Отлагат решението за частна детска болница

OFFNews 01 ноември 2022 в 08:49 969 0

Министерство на здравеопазването

Снимка Янка Петкова

От ведомството се аргументираха с пропуски в подадените от инвеститора документи, които са върнати за актуализиране

Министерството на здравеопазването отлага решението си да предложи за одобрение от правителството на проекта на "Търговска лига" за изграждане на частна многопрофилна детска болница в София, съобщи БНР.

От ведомството се аргументираха с пропуски в подадените от инвеститора документи, които са върнати за актуализиране.

Преди дни здравният министър д-р Асен Меджидиев обяви, че до края на седмицата ще съобщи къде ще бъде построена националната детска болница. От думите му стана ясно, че теренът, върху който ще се изгражда новото лечебно заведение, вече е определен. На заседание на Министерския съвет в сряда мястото ще бъде представено за одобрение. По думите на новоизбрания съветник на министъра Аркадий Шарков локацията е комуникативна, с достатъчно зелени площи.

В края на август собственикът на веригата от болници "Сърце и мозък" "Търговска лига" внесе за разглеждане в министерството проект за частна детска болница "Мама и аз".

Според документите тя ще се намира в столичния район Изгрев, ще има над 400 легла, ще предлага спешна и интензивна грижа.

Острата реакция от страна на Българската педиатрична асоциация, директори на болници и неправителствени организации принуди инвеститора да обяви, че болницата няма да е национална и не застрашава проекта на държавата.

В началото на октомври от здравното министерство обясниха, че процедурата по проверка на документите за нова болница е в ход и до края на месеца трябва да бъде внесено предложение в Министерския съвет, който да одобри или откаже създаването на такова лечебно заведение. Заради пропуски в документите, още в края на септември за тях е уведомен инвеститорът, съобщиха от министерството.

Не става ясно в какъв срок трябва да бъдат изчистени те и за кога се отлага решението на министерството да внесе или не проекта в Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови