Няма коронавирус в България, но ескалира броят на заболелите от грип 'В'

Личните лекари ще издават болнични на хората под домашна карантина

OFFNews 28 февруари 2020 в 08:30 5610 2

Снимка ВМА

Няма положителни проби за коронавирус у нас. Това съобщиха от Националния оперативен щаб на редовния брифинг тази сутрин. 40 души от 9 области са под наблюдение в цялата страна. 

21 проби са били тествани в Националната референтна лаборатория, други 19 - във ВМА. Всички те са отрицателни, съобщи проф. Венцислав Мутафчийски. Китовете, които се ползват за изследването на пробите са същите, които се прилагат и в Европа, уточни той и допълни, че днес ще бъде проведен мониторинг със засичане на резултатите между двете лаборатории. Този мониторинг ще се извършва на всеки 2-3 дни, каза шефът на оперативния щаб. Това, по думите му, е рутинна практика.

Пробите на "Лудогорец"

Футболистите на "Лудогорец" са в добро състояние, съобщиха от щаба. Взети са били всички предпазни мерки, които са препоръчали експертите. Престоят на футболистите е бил съкратен, осигурени са били необходимите предпазни средства. С екипа е пътувал епидемиолог, който е контролирал спазването на противоепидемичните мерки. Днес трябва да станат известни резултатите от пробите на спортистите. По желание на ръководството на отбора след два дни ще бъдат направени контролни изследвания.

Грипната вълна

Ескалира броят на заболелите от грип "В", съобщи главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той не изключи възможността в някои райони на страната да бъде обявена отново грипна ваканция. Специалистът уточни, че тази грипна вълна няма да се силна като първата.

Болнични и карантина

Личните лекари могат да издават болничен лист за карантина на българските граждани, пристигащи у нас от държавите с високо разпространение на новия коронавирус - континентален Китай и Италия, съобщиха от Министерството на здравеопазването вчера.

Всички с препоръчана карантина в домашни условия от здравните инспекции по места могат да получат болничен лист за срока на карантината от общопрактикуващия си лекар. Това важи най-вече за пристигащите от континентален Китай и Италия, които са попълнили анкетна карта при влизане в страната.

От РЗИ-тата ще предоставят информация за лицата, подлежащи на карантина, на общопрактикуващите лекари по области.

Хората, които имат издаден болничен, трябва да уведомят работодателя си до два дни. Болничният лист може да бъде получен от общопрактикуващия лекар и предоставен на работодателя след изтичането на карантината.

От здравното министерство напомнят, че всички лица под карантина не трябва да напускат домовете си и при поява на грипоподобни симптоми (повишена телесна температура; кашлица; затруднено дишане, треска и т.н.). Те трябва да се свържат по телефона с общопрактикуващия си лекар, а ако нямат такъв – със съответната регионална здравна инспекция, откъдето ще получат указания според случая.

Министерството на здравеопазването препоръчва да се избягват всички пътувания до континентален Китай и Италия, както и до държави с високо разпространение на коронавирус COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12270

2

HristoSliven

28.02 2020 в 22:41

Какво е футбола? - На практика контактен спорт!
Как се предава вируса - според убилкациите, най-лесно чрез "въздушно-капков път"!
Та, тези "българи" на Домус-ага около 2 часа са се блъскали и отърквали във ФУТБОЛИСТИ от Италия - в район с констатирани случаи на заболяването. Какъв е проблема точно тези олигофрени да бъдат изследвани, при условие, че макар и футболно унизени, ще имат възможност за "въздушо-капкови" котакти без ограничение.

20696

1

Новак

28.02 2020 в 10:54

Защо има паника? Заради несъответствието между думите и делата! Цяла седмица ни втълпяваха, че няма смисъл да се изследваме ако няма симптоми на грип. Но футболистите на Лудогорец са изследвани - те всички със симптоми ли са? Има ли вероятност тези 20-30 проби да са направени на здрави спортисти, а същото време да няма за някой наистина нуждаещ се?
Но да мълчим, че да не строшим хатъра на новия гелосан спонсор на властта.