България се присъедини към глобалния призив за здрави бели дробове

OFFNews Последна промяна на 25 септември 2019 в 14:30 1079 0

25 септември 2019 г. Световният ден на белия дроб 2019 г. бе отбелязан у нас с медийно събитие от сдружение „Въздух за здраве“, водено от д-р Александър Симидчиев – пулмолог и председател на сдружението, д-р София Ангелова – пулмолог и председател на Националната асоциация за профилактика на белодробни болести, Тодор Мангъров – председател на Асоциация пулмонална хипертония, както и със специалното участие на известните български музиканти от група Д2, които подкрепят каузата – Деян Каменов и Димитър Кърнев.

Инициативата е част от глобалната ежегодна кампания на световната организация Forum of International Respiratory Societies (FIRS), като в нея се включват държави от цял свят. Българското участие обединява градовете София, Пловдив, Велико Търново, Видин, Петрич, Стара Загора, Монтана, Габрово. Във всеки един от тях пулмолози се включиха с различни събития, целящи профилактика за здрав бял дроб и чист въздух и с призива „За здрави бели дробове“.

„Белият дроб е сред най-ранимите органи, поемащи негативите от тютюнопушенето и замърсения въздух и има нужда от специално внимание. Мембраната на алвеолите е пет пъти по-тънка от прозрачното кухненско фолио и трябва да бъде пазена, защото той не се възстановява. За да бъде в добро състояние, е препоръчително вредните навици да се сведат до минимум и да се мотивират други, по-благоприятни за здравето ни", коментира д-р Симидчиев.

Близо 400 души са посетили кабинетите на пулмолозите в рамките на кампанията за безплатни прегледи тази година, съобщи д-р Ангелова. По думите й има ръст на белодробните заболявания сред пушачите, които използват електронни устройства. Установено е, че те изкарват 2-3 пневмонии годишно, а някои от тях са с кръвохрачене.

Тютюнопушенето и мръсният въздух са основните рискови фактори за възникване на белодробно заболяване. Д-р Ангелова призова пушачите да се подлагат веднъж годишно на рентгенологичен преглед, защото ранната диагностика на евентуално заболяване може да предотврати усложнения каквито са хроничната обструктивна белодробна болест (ХОБ|, туберкулозата, белодробният карцином, астмата.

Потвърждава го и статистиката – по време на кампанията за профилактични прегледи на белите дробове у нас през 2017 г. от 347 пациента 27 са били със съмнение за белодробен карцином; през 2018 г. от 400 пациента, петима са били с карцином в късен стадий.

5-10% от болните от хронична обструктивна белодробна болест са активни пушачи показва статистиката. През миналата година техният брой е бил 76 хиляди.

Намаляват случаите на туберкулоза до 23 на 100 000 души. 10% от общата заболеваемост от белодробни заболявания са онкологични.

Според специалиста безразборното приемане на антибиотици създава резистентност и невъзможност да се лекуват дори елементарни инфекции. 

Димитър Кърнев от Д2 сподели, че белия дроб е подценен и благодари на организаторите на събитието, че повдигат темата за здравето на този орган. „Музикантите използваме белите си дробове малко по-активно и за нас е много важно те да са в добро здраве и имаме нужда да се информираме повече, за това как да се грижим по-добре за тях.“, споделя още той.

Неговият колега Деян Каменов призова да се вземат по-сериозни мерки за по-чист въздух в градовете в България, както и да се повиши информираността сред обществото. 

Световният ден на белия дроб се отбелязва два дни след срещата на високо равнище на ООН, посветена на универсалното здравно покритие. 

Респираторните заболявания са огромно бреме за здравеопазването по цял свят. Фактите са шокиращи:

• 384 милиона души страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), а от това заболяване годишно умират по 3 милиона души. ХОББ е третото най-смъртоносно заболяване в света.

• Всяка година 10 милиона души развиват туберкулоза, а 1,6 милиона умират от това заболяването. Туберкулозата е най-разпространеното смъртоносно инфекциозно заболяване.

• Всяка година от рак на белия дроб умират 1,76 милиона души. Ракът на белия дроб е най-смъртоносният вид рак.

• Общо 334 милиона души по цял свят страдат от астма. Астмата е най-разпространеното детско хронично заболяване. То засяга 14% от децата по света и този дял нараства.

• Всяка година пневмонията убива милиони души. Пневмонията е водещата причина за смъртност сред най-малките и най-възрастните.

• 91% от населението на света живее в места, където замърсяването на въздуха надвишава нормите на СЗО.

Експертите подчертаха значението на профилактиката на респираторното здраве чрез мерки, достъпни за всеки. Редовните прегледи на белия дроб, спиране на тютюнопушенето, ходене, вместо шофиране, са от огромно значение за здравето на българите и част от действията за превенцията на респираторната система.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !