Личните лекари ще издават е-направления за PCR тест при два симптома на COVID-19

Българският лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса подписаха анекс към Националния рамков договор.

OFFNews 26 ноември 2020 в 11:21 1367 0

Снимка Pixabay

Семейните лекари ще могат да издават направление за PCR тест при наличие на поне два от симптомите, характерни за заболяването, каквото и бе искането на общопрактикуващите лекари. Симптомите са: температура, суха кашлица, главоболие, отпадналост, загуба на вкус/обоняние, затруднено дишане/недостиг на въздух, мускулни болки, диария, гадене/повръщане, болки в гърлото, кислородно насищане по-малко от 92% (за пациенти с ХОББ по-малко от //%) при проведена пулсоксиметрия, ако има възможност.

За това се споразумяха Българският лекарски съюз и НЗОК, с подписването на анекс към Националния рамков договор.

Общопрактикуващите лекари няма да издават направление за PCR на вече хоспитализирани пациенти или такива, насочени за хоспитализация по повод влошено общо състояние, както и за контролни или скринингови изследвания на безсимптомни контактни лица.

Направление няма да се издава и на хора, при които болестта е доказана чрез бързите антигенни тестове.

Направлението за PCR тест ще се издава електронно от личния лекар, който ще предоставя генериран от системата индивидуален код, с който пациентът ще може да се изследва в лицензирана лаборатория, сключила договор с НЗОК.

Цената, която ще заплаща Касата за PCR тест, остава 60 лв.

НЗОК и БЛС се договориха и за увеличение на цената на две клинични пътеки - 39 и 48, свързани с лечение на белодробни заболявания, при доказан COVID, като сумата се увеличава до 1200 лв., колкото е и цената на КП 104.

Създава се възможност и след решение на РЗИ болниците да могат да преструктурират и увеличат броя на разкритите легла за лечение на COVID.

Приети са и изменения в Методиката за плащане на изпълнителите на медицинска помощ в условията на епидемична обстановка, свързани с допълнителното заплащане от 1000 лв. не само на всяка семейна практика, но и на лекарите, работещи в съответното лечебно заведение. Условието е обаче информацията за тях да е представена при сключване на договор с НЗОК за 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!