Изолираха протеин, който може да помогне при хора с деменция

OFFNews 05 юли 2023 в 08:32 791 0

лаборатория

Снимка Getty Images

Изследване на Калифорнийския университет

Еднократна инжекция с протеин, наречен „клото“ (klotho), повишава когнитивните функции при възрастни маймуни и може да доведе до пробив в борбата със старческа деменция при хората, установи проучване, цитирано от МейлОнлайн.

Хората, които имат високо ниво на протеина клото, поради генетична особеност, имат по-добри мозъчни функции и е по-малко вероятно да развият деменция, установи проучването. Учените обаче искат да разберат дали инжектирането на този протеин на хора може да помогне за повишаване на мисловните умения.

Това дава надежди за бъдещото приложение на протеина, който е кръстен на митологичната фигура от древногръцката митология Клото. Мойрите, дъщери на Зевс и Темида, са трите богини на съдбата и Клото е най-младата от тях. Тя преде нишката на човешкия живот, затова я изобразяват я с вретено в ръка. Лахезис и Атропос са двете й сестри.

След като по-рано откриха, че инжектирането на мишки с клото подобрява когнитивните им функции, сега учените установиха същия резултат при макаците резус, които са много сходни с хората и страдат от когнитивен спад като нас с напредването на възрастта. Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF) са провели проучване с 18 макака на средна възраст почти 22 години - еквивалент на 65-годишен човек.

На част от животните те инжектират клото, равностойно на нивото, което се наблюдава при хората при раждането им. Тези маймуни се представили по-добре в тест, който изисквал от тях да запомнят местоположението на храна сред девет възможни места след забавяне до 32 секунди.

Тъй като нивата на клото намаляват при стареенето на човека, нашите данни показват, че неголяма доза клото (сравнима с петкратните изходни нива и подобна на нивата, наблюдавани при раждането) може да подобри познавателните способности при застаряващи нечовекоподобни примати. Това предполага, че периферно лечение или допълване с този ендогенен хормон може да се окаже терапевтично при застаряващи хора, е заключението на авторите.

Японските изследователи, които са дали името на клото, установили, че количеството, произвеждано от мишки, може да повлияе на това колко дълго живеят гризачите. Установено е, че хората с по-високи нива на клото също живеят по-дълго.

Смята се, че клото увеличава мозъчната сила, като подобрява функцията на синапсите - пролуките между мозъчните клетки, в които те „разговарят“ помежду си с помощта на електрически сигнали.

В настоящото изследване е установено, че повишаването на когнитивните функции при маймуните, на които е инжектиран протеинът, продължава поне две седмици.

Стареенето е най-големият рисков фактор за когнитивни проблеми, а когнитивните проблеми са едно от най-големите биомедицински предизвикателства, пред които сме изправени. Те могат да разрушат езика, спомените и същността на това, което сме. Тези резултати обаче показват, че клото може да бъде лечение, което наистина да действа при хората, за да запази мозъка ни здрав в напреднала възраст. Спешно се нуждаем от клинични изпитвания при хора, за да проверим дали това е така“, казва невробиологът д-р Дена Дубал, научен ръководител на изследването на Калифорнийския университет, която е изучавала клото от години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!