До 90% е успеваемостта в лечението на левкемиите при децата у нас

Днес се отбелязва Международният ден за борба с детските злокачествени заболявания.

OFFNews 15 февруари 2023 в 08:36 1220 0

проф. Добрин Константинов

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

проф. Добрин Константинов, началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология към болница „Царица Йоанна- ИСУЛ“

Успеваемостта в лечението на острата лимфобластна левкемия сред деца достига до 90 процента, каза в интервю за БТА проф. Добрин Константинов, началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология към болница „Царица Йоанна- ИСУЛ“.

Днес се отбелязва Международният ден за борба с детските злокачествени заболявания.

Не се отчита ръст в честотата на детските злокачествени заболявания в България, увери проф. Константинов и посочи, че честотата им е 16 на 100 хиляди детско население. По думите му показателите за България са подобни на показателите в останалите европейски страни. Децата със злокачествено заболяване преминават по-леко през лечението на болестта в сравнение с възрастните заради липсата на други обременености в детския организъм, каза още лекарят.

Проф. Константинов посочи като предизвикателство липсата на кадри, особено на медицински сестри, работещи в областта на лечението на детските онкохематологични заболявания. Обучението ни е на високо ниво, но липсват желаещи да работят тази силно емоционална и тежка работа, допълни той.

Честота на детските злокачествени заболявания

Няма значително нарастване на броя на децата, засегнати от злокачествени заболявания, има статистически колебания, които ги приемаме за нормални и те не показват повишаваща се тенденция. Показателите в България не се различават от тези в останалите европейски държави, като честотата средно е 16 на 100 хиляди детско население. Най-често сред децата се срещат острите левкемии и лимфоми, които са около половината от злокачествените заболявания, засягащи деца. Останалите са т.нар. солидни тумори. 

Прилаганите в България терапии са напълно съобразени с международните стандарти за лечение на тези заболявания, като ние сме част от една мрежа, подчерта професорът.

Известен процент от пациентите проявяват резистентност към лечението, като това се основава на генетични и биологични фактори. В тези случаи обикновено се прилага алтернативно лечение, което е иновативно, а дори и в някои случаи е експериментално. Това все още е труднодостъпно в страната ни, но и в света само в най-специализираните центрове се провежда подобна високотехнологична терапия. Това е нещото, което понякога ни кара, по медицински показания, да насочваме наши пациенти към тези центрове, коментира проф. Константинов.

Утвърдените у нас терапии на онкологичните заболявания са безплатни. Има индивидуални случаи, за които се смята, че е нужна експериментална терапия, за която дори няма доказателства, но се налага по една или друга причина. Такава терапия може да остане незаплатена от държавата, посочи специалистът.

Успеваемостта в лечението на острата лимфобластна левкемия, която е най-често срещаното онкологично заболяване сред децата, за последните 30 години от близо 50 процента достигна почти 90 процента, каза той.

Защо се появява злокачествено заболяване

Има генетична предиспозиция, т.е. подготовка в генетичния материал, в генетичната информация на всеки човек, която по някаква, невинаги ясна причина, се отключва и се създават условия за развитие на злокачествено заболяване, така че всяко злокачествено заболяване е индивидуално. В този смисъл не можем нито да предричаме, нито да сме абсолютно точни в прогноза или в сравнение на отделните случаи. Има и деца, които се раждат с някакъв тумор, обясни лекарят.

Дълготрайните наблюдения показват, че има дефинитивно излекуване, каза още лекарят. Имаме пациенти, които отдавна са възрастни и имат семейства и деца. Има риск от рецидив на заболяването, това е коварността му, но той намалява с годините, добави проф. Константинов пред БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!