БАН се разграничава от свой учен за опасните "Е-та" в храните

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 юли 2015 в 09:00 5157 12

Няма достатъчно доказателства за опасните Е-та в храните, за които съобщи доц.  д-р Георги Милошев преди дни. Това твърди в официално становище Институтът по молекулярна биология към БАН, на чиято лаборатория по молекулярна генетика е шеф доцентът.  

Преди седмица Милошев съобщи, че е изследвал 12 от т.нар. Е-та, като 11 от тях оказват влияние върху ДНК. Според Милошев изключително опасни са шест вещества - оцветителите еритрозин - Е127, индиго кармин - Е132, фаст грийн - Е143, консервантът натриев нитрит - Е250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин - 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост.

Доц. Милошев обърна внимание, че се надвишават многократно позволените концентрации на тези вещества в храните, но и дори "с ниска концентрация, предизвикват увреждане".

Тези констатации на доц. Милошев са представени на пресконференция без знанието на колегите му от ИМБ и без да са обсъждани с тях. Това означава, че неговото мнение не може да се смята за официално мнение на БАН. Според ръководството на Института няма "независимо потвърждение на резултатите и изводите от тях" и няма достатъчно доказателства, за да се намесва в подобен социалнозначим проблем, свързан с "ангажирането на законодателни или регулаторни органи".

По този повод поместваме становището на ръководството на Института по молекулярна биология към БАН:

Във връзка с организираната пресконференция в пресклуба на БТА, както и разпространените от други медии твърдения на доц. Георги Милошев относно ефекта на добавки в храните, предизвикващи увреждания в ДНК с риск за човешкото здраве, ръководството на Институт по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев" към БАН излиза със следното становище:

1. Направените твърдения за ефектите върху човешкото здраве на изследваните от доц. Милошев хранителни добавки представляват негово лично мнение и не могат да се тълкуват или приемат като официална позиция на Института по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев" към БАН.
2. Проведената пресконференция е лична инициатива на доц. Милошев, проведена без знанието на ръководството и учените от ИМБ, направената интерпретация на данните не е обсъждана на Научен съвет и доц. Милошев не е оторизиран да изразява позиция от името на Института и/или БАН.
3. В представянето на доц. Георги Милошев на сайта на БТА е допусната техническа грешка - доц. Милошев не е ръководител на Института по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев" към БАН, а е ръководител на лаборатория в същия институт.
4. Считаме, че за да бъдат популяризирани и приети в публичното пространство подобни изследвания, касаещи социалнозначими проблеми, с ангажирането на законодателни или регулаторни органи се изисква много по-задълбочен научен подход, с използване на множество различни, допълващи се експериментални методи, различни тестови системи и независимо потвърждение на резултатите и изводите от тях.


Директор: доц. Ива Угринова

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.07 2015 в 07:16

За съжаление, най-вероятно е вярно. Натриевия нитрит дава положителна реакция при тест на Еймс (Ames) и в концентрации под 100 мкг/г... споделям личен опит. Що се отнася до останалите, незнам. Със сигурност обаче от изкуствените оцветители и подсладители няма как да се очаква нещо добро.

27.07 2015 в 16:18

Ами сигурно му е писнала на доц. Милошев да чака Научният съвет и още 100 организацийки да се задействат.

27.07 2015 в 12:39

Няма колбас без натриев нитрит и е добре, че няма. Натриевият нитрит предпазва от развитие на ботулинови бактерии, салмонели и какво ли не- неща от които се умира БЪРЗО и болезнено. Вярно е, че е канцерогенен ама който иска да яде колбаси предполагам предпочита сигурността да не умре от ботулизъм, пред евентуален рак (нисък риск и в далечно бъдеще).
Между другото при приготвяне на домашни луканки натриевият нитрит се ползва масово и то безразборно само че под името селитра.
Освен това добавки Е нещо си от антиоксидантите могат да неутрализират в значителна степен вредните действия на натриевия нитрит.
В крайна сметка никой не иска опасни бактерии в месата и не иска развитие на плесени (блокират се с други Е-та) щото те са също канцерогенни и в някои случаи с бърз ефект.

27.07 2015 в 11:55

а бе със сигурност Е-тата не са полезни, доколко са вредни е друга работа. Във всеки случай здравната ни система е много по-вредна за здравето ни отколкото всички Е-та взети заедно. А пък животът у БеГе-то е най-вреден от всичко.

27.07 2015 в 10:54

Има немалко изследвания, които установяват връзка между консумацията на червени обработени меса (шунки, колбаси, наденици) и риска от рак на дебелото черво. Част от причините са свързани именно с добавки като нитрити.
Напълно несъстоятелно е виждането, че щом дадена добавка е разрешена за използване от ЕС, значи е безопасна.

27.07 2015 в 10:09

Ама дихидроген монооксида го слагат в салама и шунката само за да вдигнат теглото, не за да те убият ;)

27.07 2015 в 10:02

123, а къде си виждал салам без натриев нитрит?

Всички забравят, че масово производителите слагат и свръхопасния химикал дихидроген монооксид!

Всички ще умрем!

27.07 2015 в 09:52

Гледайте "Дяволът в чинията" и сами ще си отговорите и за саламите и за пилетата

27.07 2015 в 09:42

Корпоративният натиск е по-силната страна в борбата за здравето на хората. Т.нар. ръководство на БАН да си яде саламите с натриев нитрит, шунки със сгъстители Е407, ядки с Е110, аз отдавна ги пропускам по щандовете.

27.07 2015 в 09:22

Михаил Василиевич, отбелезваме, че този е също изкукала академична плишуга, понеже и той от БАН.