Националният план за борба с рака все още е химера

Таня Николова 21 октомври 2022 в 10:26 1115 0

доц. Димитър Калев

Снимка Архив

доц. Димитър Калев, председател на ЕС на Съвместната онкологична национална мрежа

По-малко от два месеца преди изтичането на срока за представянето на българския план за борба с рака като част от Европейския план през ноември, той все още е в начална фаза на разработка.

Това стана ясно на среща край Варна на най-значимият онкологичен форум в страната (доскоро Национална онкологична конференция МОРЕ от тази година тя се трансформира в Съвместна онкологична национална мрежа (COHM). В нея участват 18 медицински дружества и 60-те водещи експерти в онколечението.

Парите, предвидени за превенция и борба с рака на европейско равнище в следващите години са 3 млрд. евро. Голямата цел е да бъдат спасени 30 млн. души на територията на ЕС.

Според доц. д-р Димитър Калев, който е председател на Управителния съвет на СОНМ, онкологичната помощ у нас не отговаря на европейските стандарти. Внедряването на иновации и пускането в експлоатация на нова апаратура не означава подобряване на качеството за пациентите.

Проектът за Национален план за борба с рака е публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването на 12 юли. В изразено малко след това становищe на СОНМ се казва, че в проектодокумента липсва какъвто и да е анализ на епидемиологията, рисковите фактори и на резултатите от лечението на онкологичните заболявания.

Няма информация за наличието на броя, оборудването, натовареността и териториалното разпределение на диагностичните и терапевтични структури. Не е ясно има ли и каква високотехнологична апаратура, вкл. и за лечение на деца, за прилагането на съвременни клетъчни терапии.

Не е ясен и пътят на пациентите с онкологични заболявания от първите симптоми и поставянето на диагноза до приключване на лечението.

В България, посочва доц. Калев, липсват програми за скрининг на раковите заболявания, за превенция, не се работи за дълготрайна психологична и социална подкрепа на болните, няма и сертифицирани специализирани ракови центрове.

Затова от СОНМ са създали електронна платформа, в която за момента са качени 20 ръководства за лечение и разработване на стандарти за лечение на различни онкологични заболявания. Наръчниците са със свободен достъп за специалистите. Базата ще бъде допълвана и обновявана с последните публикувани научни достижения и новости.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови