчака потвърждаването на резултата, мъжът е напуснал болницата и е бил открит по-късно на Централна гара. В момента е в спешната болница до излизане на втория резултат.

Направили сме собствено проучване за ефикасността на бързите тестове. От 10 лица, които са доказано с коранавирус, бързият тест е дал положителен резултат само за 4. Останалите са фалшиво отрицателни. Това, разбира се, е началото, ще бъде проверена достоверността на бързи тестове и от други производители, коментира шефът на оперативния щаб.

По повод информацията за свалени от самолета англичани, проф. Мутафчийски обясни, че те не са заразени, а под карантина и в момента се намират на летище София, Терминал 1 и се очаква напускането им. 

Мутафчийски каза още, че няма информация да се заграждат ромски квартали в Нова Загора и Сливен, но има сигнали, че големи общности от роми се прибират от чужбина и е истинско предивикателство тези хора да бъдат поставени под карантина. На място работят полицейските власти и здравните медиатори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови