Москов дава на прокуратурата кампанията срещу турските ваксини

OFFNews 22 октомври 2015 в 12:28 6820 6

Снимка БГНЕС

Министър Петър Москов ще сезира прокуратурата за кампанията, която се води срещу него и МЗ във връзка с ваксините. Никога по никакъв повод не е имало съмнение в качеството и безопасността на ваксините от задължителния имунизационен календар, заяви той.

В бг медии се тиражираха съобщения, които накараха десетки майки, десетки родители вчера да се обаждат в министерството, за да питат вярно ли е, че ваксината, внос от Турция, е опасна. Ние третираме това като атака, която не е насочена към министерството, а буквално е насочена към националната сигурност, заяви министър Москов, цитиран от БГНЕС. Той обясни, че ако родителите се уплашат и децата останат без ваксина, последствията могат да бъдат пагубни за тях.

Москов показа 2 петвалентни ваксини, които се прилагат у нас. Едната от тях е ваксината, която през 2013 г. спечели търг в България, другата е дарението от Турция на същата. „Разликата между двете ваксини е единствено в това, че върху едната има надписи на турски език. Друга разлика между двете ваксини няма. Абсолютно еднакви са и са гарантирани като качество. Толкова по въпроса има ли възможност ваксината внос от Турция да бъде некачествена и опасна. Турските производители, турската страна също е готова да заведе иск заради хората, които твърдят, че Турция е дала на България като дарение опасна ваксина”, обяви здравният министър. За ваксината срещу Хепатит Б Москов каза, че в България тя има спечелен търг и тя се използва в цяла Европа.

Дарението от Турция на ваксина за Хепатит Б, е извън споразумението с южната ни съседка и е във връзка с потенциален миграционен натиск, допълни Москов.

„С днешна дата аз подписвам заповед за тръжна процедура в България, както е по закон, за обявяване на позициите по задължителния имунизационен календар, и каня най-официално всички фирми, които претендират за това, че са имали възможност да доставят в България ваксини, да дойдат да се явят на този търг и да гарантират българския имунизационен календар. Ако това не стане, ще продължим договорката си с Турция, за което още веднъж благодаря на турските си колеги, каза още здравният министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!