Доц. Ангел Кунчев: Липса на дисциплина затруднява откриването на заразени

Пристигащи от рискови райони отказват да им мерят температурата и да попълват анкетни карти с думите: ''Не ме занимавайте с вашите глупости!'', разказа главният държавен здравен инспектор и отрече слухове за прикриване на положителни проби

OFFNews 05 март 2020 в 11:01 4667 0

Снимка Архив

Липсата на дисциплина е голям проблем при превантивните мерки срещу коронавируса, заяви по bTV главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Той цитира случаи, при които пристигащи от рискови райони отказват да им бъде измервана температурата, не желаят да попълват анкетните карти, други реагират с думите "не ми се занимава с вашите глупости". 

По думите на доц. Кунчев китайското малцинство у нас е много по-дисциплинирано и никой не си е позволил отклонение от препоръчаните предпазни мерки.

Слуховете

Здравният инспектор коментира и слуховете, че вероятно има коронавирус у нас, но здравните власти не са в състояние да го открият: 

„Не бих казал, че не можем да го установим при обема изследвания, които правим“, заяви Кунчев и отбеляза, че дори е разширен контролът, като в момента се тестват и хора с респираторни заболявания като вирусни пневмонии, които не са били в чужбина, „за да сме сигурни, че и там не пропускаме нищо“.

Той коментира и версиите за некачествени тестове за откриване на коронавируса с обяснението, че всички държави се снабдяват от едни и същи производители. Доц. Кунчев уточни, че в началото германските тестове са давали леки отклонения, но проблемът вече е решен.

Няма смисъл да се крие наличието на коронавирус, категоричен е главният държавен здравен инспектор и допълни, че тези теории са опасни, защото разрушават доверието в лекарите и здравната система, а в момента то е много важно.

В пет лаборатории се извършват тестовете в момента - 2 във ВМА, в Стара Загора, Варна и в Националната референтна лаборатория, каза специалистът. Той призна, че достъпът до предпазни средства е ограничен, но се прави всичко необходимо здравните заведения да бъдат подсигурени. Продължават да се търсят източници на доставка.

Проблемите

Държавният инспектор очерта няколко сериозни предизвикателства пред здравната система при разпространение на коронавируса у нас:

- недостига на медицински персонал;

- липсата на инфекциозни отделения в много области, които са били затворени;

- липсата на доверие към здравните власти, което много затруднява провеждането на профилактични мерки.

Здравната система се изтощава от битката с грипа и това става все по-голям проблем, защото има недостиг на специалисти. „Не опираме до легла и сгради само, а и до квалифициран персонал“, каза главният държавен здравен инспектор.

"Оттук нататък водещи няма да са медицинските мерки, а мерките за социално дистанциране, за лично ограничаване, за лична хигиена, които са почти 90% от превенцията срещу коронавируса", категоричен беше доц. Кунчев.

Той добави, че хигиенните мерки на много места се пренебрегват, в училищата се доставят хигиенни материали, които след проверките от здравните служби отново изчезват.

Лечението

Няма специфичен препарат срещу новия коронавирус, лечението е симптоматично, уточни доц. Кунчев. Той призна, че втората грипна вълна замъглява картината на разпространение на евентуален коронавирус. По думите му големият брой заболели от грип Б се дължи на това, че този щам не се е появявал отдавна и много хора нямат изграден имунитет срещу него.

Според него това, че до момента няма регистриран случай на коронавирус у нас, ни дава време да се подготвим по-добре, ако такъв се появи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!