Кой да предположи? Райският газ не води в рая

Изтръпване на крайници, намалена сетивност, загуба на концентрация - каквото започва като купон с приятели, се превръща в кошмар

Мартин Дерменджиев, Дарина Папазова 24 юни 2022 в 10:36 10663 1

Алекс (18) решава и той да опита от горещо предлаганите „балони” в нощен клуб в Созопол. Всички го правят, някои от компанията имат дългогодишен опит. Какво би могло да се обърка?

„Усещането си е плашещо. За минута-две изгубваш контрол над тялото си. Сякаш виждаш и чуваш случващото се около теб на забавен каданс”, разказва той. Ефектът отминава бързо, вечерта продължава. Накратко: всичко изглежда наред.

На следващия ден обаче идва изненадата. Алекс отново усеща изтръпване на пръстите на ръцете си: „Не чувствах, че държа телефон в ръка. Трябваше да се уверя с поглед”. Младежът споделя, че губи чувство за топлина, както и вкус. Описва също трудност за концентрация: „Умът ми беше замъглен. Главата ме болеше”.

Следват прегледи при невролози в няколко столични клиники. Диагнозите на медиците се простират от „Нищо ти няма” до съмнения за множествена склероза. Един от лекарите успокоява от личен опит: „Ако се умираше от райски газ, досега да съм умрял”.

Лекарските препоръки варират от витамини от групата Б (за леките диагнози) до неколкодневен престой в болница за задълбочени изследвания в търсене на по-сериозни причини.

Разочарован от лекарската помощ, Алекс решава да потърси отговори и лечение за състоянието си от чуждестранни източници. И ги намира.

Рискове за здравето и лечение

„Употребата на райски газ като средство за опиянение отбелязва епизодични вълни на популярност, най-вече за забавление в парти обстановка, включително и в Германия”, казва психиатърът Райнер Томасиус пред Tagesspiegel. При високи дози може да се стигне до загуба на съзнание, падане с придружаващи наранявания или спиране на дишането. „Честата употреба може да доведе до увреждане на нервните клетки и влошаване на когнитивните функции, вниманието, концентрацията, паметта", споделя Томасиус.

Проучване, проведено от медицинския център Zuyderland в град Херлен (Нидерландия), обобщава поредица от случаи в периода от 2017 до 2019 г. 13-те пациенти, постъпили в клиниката с оплаквания след употреба на райски газ, са съобщавали за изтръпване и частично парализиране на крайници. При осем от тях лекарите диагностицират аксонална полиневропатия, т.е. увреждане на периферната нервна система. При двама е установена и дегенерация на гръбначния мозък.

Към страничните ефекти принадлежат гадене, главоболие, загуба на съзнание, понижаване на кръвното налягане и риск от задушаване. Документирани са и смъртни случаи, които обаче са косвено свързани с употребата. В търсене на по-силни преживявания, младежи сядат зад волана под въздействието на газа. Резултатът често е фатален.

Лечението на неврологичните симптоми в резултат от прекомерна употреба на диазотен оксид включва високо концентриран витамин Б12, тъй като газът разрушава именно неговата химична структура в тялото, като необратимо окислява кобалтовия атом на витамина.

Поради слабата си разтворимост в кръвта и телесните тъкани диазотният оксид се отличава с много бързо начало и край на действието. Затова много употребяващи се заблуждават, че веществото е безвредно. „Ефектът на балоните трае две минути най-много… нищо няма да ми стане.”

Колко лесно се набавя?

Капсулите, съдържащи веществото, могат да бъдат намерени в почти всеки хранителен магазин в България. Устройството, нужно за пълнене на балона с газ - също. Бързо, лесно, ефективно. И преди всичко евтино. Цените на самите капсули както и на балоните са близо един лев, а устройството се купува еднократно и е около двайсетте.

Единствено нощните клубове са сложили цена от 10 лева за балон, което обаче не е проява на загриженост към консуматорите, а търсене по-голяма печалба. В сравнение с други легални и нелегални упойващи вещества обаче, райският газ си остава един от най-евтините.

Влиянието на пандемията

Ковид-19 пандемията не се оказва така нужното спасително въже срещу наркотиците, а напротив - играе ролята на бесило. В своя годишен доклад Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании (ЕЦМНН) отбелязва бързата адаптивност на пазара за наркотични вещества. Първоначално се наблюдава спад в продажбите, но това трае броени месеци. Намерен е нов начин за преодоляване на проблема с дистанцията. Все по-често контактите се осъществяват чрез криптирани услуги за съобщения и приложения в социални медии.

Съществуват ли изобщо регулации?

В повечето държави от ЕС райският газ не е контролирано вещество. Въпреки това в някои съществуват разпоредби, които ограничават продажбата му.
В Испания, продажбата на диазотен оксид за хранителната индустрия е законна, освен ако продавачът се усъмни, че веществото се купува за консумация.
Ирландия криминализира продажбата на райски газ на лица под 18 години, но не и консумацията му.

През януари 2020 г., след няколко обезпокоителни инцидента, датското правителство предприе пакет от шест мерки за ограничаване на продажбата на диазотен оксид на непълнолетни.

След като извършва оценка на рисковете, нидерландското правителство решава да включи диазотния оксид в списък II на нидерландския Закон за опиума. Решено е употребата на газа, обозначен като „лек наркотик", да не бъде забранена. Причина за това е притеснението, че табуизирането би довело до ситуация, в която хора, нуждаещи се от помощ, не търсят такава.

Взимат ли се мерки в България?

На 3 декември 2021г. е заседавал Националният съвет по наркотични вещества. В точка 3 от дневния ред пише следното: „НСНВ реши Експертния съвет по чл. 14 от ЗКНВП да обсъди и изготви становище относно вредата и потенциалните рискове от употребата на диазотен оксид (райски газ)”.

След като не успяхме да намерим въпросното становище, се свързахме с пресцентъра на МЗ. Обясниха, че становище има, но можем да се сдобием с него само чрез заявление по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Тази процедура отнема около две седмици. Сякаш вредите от райския газ са обществена тайна...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6245

1

kokoten

24.06 2022 в 14:18

....под вола няма теле...за съжаление....райския газ си е един съвсем безвреден при правилно използване газ...не уврежда нищо,въпреки че,разни кретени от Запада се мъчат да го сатанизират....дишайте си спокойно райския газ и внимавайте защото може да заспите...колкото в по-голяма концентрация го вдишвате ,толкова по-бързо ще настъпи ефекта и обратното,той е много разтворим в кръвта и при концентрации по-големи или равни на 80%заспиването става след 5-6 вдишванияи спиш докато вдишваш по 80%газ/20% кислород,ако падне концентрацията се събуждаш след 5-6 издишвания...заспиването не е най-великия ефект,а изпадането в състояние на повръхностна анестезия...задълбочаването на ефектите вече е обект на доста по-задълбочени познания и контрола в/у състоянието на опиянения е работа на най-готините пичове в медицината-анестезиолозите....така че,дишайте си спокойно райския газ и се не бойте.....