Личните лекари в Благоевград все още не издават е-направления за PCR-тест

OFFNews 02 декември 2020 в 11:57 1360 0

Снимка БГНЕС

В Благоевград личните лекари все още не издават електронни направления за PCR-тест, съобщи БГНЕС. 

Чакащите за направление за PCR-тест продължават да си чакат, но тази сутрин хората са пред зала "Яворов", където се раздават номера, а не пред гишето на Регионалната здравна инспекция.

"Личната лекарка ми издаде вчера това, спирам да коментирам", заяви чакаща жена пред гишето, показвайки стандартното направление на хартиен носител. 

Номерата постави на масата пред залата д-р Павлин Янкулски, председател на новосформираната COVID-комисията към общината, той не пожела да застане пред камера и да коментира защо все още личните лекари не издават направления по електронен път. Същото стори и директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов, който каза, че здравната инспекция няма проблем с програмата, която използват от години.

"Питайте личните лекари защо не издават е-направления", заяви д-р Калоянов.

До 9 часа днес бяха раздадени 26 номера, пред самото гише. 

Вчера зам.-министър Жени Начева обяви, че първите електронни направления за PCR-тестове вече са издадени. Към 11 часа вчера са издадени над 200 е-направления за PCR тестове, и около 100 общопрактикуващи лекари са се възползвали от тази възможност. Тя обясни, че Министерството на здравеопазването е осигурило централизиран модул и всеки личен лекар, който желае, независимо коя софтуерна фирма го обслужва, може да се свърже към него. Остава и вариантът с направления на хартиен носител.

Това е първата стъпка след 20 години от началото на процеса по създаване на електронно здравеопазване, проблеми ще има, но ще се отстраняват своевременно, при всяко начало е така, предупреди Жени Начева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови