Частен проект консолидира педиатри и граждански организации за каузата ''Национална детска болница''

Педиатри, родители и граждански активисти настояват за ясен план и отговорност за създаването на Националната детска болница

Янка Петкова 18 октомври 2022 в 18:17 1160 0

пресконференция Детска болница

Снимка Национална мрежа за децата

пресконференция “Кога България ще има истинска детска болница?”

Проектът на Търговска лига за строеж на болница за майчино и детско здраве, успя да консолидира граждански организации, родители и педиатри за каузата "Национална детска болница". На пресконференция с тема “Кога България ще има истинска детска болница?” те се обявиха против инвеститорските намерения и настояха държавата да застане зад проекта, да гарантира изпълнението му с конкретни срокове, извеждайки го като приоритет с ясен план.

Всички колеги са категорични, че не е имало друг проект, който да консолидира педиатричната общност по този начин. Добре, че това се случи, защото проектът на Търговска лига може да катализира много остро изграждането на национална детска болница, коментира за OFFNews изпълнителният директор на СБАЛ по детски болести "Проф Иван Митев" (Педиатрията) д-р Благомир Здравков.

Без държавна политика в полза на обществото не може да има какъвто и да е проект, категоричен е той. Неговото виждане е, че партиите трябва да се обединят и да изготвят "ясен екшън план за 20 години напред, специално за детското здравеопазване и да защитят този екшън план със закон".

По думите му, ако отново се стигне до служебно правителство и сегашният екип на здравното министерство остане, ще трябва да понесе отговорността, в случай че се приеме проекта на частния инвеститор. "Защото ние винаги можем да изложим фактите, но съзнавайки тяхната отговорност и сочейки благодарение на кого нещата не се случват, ще можем да посочим прекия адресат, каза д-р Здравков.

Според него най-важният въпрос е какво правим с детското здравеопазване към настоящия момент.

"Преди една година съм входирал в Министерството на здравеопазването проект за ремонт и реконструкция на сегашната детска болница, за да мога поне да подобря условията в нея, да повиша функционалността, доколкото това е възможно. Една година нямаме отговор за този проект. Бяха ни дадени 1,5 млн. лв. когато министър беше Асена Сербезова, но откакто е встъпил в длъжност служебният екип, няма никаква комуникация", обясни директорът на Педиатрията.

Всички политици са декларирали, че изграждането на национална детска болница е приоритет на тяхната политика, но този приоритет не дойде до финал, няма насоки за развитие на детското здравеопазване, за обезпеченост с кадри. Нашата мечта е да се осигури комплексна грижа за пациента на ниво "3 плюс", възможно най-високото. Липсва ни целостта, имаме клиники, които са базирани в други болнични заведения на километри от нас. Налага се да разкарваме на пациентите и поставяме на изпитание живота на едно дете. Не ни интересува сградата, малко ни е важно как ще изглежда, на колко етажа ще бъде и в каква среда, важното е да има съвкупност от екипи, изградени не за 3, а за пет и понякога 10 години. Някой трябва да осигури условията и ние всички да се влеем и да осъществяваме цялостна грижа за децата, аргументира необходимостта от национална детска болница председателят на УС на Българската педиатрична асоциация (БПА) проф. Иван Литвиненко.

Той бе категоричен, че с "байпаси" проблемът не може да се реши и е необходима цялостна политика, обвързана с воля да се действа, с траен ефект.

Професорът призна, че присъстващите на пресконференцията невинаги са били на едно мнение, но пред задалата се "заплаха" са се обединили. Той прогнозира, че дори да бъде създадена частна детска болница, тя не може да бъде "напълнена със съдържание", тъй като няма достатъчно специалисти по педиатричните специалности, дори да бъдат привлечени с обещания за по-високи заплати от другите педиатрични звена в столицата.

Трябва ли ѝ на София болница с 400 легла при наличния леглови фонд, която да лекува кашлици и хреми? Отговорът е еднозначно "не". Това значи, че ще погребат всички останали градски клиники. Някой трябва да вземе отговорно отношение. Такава болница трябва да има специфичен статут и да е гарантирано, че ще може да осъществява тази грижа, в достатъчен обем, дългосрочно, каза проф. Литвиненко.

Надежда Бояджиева от фондация "За Доброто", подчерта, че изграждането на национална детска болница е "въпрос на национален приоритет и сигурност". Като представител на гражданския сектор тя обяви, „че очаква отговор от държавата, институциите и Народното събрание.

Настояваме държавата да носи ясна отговорност, заедно с изпълнителната власт, за изграждането на Националната детска болница с конкретни срокове и графици. Прехвърлянето на отговорността към частен субект може да доведе до катастрофа в сферата на детското здравеопазване, каза тя и подчерта, че България е с два пъти по-висока детска смъртност от средната за ЕС. Детското здравеопазване е задължение на държавата. Може ли тя да гарантира безплатно лечение в частно заведение?", запита Надежда Бояджиева.

Анализ на здравното министерство показва, че използваемостта на детските легла в столичните педиатрични клиники е 64%, а лекарите с педиатрична специалност са 148, съобщи Надежда Цекулова от гражданската инициатива "За истинска детска болница". Според предоставените ѝ данни от здравното министерство една трета от педиатрите работят в специализираната болница по детски болести "Проф. Иван Митев".

Няма как в София да отвори болница с 400 легла с 29 специалности, която да обслужва майчино и детско здраве, без да "отреже" главата на останалите детски структури в града. Ние сме в този сектор от много години, питаме се как инвеститорът смята, че ще успее да изпълни своя тригодишен план, как ще издържа болницата си, щом няма да има доплащане от пациентите? Инвеститорът е декларирал, че болницата ще бъде готова през 2023 г. и през 2023 г. ще има 41 млн. лв разходи и също толкова приходи. Няма да има печалба. През 2026 г. болницата ще има 43 млн и 500 хиляди приходи и 43 млн и 100 000 лв разходи, тоест тази инвестиция за десетки, а може би стотици милиони левове, на третата година ще реализира 400 000 лв печалба", коментира Цекулова.

Проф. Анна Кънева от Националната кардиологична болница припомни, че е била свидетел на първата копка за национална детска болница, направена от Тодор Живков. Тя подчерта, че нейната специалност изисква изключително скъпа апаратура за диагностика, интервенции и отглеждане на малките пациенти. По думите ѝ това е инвестиция, която частна болница не може да покрие.

"Един специалист при нас се гради цял живот. Освен това подходът към всички деца трябва да бъде еднакъв, независимо от техния етнически произход, неравностойно положение и тежест на заболяването", каза тя.

Върху високотехнологичното оборудване и скъпите лекарства, акцентира и доц. Боряна Аврамова от УМБАЛ "Царица Йоана - ИСУЛ". По думите ѝ "фалитът на една такава частна болница ще изправи пациентите пред изключително тежки проблеми". 

Според  доц. Йорданка Узунова от УМБАЛ "Лозенец" националната детска болница трябва да обединява всички високоспециализирани дейности, а не "да се гледат деца, които могат да бъдат обслужени от общопрактикуващите лекари".

„Всички политически партии обявяват детското здравеопазване за приоритет. За да е реалност това, обаче, е нужно осъзнаване, че националната детска болница е въпрос на консенсус в името на интереса на децата. Ние сме готови да предоставим пространство и подкрепа за постигането на това съгласие“, каза Мария Брестничка от Национална мрежа за децата.

Д-р Таня Андреева, която беше ангажирана с каузата като съветник на бившия здравен министър Асена Сербезова, подчерта, че не може частна болница да оперира с обществен ресурс, финансирайки се от НЗОК.

Новоизбраният народен представител от "Демократична България" Кремена Кунева съобщи, че на среща в Министерството на здравеопазването е получила уверение, че в рамките на тази седмица ще бъде създаден екип който да включва освен хора от ведомството, гражданските организации, които работят за каузата, председателя на БПА проф. Литвиненко и директора на Педиатрията д-р Здравков.

Надявам се, че още в понеделник или вторник ще съберем тези екипи. Ще систематизираме нещата, които бяха пропуснати. Още утре ще бъде проведена среща с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за терените, по които обществената поръчка на предишното ръководство на МЗ не даде резултат. Националната детска болница не може да е партиен приоритет. Тя е много над това", обобщи Кремена Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови