Доц. Околийски: Нямаме нужда от нови болници

Разходите на частните лечебни заведения се увеличават с 50-100% повече и това с този бюджет не може да бъде покрито, каза зам.-министърът на здравеопазването

OFFNews 19 декември 2023 в 11:11 1029 0

Михаил Околийски

Снимка БГНЕС

доц. Михаил Околийски

НЗОК няма ресурс да поема повече болнични структури, няма нужда от тях. В момента имаме около 50% използваемост на леглата и това са факти, които показват, че няма нужда от нови болници. 

Това каза по БНТ заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) доц. Михаил Околийски.

Вчерашното решение на Народното събрание е изкючително непоследователно, защото беше съгласувано с политическите партньори и след това не беше гласувано в зала. Мораториумът за разкриване на нови болници и нови медицински дейности е един от начините този рекорден бюджет да бъде разходван по най-ефективния начин. Ние имаме твърде много болници, над 300. В Австрия, която е сравнима като население с нас, има 70. И вместо партньорите да се обединят се стига до противоречиви решения, обясни зам.-министърът.

Той каза още, че НЗОК и здравното министерство се опитват да поставят условия при разкриването на нови лечебни заведения и дейности, да не се търсят само атрактивните клинични пътеки, а да има педиатрия, съдебна медицина и др.

Контролът трябва да е драконовски. Искаме да се създаде аналитично звено, което да дава насоки към РЗОК как да упражняват контрол. Разходите на частните лечебни заведения се увеличават с 50-100% повече и това с този бюджет не може да бъде покрито. Имаме близо 50% доплащане от джоба на пациента. Най-голяма част от тези средства идват от купуването на евтини лекарства, тъй като те са и най-търсени. Това са катастрофални разходи за най-бедните, каза доц. Околийски.

Без централизиран търг за онколекарствата

Зам.-министърът коментира и отпадането на предложението за централизирани търгове за онколекарствата, организирани от НЗОК.

Логично е тези търгове да минат към НЗОК, тъй като тя плаща и тя трябва да упражнява контрола. Има механизми за по-добър мониторинг. С пълната интеграция на НЗИС ще може да се осигури интереса на гражданите. За съжаление, възможността за централизиран търг с максимално адекватни цени на лекарствата за пореде път се отлага, а ние нямаме време, защото това управление има много къс хоризонт, заяви председателят на НС към НЗОК.

Скрининг и профилактика

Време е да говорим не за крайната фаза, а да разпознаваме сложните заболявания в ранна фаза. В западните държави също има рак, но той се хваща възможно най-рано. Това сме го осигурили като възможност. Асен Василев даде допълнително 15 млн. лв. за две нови скринингови програми – едната за неонатално здраве, втората за рак на маточната шийка - за жени, които не са здравноосигурени. Предвидена е и информационна кампания. Правим профилактичен календар, мобилно приложение, с което ще може да се запазва час за профилактичен преглед при личния лекар. Но гражданите трябва да бъдат активни, каза още зам.-министър Михаил Околийски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика