Quantcast

9 по-вредни неща от чипса (на вниманието на м-р Москов)

Владимир Йончев Последна промяна на 20 октомври 2015 в 19:46 100906 41

Петър Москов

Снимка БГНЕС

Петър Москов

Поне 9 по-вредни неща от чипса нахълтаха в главата ми след злополучната пресконференция на здравния министър Петър Москов, на която обяви, че ще сложи допълнителен данък на пържените картофи.

Имам обосновано предположение, както казва любимият ми мислител Цветан Цветанов, че всичките са повече работа на един здравен министър, отколкото пренареждането на пазара чрез данъчни мерки.

1. Опашките пред личните лекари - не знам кога за последен път на министър Москов му се е наложило да мине през личния си лекар, но аз последните 2 пъти постоях час-два пред вратата. Опашката от 35 стана 30 души и изчислих, че до края на деня няма да мине. Предписах си сам лекарства.

2. Лекарите станаха чиновници - все пак няколко пъти успях да пробия при личната си лекарка - безкрайно мила жена и прекрасен специалист. 3/4 от времето ú премина в попълване на бумаги, а не в преглеждането ми.

3. Болници по име, хотели по същност - баба ми се разболя. В реномирана частна болница казаха, че ще я приемат (срещу нелоша сума, разбира се). Но ни предупредиха да минем през някоя държавна да ú направят нужните изследвания, защото при тях апаратура нямало. Бяха достатъчно коректни да ни предупредят, че и персонал нямат - бяха почивни дни и само една санитарка се грижела за болните, но тя не разбирала много-много.

4. Болници без персонал - заведохме баба ми в държавната болница. Платихме 100 лева рушвет. През нощта бабата направи криза. Имаше само една сестра за 82 болни. Нямаше представа какво се прави в такива случаи. Прибрахме си бабата вкъщи и я лекувахме по описания от интернет.

5. Лечение без диагноза - тези дни на мой близък му се наложи да постъпи в болница със съмнения за много тежко заболяване. След 14 дни го изписаха без диагноза. В още по-тежко състояние.

6. Кражба от лекарства - в същата болница, в която го лекуваха без диагноза, ни вдигнаха луд скандал, че не сме донесли течен аналгин. Оказа се, че по клиничната пътека, по която е приет, аналгин се полага. Полага се и скенерът, който също платихме. Полагат се и антибиотиците, които спряха с обяснението, че "са много скъпи".

7. Очакващият се всеки момент да порасне ампутиран крак - имам приятел с ампутиран крак. Наскоро премина през ТЕЛК, която трябваше да се увери, че неговият процент инвалидност не се е променил. С други думи, че ампутираният му крак не е изникнал отново някак си. В същото време в България има 620 000 инвалиди. С всякакви трудно оборими диагнози, които се скрепяват с добър рушвет.

8. ЛаFка пред училищния двор, ЛаФки вместо "Плод и зеленчук".

Тази Lafka е пред 35-о училище в София. В нея, освен чипсът - врагът Москов, се продават цигари и алкохол. Безвредни, разбира се, даже благотворни.

Тази ЛаФка е пред училище "Черноризец Храбър" във Варна. Родителите са алармирали общината. Получили са отговор, че точно там й е мястото.

Точно тук искам да припомня любимия ми случай как кварталният ни павилион за плодове и зеленчуци беше изгонен, защото на негово място, според плановете на община "Изгрев", трябва да се появи павилион за цигари и алкохол - "Историята на Митко, или как общината взема будките, за да ги даде на #КОЙто трябва". Имам обосновано предположение, че конкурсът (внезапно отложен за след изборите след възникналия обществен интерес) ще бъде спечелен от "Табак маркет". Но и да не е от тях - заданието е ясно - вместо вредни плодове и зеленчуци, ще се продават безвредни цигари.

Използвам случая да припомня, че кметът, който изгони "Плод и зеленчук"-а, за да настани будка за цигари, отново се е кандидатирал за кмет. Казва се Цветомир Жеков. Който иска да гласува за него, аз няма.

9. Даваме тройно повече за здравеопазване, а сме все по-болни - няма да коментирам тази тема, вече 25 години се дъвче. Надявах се, че министър Москов ще реформира тази система. Даже му вярвах.

Вместо това, той най-напред се занима с циганите. После с пръстовите отпечатъци. Сега с чипса.

Ще си сипа един... аспирин.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.10 2015 в 23:17

Абе хайде хора без никакво образование, какво остава за медицинско или биологично, каквито сте повечето коментатори тук, да не се изразяват толкова смело за това коя храна колко вредна и отровна е. Гледайте си там чиновническата работа и не се занимавайте с работата на специалисти. Този министър е малоумник, също като повечето от вас.

24.10 2015 в 17:15

Винаги революционерите воюват!Така прави и Д-р Москов!Естествено,че хора,които са потомци на други такива,които са преживели неколковековно робство и то от най-ужасното и унищожителното,изтребващо и заличаващо човеците-ще имат такова примитивно мислене!Дава се шанс на всеки да опази най-ценното си-своето здраве!Сам,ако не може,то как би могъл и най-добрият лекар или лечител!?Увеличени са както количеството на използваните цигари,така и намалена възрастта на започващите-деца на 8-9 години пушат!Тровят се денонощно с алкохол и наркотици и слушат чалга,за да забравели в каква държава живеят!Докога,хора само ще си търсите извиненията!Потърсете в себе си причините и стига сте обвинявали човеците,които Ви пазят!

23.10 2015 в 21:46

Точно на оградата - плътно,без сантиметър разстояние,на училище *екзарх Йосиф* в град Пловдив,на булевард *Васил Априлов*,е залепен павилион на лаФФка,в която НАЙ-БЕЗЦЕРЕМОННО продават цигари!!
Отсреща,на двадесетина метра,ТОЧНО пред ВМИ - Пловдив,е другата лаффка,в която ПАК продават цигари!!!
Комисии,ХЕИ,чиновници,Закони - къде са?!?

23.10 2015 в 20:47

Изключително глупава статия, мерките са прекрасни - поръчкови журналисти и каролевци много, не им обръщайте внимание - много е важно да се ограничат и четирите атакувани продукта , най - вече трансмастните киселини и това е едно добро начало.

23.10 2015 в 18:07

Много си е прав министъра!

22.10 2015 в 21:22

За пари.
Всички са подкупни.
Лапай пари сиромашки.

22.10 2015 в 18:07

Не знам дали Москов е прав или крив, но да наречеш чипсът "пържени картофи", е все едно да кръстиш лимонадата "лимонов сок".

22.10 2015 в 16:04

Изобщо не е само до чипсовете, това е за отклоняване на вниманието от всички храни- отрови, с които ни принуждават да се храним. Каква държава, никакъв контрол!Така е било и преди. Дано никога повече...

22.10 2015 в 14:03

007 гледай гостуването на Москов при Слави. Там той много добре обясни защо се прави .... ако картофките се пържат в обикновено олио няма да са с по-висока цена :)

22.10 2015 в 10:58

Ще започна от там, че не харесвам РБ, нито възгледите и политиката им. Смятам обаче, че това решение на министър Москов е повече от добро и в никакъв случай не трябва да бъде иронизирано и подлагано на каквито и да било нападки. Колкото до тези 9 неща, те като цяло са верни, но не трябва по никакъв начин да се противопоставят на борбата срещу вредните храни. Аз мога да ги обобщя с 1 изречение - Парите, които се отпускат за здравеопазване, не отиват при наистина нуждаещите се, а потъват в корупционни схеми. Важно е да се отбележи, че борбата срещу този проблем трябва да се води внимателно, без да се подронва авторитетът на лекарите, без да се закриват болници или структури като ТЕЛК-овете, от които все повече хора наистина имат нужда и без да се подчинява всичко на икономическата ефективност. Необходимо е здравните услуги да бъдат максимално достъпни и цената им за здравноосигурените да стане по-ниска.