Ананиев представи мерки за осигуряване на медици: обучаваме по 200 специализанти и 960 медсестри годишно

OFFNews 25 юли 2019 в 14:31 1934 0

Снимка МЗ

Министър Ананиев представи мерките за справяне с дефицита на кадри в здравеопазването във връзка с разискванията по зададени от депутати въпроси, съобщават от пресцентъра на МЗ.

В приетите изменения и допълнения в Наредбата за придобиване на специалност се предвижда МЗ да субсидира базите за обучение на местата, финансирани от държавата по клинични специалности.

Специализантите държавна поръчка ще избират сред лечебни заведения, в които има недостиг на специалисти, и ще работят там в продължение на 3 години. Предвижда се да бъдат утвърдени 150-200 места годишно, според възможностите на базите за обучение.

Специализантите по Обща медицина ще бъдат назначавани на срочен трудов договор, с което се решава проблема с липсата на доходи по време на специализацията.

За да бъде преодолян недостигът на медицински сестри, от министерството предлагат увеличаване на броя на студентите по специалността, тъй като през последните 18 години броят на завършващите лекари е по-голям от броя на завършващите медицински сестри.

За учебната 2019/2020 г. Министерството на здравеопазването е предложило да бъдат утвърдени поне 960 места за студенти по специалност „медицинска сестра“. В проекта на Решение на МС са били заложени само 618 броя. В крайна сметка са утвърдени 714 места за медицински сестри (увеличение с 96 броя). 

Съвместно с Министерството на образованието и науката се обсъжда въвеждането на заплащане на преддипломния стаж и учебните практики с предоставяне на стипендии или назначаване на длъжност "медицинска сестра" в акредитираните лечебни заведения след втори курс. Работи се по оптимизиране на учебния план, за да се осъвременят учебните програми за студентите с тази специалност.

От здравното министерство подчертават ключовата роля на работодателите, които следва да осигурят акдекватно възнаграждание, по-добри условия на труд и възможност за професионално развитите на медицинските сестри.

Предприети са мерки за насърчаване на работодателите да се възползват от възможността за назначаване на болногледачи и здравни асистенти за базови здравни грижи, за да се намали свръхнатоварването на медицинските сестри.

По данни на НСИ, осигуреността на страната с медицински кадри е традиционно висока – 2,7 пъти се е увеличил броят на лекарите до 30-годишна възраст - от 1 156 към 31.12.2014г. на 3 100 към 31.12.2017г. Съществува обаче неравномерно разпределение на специалистите в различните райони на страната. Положителни са тенденциите и при стоматолозите и фармацевтите.

Най-същественият проблем е малкият брой медицински сестри. Страната ни е на едно от последните места в ЕС по осигуреност на такива специалисти.

Рязък спад в броя на работещите медицински сестри в България се наблюдава през 2000 г., когато броят им намалява с повече от 30% (от 45 252 през 1999г. на 31 479 през 2000 г.). Най-ниската си стойност този показател отбелязва през 2002г. (когато упражняващите професията си медицински сестри в страната са 28 508), а през следващите години е налице тенденция за слабо увеличение, като по данни на НСИ към 31.12.2018г. е 30 589.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови