Д-р Таня Андреева: Тежко болните често са нежелан разход за болниците. Това е недопустимо

"Аз съм много повече граждански активист, отколкото политик", казва кандидатът за народен представител от "Продължаваме промяната - Демократична България"

Янка Петкова 31 май 2024 в 15:30 2813 6

д-р Таня Андреева

Д-р Таня Андреева е педиатър и детски ревматолог. Кандидат за народен представител от Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" в 24 МИР в София с преференциален номер 113. Работи като консултант към детското отделение на УСБАЛ по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев". Едно от знаковите лица на гражданската инициатива "За истинска детска болница". През 2018 г. получава наградата "Златна ябълка - Герой на децата", присъждана от Националната мрежа за децата, като съавтор на мобилно приложение в помощ на родителите, които търсят специалист за детето си. През 2020 г., заедно с инициативата "За истинска детска болница", е подгласник на наградата "Човек на годината". Избрана е за народен представител в 46-тото Народно събрание с 3500 преференциални гласа. Била е съветник на здравния министър проф. Асена Сербезова. С подкрепата на граждански организации успява да постигне промяна в Наредба 26, с която 7000 здравнонеосигурени бременни жени получават безплатна здравна грижа.

В момента учи магистратура по здравен мениджмънт – "дава ми по-добра перспектива да правя политиките, с които се занимавам. Медицината като наука не стига за законотворчество, казва лекарката, която родители определят като "изключителен специалист". Извън деловото ежедневие д-р Андреева практикува йога, кара сноуборд, пише поезия, а за подкаста на OFFNews дойде с велосипед.

Какво я мотивира за шеста парламентарна кампания

Била съм народен представител за 40 дни и съветник на проф. Сербезова, не съм "преяла" с власт. Аз съм много повече граждански активист, отколкото политик. Опитвам се да променям средата, в която живеем. Писала съм промени в Наредбата за специализации, в Наредбата за акушерска грижа на здравнонеосигурените жени. Борили сме се много, за да имаме Национална детска болница и за цялостна стратегия за детското здравеопазване, разработваме стратегия за ранно детско развитие. Не съм спирала да работя като лекар. На гражданските активисти гласът се чува много слабо, но в Народното събрание всичко има широк отзвук и няма цензура. Това дава възможност политиките, които отстоявам, да получат широк медиен отзвук. Когато човек не е вътре в институциите, за да настоява за промени, много трудно се случват нещата.

Педиатрията - различната специалност

Работата с деца е страшно благодарна, но специалността е огромна, натоварва доста. Работим с тежки пациенти и човек трябва да умее да съхрани психиката си. Никъде по света педиатрията не е оценена, но у нас е особено ниско заплатена, тъй като клиничните пътеки не са добре остойностени. Има постоянна ангажираност, висока отдаденост, но когато този труд не е адекватно възнаграден няма интерес. Педиатрите, които работят доболнична медицина, са съвсем малко. Въпреки това едва 16 места за специализанти държавна поръчка са отпуснати от Министерството на здравеопазването през тази година. Само в София има недостиг на около 180 педиатри. Ако искаме да имаме добро детско здравеопазване трябва да започнем още отсега, даже вече сме закъснели за обучението на такива кадри.

Специализантите, които не съществуват за НЗОК

За проблема със специализациите на младите лекари започна да се говори през последните 2 години. Наскоро се измени Наредба 21, според която лекарите специализанти трябва да получават 2,5 минимални работни заплати. Въпреки това има болници, в които тези нива не се достигат. Винаги съм настоявала специализантите да станат част от клиничната пътека, защото на практика не съществуват за НЗОК.

Празни детски отделения или дневни стационари

Преструктурирането на болничната помощ изисква решения на ниво политики, на ниво Министерство на здравеопазването. Детските отделения, които нямат достатъчно пациенти, могат да се преструктурират. Един от вариантите е да се преобразуват в дневни стационари. Така ще могат да изпълняват качествено дейността си и да имат достатъчно добри възнаграждения. Най-честата патология при децата са пневмониите и чревните инфекции. Голяма част от тях няма нужда да стоят в отделението, могат да дойдат, да им се направят нужните манипулации и след 5-6 часа дневен стационар да се приберат, а на следващия ден да дойдат пак. Подобно решение ще облекчи работата на персонала и ще задоволи нуждите на населението, но трябват управленски решения.

Частна или държавна национална детска болница

Когато има частен инвеститор той иска да генерира печалба и това е естествено, но източникът е един - НЗОК. Частните болници имат допълнителни източници на финансиране през частни фондове и през допълнителни дейности. Но това не е достатъчно затова частникът пести и от лечение. Когато се приемат леки случаи те се излекуват в рамките на клиничната пътека, но един тежко болен много често не може да бъде излекуван в тези рамки и лечението му генерира разходи. Затова се стига до момент, и аз съм го изживяла в една частна болница където работих преди години, когато за тежки случаи нямаше места. Идва тежко болно дете и се казва "няма места", а леглата стоят празни. Затова, ако детската болница е частна ние рискуваме тежко болните деца да няма къде да се лекуват.

Освен това частната болница дава по-високи заплати. Ще привлече специалисти от държавните, а няма човешки ресурс и за частна, и за държавна детска болница. Аз нямам нищо против частната инициатива, но нека първо да има една комплексна държавна детска болница с всички необходими отделения, да се осигури комплексна грижа на високо ниво и тогава да заповяда частният инвеститор, ако има достатъчно пациенти, които да си плащат лечението.

"Социологическо проучване" на нагласите на Женския пазар

Хората са безкрайно изтощени, не искат да гласуват за никого и това много ме притеснява, защото когато не гласуваме получаваме още от същото, даже и по-лошо от същото. Световната обстановка не е това, което беше преди години. Ако преди си знаехме "ние сме в Европа" в момента светът е друг – Грузия, Македония рязко завиха от европейския си път. Крайнодесните нагласи в Европа са изключително притеснителни. Може би има истина в това, че силните времена раждат слаби хора. Когато живеем в спокойни времена забравяме как е било необходимо да си вадим виза, за да отидем в Румъния и Гърция например. Забравихме какво е Европа да е разделена. Важните теми се превърнаха в мръсни думи – "стратегия", "евроатлантически ценности". "Политик" стана изключително мръсна дума. Но не можем да прехвърляме емоционалните си нагласи върху думи, които в миналото са носили ценност. Трябва да си върнем истинския смисъл на думите.

"Моите приоритети остават непроменени"

Моята голяма цел е пирамидата на здравеопазването да се върне в правилния ред. Основата ѝ са профилактиката, превенцията, здравословният начин на живот. След това е доболничната помощ и едва след това - болничната. Пирамидата на нашето здравеопазване е обърната. Идеята е да има много повече инвестиции в профилактика, превенция и доболнична помощ и да се намали скъпоструващото, и понякога излишно, болнично лечение.

Първото, което бих предприела, ако вляза в парламента, е да се опитам да направим лекарствата за деца до 3 години безплатни. Свидетел съм на хоспитализации по социални индикации – семейства, които не могат да си позволят да купят антибиотик на детето си и то влиза с усложнения в болница. Ще работя за достойно заплащане и възможност за кариерно развитие на медицинските сестри. Друга важна тема е да се подобрят условията за специализация на младите лекари. Освен това вече е проблем да се намери личен лекар за бебето. И тук може да се намери решение. Лекарите, които имат специалност "Педиатрия", да имат възможност, без да учат три години "Обща медицина", да бъдат лични лекари за деца. Направленията за педиатър за отпаднат напълно, защото те в момента са безлимитни и безплатни. Това ще спести разкарването на родители и деца по специалисти.

Целият разговор с д-р Таня Андреева вижте във видеото.

Абонирайте се за канала ни в YouTube!

Парламентарни избори 2024

Купуването и продаването на гласове е престъпление

    Янка Петкова

    Янка Петкова e филолог и педагог. Работила е като водещ в радио „Мелодия“, репортер и новинар в радио „99 – Контакт“ , редактор в сп. „Моето бебе и аз“, автор на "Мама Нинджа". От 2018 г. е в екипа на OFFNews с ресор "Здравеопазване". 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    80

    6

    230 млрд баксов

    01.06 2024 в 20:16

    Bilbo
    За пръв път от началото на прехода в България има увеличение на раждаемостта. Това е резултат от двете правителствата на ППДБ.
    Колко е 2+2?
    Как мислите?

    900

    5

    Bilbo

    01.06 2024 в 14:36

    230 млрд баксов, наистина ли смятате, че точно 50-те лева, които се спестяват на родителите на месец за детска градина са причината за увеличението на раждаемостта? Трябва да сте много голям наивник. Същевременно същите тези безплатни детски градини са в плачевно състояние, лично наблюдение като родител на малко дете за детска градина в провинцията. И не става въпрос само, че е мизерия, става въпрос, че детските съоръжения са ОПАСНИ, защото не са поддържани с години. И като давате линкове - ето и от мен един: https://offnews.bg/obshtestvo/izleze-1-vo-klasirane-v-sofijskite-detski-gradini-nad-10-000-detca-be-822835.html
    Дали на родителите на тези 10 хил. деца в момента им е до тези 50 лв.? Как мислите?

    80

    4

    230 млрд баксов

    01.06 2024 в 08:59

    Безплатните детски градини са много добра мярка срещу демографската криза и вече дава резултат.
    Според НСИ вече има увеличение на раждаемостта през 2023. Може би за пръв път от началото на ДС-мутро прехода.

    https://offnews.bg/zdrave/nsi-slabo-uvelichenie-na-razhdaemostta-prez-2023-naj-visoka-e-v-sliv-822293.html

    Безплатните лекарства за деца до 3 години също е много добър сигнал. Такива сигнали се четат от младите хора и дават резултат. Това се нарича демографска политика.

    Парите от нашите данъци може да се използват или за демографска политика и спасението на България или да отиват в чекмеджетата на ОПГ- ДС тиква и прасе".

    ТИ ИЗБИРАШ гражданино за европейско развитие на България!!!!!


    900

    3

    Bilbo

    31.05 2024 в 19:07

    Заедно с безплатните детски градини, заедно с идеята за безплатни университети това е още една много мярка единствено за печелене на електорат предизборно, нищо повече. Детското здравеопазване (както и всяко друго държавно здравеопазване) дълбае дъното като качество, както и висшето образование, както и държавните детски градини (там където изобщо ги има), но пък да са безплатни нали, получаваш нищо, плащаш нищо. Детска болница няма още, ама пък безплатни лекарства.... смешници!

    80

    2

    230 млрд баксов

    31.05 2024 в 15:39

    Заедно с безплатните детски градини това е още една много добра мярка срещу демографската криза.

    1246

    1

    БотоксПутю

    31.05 2024 в 15:37

    Странно е, ако досега не са били безплатни?
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх