Няма консенсус за въвеждането на електронни рецепти и направления

OFFNews 27 ноември 2020 в 16:58 2625 0

"Не срещам разбиране от всички участници в здравната система за въвеждане на електронните рецепта и направление." Това каза здравният министър Костадин Ангелов пред участниците в онлайн дискусията "Устойчиво развитие на здравеопазването в България 2021-2030", в рамките на деветия конгрес на Националната пациентска организация.

"Ще доведа до край, каквото и да ми коства, до края на годината да се въведат е-рецепта и е-направление", увери той. Те ще направят възможно да има строга отчетност и координираност на процесите, както и възможност за проследяване на процесите, обясни той и допълни, че контролът не е особено желан от всички.

В състояние на криза от COVID-19 реформа не може да бъде направена, защото сега системата трябва да работи под пара и е немислимо да се започне реформа, добави той. По думите му сега трябва да се направят системни анализи, както и да се синхронизират всички нормативни актове.

Той подчерта, че е наясно с реалностите в системата и те са наистина притеснителни.

"Ако трябва да съдим дали една здравеопазна система е добра, трябва да започнем от демографските показатели, които под никаква форма у нас не са добри, допълни той. По показателя "детска смъртност" има тенденция за намаляването му, но тенденцията не е отчетлива, констатира Ангелов.

Според него българското здравеопазване може да се реформира в две посоки - или да се завърши започнатата преди 20 години реформа, или да се тръгне в съвсем нова посока. По думите му системата на здравеопазването е изключително консервативна и всички промени, които се налагат от политици или групи от системата, я поставят в непрекъснато лутане, без крайно набелязана цел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови