БАН се разграничава от свой учен за опасните "Е-та" в храните

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 юли 2015 в 09:00 5850 12

Няма достатъчно доказателства за опасните Е-та в храните, за които съобщи доц.  д-р Георги Милошев преди дни. Това твърди в официално становище Институтът по молекулярна биология към БАН, на чиято лаборатория по молекулярна генетика е шеф доцентът.  

Преди седмица Милошев съобщи, че е изследвал 12 от т.нар. Е-та, като 11 от тях оказват влияние върху ДНК. Според Милошев изключително опасни са шест вещества - оцветителите еритрозин - Е127, индиго кармин - Е132, фаст грийн - Е143, консервантът натриев нитрит - Е250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин - 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост.

Доц. Милошев обърна внимание, че се надвишават многократно позволените концентрации на тези вещества в храните, но и дори "с ниска концентрация, предизвикват увреждане".

Тези констатации на доц. Милошев са представени на пресконференция без знанието на колегите му от ИМБ и без да са обсъждани с тях. Това означава, че неговото мнение не може да се смята за официално мнение на БАН. Според ръководството на Института няма "независимо потвърждение на резултатите и изводите от тях" и няма достатъчно доказателства, за да се намесва в подобен социалнозначим проблем, свързан с "ангажирането на законодателни или регулаторни органи".

По този повод поместваме становището на ръководството на Института по молекулярна биология към БАН:

Във връзка с организираната пресконференция в пресклуба на БТА, както и разпространените от други медии твърдения на доц. Георги Милошев относно ефекта на добавки в храните, предизвикващи увреждания в ДНК с риск за човешкото здраве, ръководството на Институт по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев" към БАН излиза със следното становище:

1. Направените твърдения за ефектите върху човешкото здраве на изследваните от доц. Милошев хранителни добавки представляват негово лично мнение и не могат да се тълкуват или приемат като официална позиция на Института по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев" към БАН.
2. Проведената пресконференция е лична инициатива на доц. Милошев, проведена без знанието на ръководството и учените от ИМБ, направената интерпретация на данните не е обсъждана на Научен съвет и доц. Милошев не е оторизиран да изразява позиция от името на Института и/или БАН.
3. В представянето на доц. Георги Милошев на сайта на БТА е допусната техническа грешка - доц. Милошев не е ръководител на Института по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев" към БАН, а е ръководител на лаборатория в същия институт.
4. Считаме, че за да бъдат популяризирани и приети в публичното пространство подобни изследвания, касаещи социалнозначими проблеми, с ангажирането на законодателни или регулаторни органи се изисква много по-задълбочен научен подход, с използване на множество различни, допълващи се експериментални методи, различни тестови системи и независимо потвърждение на резултатите и изводите от тях.


Директор: доц. Ива Угринова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!