Доц. Антон Тонев: Акцентът при тази вълна ще бъде върху болниците

OFFNews 12 януари 2022 в 09:11 1320 0

Снимка Архив/БТА

Основният акцент в тази криза ще бъде заложен върху болниците и възможността те да работят нормално. Това каза председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание доц. Антон Тонев по БНТ.

"Цифрите показват, че предстои нова вълна, по-бързо предаване на болестта, със заразяване на хора, които имат изграден имунитет, така че се налага да се вземат мерки. Не скачаме веднага в най-силните и страшни мерки, а се опитваме да намираме баланса. Според мен мерките са адекватни на ситуацията, като има готови заложени ограничения и за в бъдеще, ако нещата започнат да се влошават", заяви той.

Според него промените в продължителността на карантината и изолацията са "абсолютно навременни", тъй като такава дискусия тече в световен мащаб от около седмица. "При нас дойдоха малко по-късно, отколкото в Европа", уточни доц. Тонев.

"Имаме партньор с различно мнение за зеления сертификат - ние даваме възможност всеки от членовете на коалицията да защитава интереса на своите избиратели и собствените си интереси като политически субект", обясни шефът на здравната комисия.

Той смята, че всяка държава, в която хората могат да протестират срещу нещо, с което не са съгласни, е добър пример за демокрация.

"Хората ще могат днес да излязат, да заявят своето мнение, ние ще ги чуем. конкретно за колегите от "Възраждане" не бих искал да коментирам, понеже, знаете, този уикенд те изпаднаха в много трудна ситуация", каза Тонев.

Въвеждането на зелените сертификати е мярка, която не е вечна, а ограниченията някой ден също ще отпаднат, уточни депутатът.

"В момента, в който имаме медицински факти, че се справяме с пандемията и имаме добър контрол, ще "отворим" тази дискусия и ще вземем информирано решение за намаляване тежестта на мерките", заяви доц. Антон Тонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови