9 по-вредни неща от чипса (на вниманието на м-р Москов)

Владимир Йончев 20 октомври 2015 в 19:46 102771 41

Петър Москов

Снимка БГНЕС

Петър Москов

Поне 9 по-вредни неща от чипса нахълтаха в главата ми след злополучната пресконференция на здравния министър Петър Москов, на която обяви, че ще сложи допълнителен данък на пържените картофи.

Имам обосновано предположение, както казва любимият ми мислител Цветан Цветанов, че всичките са повече работа на един здравен министър, отколкото пренареждането на пазара чрез данъчни мерки.

1. Опашките пред личните лекари - не знам кога за последен път на министър Москов му се е наложило да мине през личния си лекар, но аз последните 2 пъти постоях час-два пред вратата. Опашката от 35 стана 30 души и изчислих, че до края на деня няма да мине. Предписах си сам лекарства.

2. Лекарите станаха чиновници - все пак няколко пъти успях да пробия при личната си лекарка - безкрайно мила жена и прекрасен специалист. 3/4 от времето ú премина в попълване на бумаги, а не в преглеждането ми.

3. Болници по име, хотели по същност - баба ми се разболя. В реномирана частна болница казаха, че ще я приемат (срещу нелоша сума, разбира се). Но ни предупредиха да минем през някоя държавна да ú направят нужните изследвания, защото при тях апаратура нямало. Бяха достатъчно коректни да ни предупредят, че и персонал нямат - бяха почивни дни и само една санитарка се грижела за болните, но тя не разбирала много-много.

4. Болници без персонал - заведохме баба ми в държавната болница. Платихме 100 лева рушвет. През нощта бабата направи криза. Имаше само една сестра за 82 болни. Нямаше представа какво се прави в такива случаи. Прибрахме си бабата вкъщи и я лекувахме по описания от интернет.

5. Лечение без диагноза - тези дни на мой близък му се наложи да постъпи в болница със съмнения за много тежко заболяване. След 14 дни го изписаха без диагноза. В още по-тежко състояние.

6. Кражба от лекарства - в същата болница, в която го лекуваха без диагноза, ни вдигнаха луд скандал, че не сме донесли течен аналгин. Оказа се, че по клиничната пътека, по която е приет, аналгин се полага. Полага се и скенерът, който също платихме. Полагат се и антибиотиците, които спряха с обяснението, че "са много скъпи".

7. Очакващият се всеки момент да порасне ампутиран крак - имам приятел с ампутиран крак. Наскоро премина през ТЕЛК, която трябваше да се увери, че неговият процент инвалидност не се е променил. С други думи, че ампутираният му крак не е изникнал отново някак си. В същото време в България има 620 000 инвалиди. С всякакви трудно оборими диагнози, които се скрепяват с добър рушвет.

8. ЛаFка пред училищния двор, ЛаФки вместо "Плод и зеленчук".

Тази Lafka е пред 35-о училище в София. В нея, освен чипсът - врагът Москов, се продават цигари и алкохол. Безвредни, разбира се, даже благотворни.

Тази ЛаФка е пред училище "Черноризец Храбър" във Варна. Родителите са алармирали общината. Получили са отговор, че точно там й е мястото.

Точно тук искам да припомня любимия ми случай как кварталният ни павилион за плодове и зеленчуци беше изгонен, защото на негово място, според плановете на община "Изгрев", трябва да се появи павилион за цигари и алкохол - "Историята на Митко, или как общината взема будките, за да ги даде на #КОЙто трябва". Имам обосновано предположение, че конкурсът (внезапно отложен за след изборите след възникналия обществен интерес) ще бъде спечелен от "Табак маркет". Но и да не е от тях - заданието е ясно - вместо вредни плодове и зеленчуци, ще се продават безвредни цигари.

Използвам случая да припомня, че кметът, който изгони "Плод и зеленчук"-а, за да настани будка за цигари, отново се е кандидатирал за кмет. Казва се Цветомир Жеков. Който иска да гласува за него, аз няма.

9. Даваме тройно повече за здравеопазване, а сме все по-болни - няма да коментирам тази тема, вече 25 години се дъвче. Надявах се, че министър Москов ще реформира тази система. Даже му вярвах.

Вместо това, той най-напред се занима с циганите. После с пръстовите отпечатъци. Сега с чипса.

Ще си сипа един... аспирин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки