Москов дава на прокуратурата кампанията срещу турските ваксини

OFFNews Последна промяна на 22 октомври 2015 в 12:28 6195 6

Снимка БГНЕС

Министър Петър Москов ще сезира прокуратурата за кампанията, която се води срещу него и МЗ във връзка с ваксините. Никога по никакъв повод не е имало съмнение в качеството и безопасността на ваксините от задължителния имунизационен календар, заяви той.

В бг медии се тиражираха съобщения, които накараха десетки майки, десетки родители вчера да се обаждат в министерството, за да питат вярно ли е, че ваксината, внос от Турция, е опасна. Ние третираме това като атака, която не е насочена към министерството, а буквално е насочена към националната сигурност, заяви министър Москов, цитиран от БГНЕС. Той обясни, че ако родителите се уплашат и децата останат без ваксина, последствията могат да бъдат пагубни за тях.

Москов показа 2 петвалентни ваксини, които се прилагат у нас. Едната от тях е ваксината, която през 2013 г. спечели търг в България, другата е дарението от Турция на същата. „Разликата между двете ваксини е единствено в това, че върху едната има надписи на турски език. Друга разлика между двете ваксини няма. Абсолютно еднакви са и са гарантирани като качество. Толкова по въпроса има ли възможност ваксината внос от Турция да бъде некачествена и опасна. Турските производители, турската страна също е готова да заведе иск заради хората, които твърдят, че Турция е дала на България като дарение опасна ваксина”, обяви здравният министър. За ваксината срещу Хепатит Б Москов каза, че в България тя има спечелен търг и тя се използва в цяла Европа.

Дарението от Турция на ваксина за Хепатит Б, е извън споразумението с южната ни съседка и е във връзка с потенциален миграционен натиск, допълни Москов.

„С днешна дата аз подписвам заповед за тръжна процедура в България, както е по закон, за обявяване на позициите по задължителния имунизационен календар, и каня най-официално всички фирми, които претендират за това, че са имали възможност да доставят в България ваксини, да дойдат да се явят на този търг и да гарантират българския имунизационен календар. Ако това не стане, ще продължим договорката си с Турция, за което още веднъж благодаря на турските си колеги, каза още здравният министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.03 2016 в 23:13

Москов ТВЪРДИ, че няма НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ с ваксините.
Ахчиева ПОКАЗА какви нарушения е направил той. И то документирани. В резултат прокуратурата се самосезира по случая.
КОЙ ЛЪЖЕ?
По съм склонна да вярвам на Ахчиева. А вие?

22.10 2015 в 18:11

Бояне,
това, че фрогнюз пуснаха мното глупусти е ясно, обаче пак нещо ти е убегнало. Идеята на цялата кампания срещу турските ваксини е, че са взети от Турция, а не от Франция. Иначе браво на тези, които поръчват музиката, защото е повече от ясно, че е поръчково. Ти можеш да си говориш колкото си искаш колко е безвреден живака и колко е хубаво да ни го бият. Обаче те производителите сами си го казаха (щото те поръчват музиката) - тиомерсалът е вреден,и множествената склероза не е мит.

22.10 2015 в 16:31

Така е и аз знам, че е размяна, а не е дарение.

Това е мнението на Турция за българските деца - "дай им живак че да .."

Кой знае по времето на предишните здравни министри, част от които имат само правно образование какви неща са им пробутвали докато са се концентрирали над приоритетни работи като източване на няколко милиарда от нзок например.

По принцип Москов предотврати много голям скандал незнам някой дали го осъзнава

22.10 2015 в 13:53

Фрог пуснаха един куп глупости за ваксините внесени от Турция. Онези за ХепБ нямат нищо общо с 5 валентните, които ще се бият на децата. Дори онези обаче не е вярно, че са забранени в ЕС и е абсолютно нормално да имат тимеросал, тъй като са във флакони за многократна употреба. Заради паниката създадена от антиваксърите около тимеросала, се е наложило въвеждането на доста по-скъпите многократни дози, които нямат този препрат.

Това, което Фрог и други писаха, че тимеросал-а бил вреден е абсолютно грешо. Няма нито едно доказателство, че влияе по какъвто и да е вреден начин в нанограмовата концентрация във ваксините. Има го в десетки пъти повече като естествена съставка в плодовете, които ядем. При махането му и преминаването към скъпите еднократни дози, няма никакво намаление на заболеваемостта или случаите на аутизъм в Европа. Единственото изследване, които твърди, че има някаква връзка, се оказва, че се базира на само 16 специално избрани случая с цел сензация.

Въпреки това, тези ваксини няма да бъдат бити на никой българин, а от петвалентнтите има достатъчно за момента. Има проблем с доставките на ваксини в цяла Европа и България като малък пазар ѝ е доста по-трудно да диктува условия и да иска ниски цени и кратки срокове на доставка. Използването на тази ситуация обаче от медии и антиваксъри да сеят лъжи и паника сред младите родители си е наистина престъпление. Най-вече защото при дори една епидемия от която и да е от предотвратимите болести си отиват десетки деца, а доста повече остават с увреждания.

22.10 2015 в 13:53

Това не е дарение а размяна!!!! само че го премълчават

22.10 2015 в 13:11

И понеже не можаха да отговорят на редица неудобни въпроси поставени от Фрог, министърчето премина в познатия стил да се защитава, като атакува.
Колко ли хора ще му се вържат ;)