Доц. Николай Йорданов: Крайно време е да заговорим за качеството на живот на онкоболните

Янка Петкова 09 юни 2022 в 07:30 3545 0

доц. Николай Йорданов

Снимка БТА/Цветомир Петров

доц. Николай Йорданов, член на УС на Асоциацията по палиативни грижи в България

В последните години онкологичните заболявания се превръщат в хронични и е крайно време да започнем да говорим не само за преживяемостта на пациентите, а и за качеството им на живот. Това бе категоричното мнение за ефективността на здравните грижи за болните от рак у нас на доц. Николай Йорданов, член на Управителния съвет на Асоциацията за палиативни грижи* в България.

Той бе един говорителите на пресконференцията „Онкологията в България – действителност и нужда от промени", на която бяха обявени резултатите от анализа на здравните услуги в сектора в "Индекс на болниците". 

Онкоболниците се роят, парите за лекарства се увеличават, а смъртността от рак расте

"В онкологията най-лесно става ясно кога болестта побеждава. Виждаш, че на фона на чудесата от химиотерапия, метастазите нарастват и спираш лечението при този човек, защото няма смисъл – изчерпал си възможностите да го лекуваш. Но продължаваш да се грижиш за него – това е комплексността на грижата за онкоболния. Този човек трябва да знае, че ние няма да го изоставим, каза за OFFNews специалистът.

Как е уредена грижата за онкоболните в законодателството

Българското законодателство е категорично. Чл. 96 от Закона за здравето казва, че всеки български гражданин с нелечимо заболяване има право на палиативни грижи – хора с амиотрофична склероза, с деменция, деца с муковисцидоза и т.н. няма ограничения по възраст, пол, заболяване, а чл. 97 забранява евтаназията на територията на Република България", посочи доц. Йорданов.

Той обясни, че клиничната пътека "палиативни грижи за терминално болни" е 25 дни в рамките на 6 месеца, заплащат се по 125 лв. на ден, но само за възрастни, децата не са предвидени. Според него това е недостатъчно. Доцентът даде пример как е решен въпросът в други страни:

В Полша няма ограничение в дните за палиативни грижи, в Унгария имаха 270 дни. Как е решен въпросът там - като пациент получаваш карта, с която ти се полагат 270 дни безплатни палиативни грижи. Схемата е гъвкава: можеш в началото да използваш три дни и другите да ги запазиш за по-късно. Ползваш, когато имаш нужда, не просто да влезеш да полежиш в болницата. Въпреки че в нормалните страни и това се прави, за да се помогне на близките. Например Вие се грижите за болен човек в семейството, но трябва да ви запазим, за да продължите да го правите, искате да отидете 5 дена на спа, ние вземаме човека за 5 дена, грижим се за него, вие си отивате на спа и се връщате възстановени, за да поемете грижата за болния си близък с нови сили. Така се прави в нормалния свят, категоричен бе лекарят.

Обезболяването на онкоболните - сериозен проблем

Парите за здравеопазване растат, а няма таблетки морфин например, който струва 15 лв. на месец. Това е така, защото е евтин и не е финансово изгодно на фирмата да го внася. В същото време МЗ е абдикирало и не я задължава да внесе. Хората ще умират в болки, коментира специалистът.

В началото на тази година фирмата доставчик си смени опаковките и понеже по българското законодателство опаковката трябва да е надписана на кирилица и да има две червени линии, ако е опиат, и две сини, ако е психотропно в-во, системата ни беше оставена без обезболяващи лекарства в продължение на три месеца", даде пример той.

"Болката е най-неприятният, най-плашещия симптом на онкологичното заболяване. Опиоидите са без алтернатива за лечение на раковата болка към момента. Чудя се как им е чисто финансово изгодно в Малта, където пазарът е много по-малък, да имат морфин? Защо моят пациент трябва да отиде до Гърция, за да си купи лекарство за 12 евро, а у нас този медикамент го няма? - Защото е евтино и не е изгодно на фармацевтичните фирми да го внасят", коментира лекарят и посочи още един проблем: според нашето законодателство, ако родителят отиде да получи обезболяващо лекарство за детето си от Враца например и го хванат полицаите, той е наркодилър, нищо че пренася обезболяващи лекарства за детето си. Такова е законодателството", уточни специалистът.

"Финалният период в живота на болните от рак може да продължи години, а може да е 12-15 месеца. Вместо да им се предложи добра палиативна грижа, те са оставени на произвола", констатира доц. Йорданов и обобщи: Всички ще си отидем от този свят. Въпросът е колко ще викаме и колко ще стенем от болка. За зрелостта на едно общество се съди по това как изпраща тези, които го напускат."

Доц. д-р Николай Йорданов е завършил МУ-Варна. Има специалност "Анестезиология и интензивно лечение". Специализирал е палиативно лечение, лечение и контрол на болката във Австрия, Полша и Унгария.

* Палиативните грижи са всеобхватни медицински грижи насочени към контрол на симптомите изпитвани от болните с онкологични заболявания по време на тяхното лечение. Те включват - контрол и лечение на болката, лечение на астенията (общата слабост), депресията, задуха, липсата на апетит и други, а също и оказване на психологическа и духовна подкрепа на раково болните и техните семейства по време на боледуването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови