БАН: Дори разрешените дози на Е-тата в храните увреждат ДНК

OFFNews Последна промяна на 21 юли 2015 в 16:58 6255 9

Влаганите в храните овкусители, оцветители и консерванти увреждат човешката ДНК, дори и да са в разрешените дози.

Това става ясно от изследване на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН.

Концентрацията на т.нар. Е-та трябва да е между 10 и 100 пъти по-ниска от разрешената, категорични са учените.

Лабораторията е изследвала 12 Е-та. Оказало се, че само едно от тях не влияе на човешката ДНК.

Особено опасни се оказват оцветителите еритрозин - Е127, индиго кармин - Е132, фаст грийн - Е143, консервантът натриев нитрит - Е250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин - 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост, обясни ръководителят на Лабораторията доц. Георги Милошев.

По думите му тези вещества предизвикват увреждане, въпреки ниската концентрация.

Позволените концентрации, които се слагат, бяха 100, дори 1000 пъти по-високи, отколкото би трябвало да бъдат, категоричен е Милошев.

Учените са убедени, че това повишава риска от онкологични заболявания.

Според изследванията дори не е необходимо да има натрупване на веществата след дълготрайна употреба на продуктите. 

Еднократното въздействие показва, че концентрацията на някои вещества трябва да бъде 1000 пъти по-ниска от разрешената. Такъв пример е концентрацията на натриевия нитрит, който се добавя в месата и колбасите, обясни доц. Милошев.

Учените са убедени, че методът им е прецизен и резултатите са точни. Те са уведомили за данните от изследването си няколко български министерства, агенции и комисии, Европейската комисия и Европейската агенция по безопасност на храните.
От европейската агенция отговорили, че изследването има някои слабости и не осигурява нова информация.

Ако информацията не е нова, защо досега не са предприети мерки за намаляване на токсичността на добавките, каза Милошев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.07 2015 в 19:35

Глупостите за Кемтрейлс и HAARP са съвсем различни неща от "Е-тата".

Съвсем различни са, там са само отрови. Като Е150а например. Или Е160а.

21.07 2015 в 18:45

FRT,

Напълно съм съгласен. То има изследвания и за вредите от алкохола, от солта, от захарта, от черния пипер, че даже и от водата. Има хора, умряли от препиване с вода. Е и?

21.07 2015 в 18:43

Миро, има Е-та, които са доказано вредни. Типичен пример е нитритната сол, която е канцерогенна, но се допуска в храните защото без нея - по-лошо (примерно - бутолизъм, салмонелоза и други убавини). Има и Е-та, които са доста безвредни. Например оцетна киселина, лимонена киселина, витамин Ц, сорбитол и т.н. Именно затова казвам, че да се слагат всички Е-та в един кюп е кретения от висш порядък. Да не говорим колко кретенско е да се насажда истерия (предимно сред по-неграмотничките хорица, които нямат и един грам акъл да отворят Гугъл и да прочетат за Е-тата). Тъжното пък е, че именно хора като тия от БАН, които са призвани (поне като идея) да будят народеца, го затъпяват още повече.

Работил съм близо 3 години в БАН и още 2 години в тясно сътрудничество с БАН. И доста добре знам какво става там, така че не ми излизай със сълзливи тези как без БАН едва ли не ще стане потоп. Ми не, няма да стане, бъди спокоен! Даже напротив - ще се облекчи бюджетът на държавата.

Хич и не искам да чета статията - достатъчно ми да прочета глупостите на тоя доцент, цитирани тука.

21.07 2015 в 18:16

№4 Вместо да се "панраноясваш", вземи прочети и за останалите изкуствени подсладители и ще видиш, че те не са кой знае колко по-малко вредни от аспартама. Или не употребявай никакви изкуствени подсладители или не се "панраноясвай" за аспартама, защото е все тая(с него и без него) щом употребяваш от другите.

21.07 2015 в 18:06

№2 Глупостите за Кемтрейлс и HAARP са съвсем различни неща от "Е-тата". Има не едно и две изследвания, които потвърждават вредата от тях.

21.07 2015 в 18:04

Само да добавя, че не съм изцяло против химията в храните, понеже лично аз пия телешки протеин и аминокиселини на хапчета, въпроса не е там, даже вместо захар дъна подсладител за който не е изрично написано, че съдържа аспартам, обаче аз пак имам съмнения. И това ме параноясва. По тоз повод не ям преработени меса също така, първо щото са правени от човки и пера, второ щото вкуса им е пълен леш и трето заради всичките допълнителни говна дето им слагат

21.07 2015 в 17:55

Много бързо ни отписваш бе човек. Ай закривай, и после да ти гледам сеира кой ще ти управлява реакторите в Козлодуй, кой ще ти контролира изправността на болничната апаратура, кой ще ви мери активността на радиоактивните ви чакъли дето по-добре си ги заврете в гъза ако наистина сте толкова прости, кой ще ти обяснява колко си тъп понеже смяташ че пожара в 'радиоактивната гора' ще те умори, и изобщо - ти въобще знаеш ли колко института има в БАН и какво правят те, по какво си специалист по точно ти, и не на последно място - когато някой излиза с изказване, първото което се замисля е 'дали е вярно това, не искам да се изложа'. Когато БАН излиза с изявление зад изявлението стои статия, с резултати. Ако ти имаш по-добри или по-точни резултати - моля, покажи ни ги

21.07 2015 в 17:46

Ако наистина подобни глупости са излезнали от БАН, това е поредното доказателство, че тая институция трябва да се закрие и от нея да останат да функционират само колективи с публикации в списания с висок импакт-фактор и работещи по проекти с европейско финансиране. Всичко останало - на борсата!

Не проумявам как човек, наричащ себе си учен, може да пише на en-gros за "Е-тата". Все едно слушам някоя полуграмотна патка от беге-мама дето вярва в кемтрейлс и HAARP, а не хора, завършили висше образование. Моля се само цялата статия да е плод на журналистическата бездарност. Не че тя е по-малко обезпокоителна, де.

21.07 2015 в 17:22

Я напишете една страничка - какво може да се яде ако живееш в столицата, че аз вече срещам затруднения - само отрови ни се предлагат :(

Знаете ли, че апаратурата, с която следят храните не е подменяна от как Костов сдаде властта? Мани да не желаят геноцид.