Волейболистките ни отстъпиха пред Германия в спиращ дъха трилър

OFFNews 22 август 2021 в 21:39 3717 1

В един епичен мач, който никой не искаше да свърши, България загуби за първи път на Европейското първенство в Пловдив. Германия срази нашите с 3:2 (25:23, 16:25, 25:21, 25:18, 15:10). Зала „Колодрума“ беше на нокти през цялото време, но не успя да помогне въпреки фантастичната подкрепа. България сега има 2 победи и 1 поражение подобно на Бундестима. Лидерът Полша е с три успеха.

Какво се случи в „Колодрума“?

Първият гейм беше може би най-оспорваният от началото на турнира в зала „Колодрума“. Частта започна с лек превес за германките. Те поведоха с 5:2 и 7:4. В тези моменти нашите твърде често бъркаха от сервиса. Но когато този компонент се оправи, се стигна и до равенство при 8:8. Започна абсолютно равностойна размяна на точки.

Едва при 15:15 българките за първи път в гейма поведоха в резултата. Но паритетът в резултата продължи до 19:19. Чак тогава отново Германия поведе с 2 точки – 21:19, след като 13 пъти поред съперниците не можеха да си вземат аванс. Само че Бундестимът бързо възстанови статуквото след две успешни български атаки и 21:21. Нашите имаха златен шанс да поведат, но отлична немска блокада отново изведе съперника напред. В този момент и шансът не беше с България. Съдиите дадоха успешна атака за 22:22, но германките поискаха и спечелиха челъндж. Веднага треньорът ни Иван Петков реагира с контра челъндж, но повторението показа, че няма докосване до блокадата на Германия и резултатът остана 23:21. Въпреки това битката в гейма не свърши. България спаси един геймбол, но при втория не успя – 23:25.

Втората част тръгна по подобие на първата с размяна на точки, но само до 2:2.Този път нашите първи поведоха убедително – 6:2. Разликата се задържа и дори увеличи при 10:5, а малко по-късно стана 15:9, 17:11 и отчайващото за съперника 20:13. Последвалите успешни атаки от двете страни беше изцяло по вкуса на България. Изравняването за 1:1 стана при 25:16.

Германия видимо се ядоса от голямата загуба и третият гейм стартира ударно с 3:0. Заиграха много стабилно и не позволяваха на нашите да се доближат в резултата. Най-голямата разлика в началото на честта беше 8:4. Българките обаче не бяха казали още своята дума. Отборът ни се стегна и изравни при 10:10. Сценарият от първия гейм започна досущ да се повтаря с последователни равенства, които стигнаха до 16:16. Тогава Бундестимът направи пробив в серията и поведе с 19:16. Мачът се завърна в руслото на разменените точки, но за разлика от втория гейм това не беше в наша изгода. Германия не позволи обрат и спечели частта с 25:21.

Изключителното равновесие в силите продължи и в четвъртия гейм. Пак Германия беше отборът, който първи „проби“ равенството при 4:2. Но при 5:5 обичайното за мача статукво се завърна. В напрегнатите мигове за съжаление Германия имаше по-здрави нерви – макар и с малко редовно водеше. Следващият равен резултат се получи при 9:9 и тогава дойде ред за първи път в гейма ние да сме с едни гърди напред – 12:9. Въпреки напънат на гостенките България дори увеличи аванса след спиращи дъха разигравания до 16:11. Бундестимът обаче също имаше още „козове в ръкава“. Авансът започна да се топи опасно до 16:18. Прекъсването на треньора Иван Петков беше последвано от успешна атака на капитана Елица Василева. След това звездата ни застана на началния удар, отрази една много трудна топка и след тона България възстанови голямата разлика до 20:16. В този луд мач германките върнаха две точки, но хладнокръвието на нашите взе решителен превес. България поведе с 23:18 и на всички беше ясно, че идва тайбрекът. Нашите спечелиха частта с 25:18.

Какво по-хубаво можеше да се случи за екзалтираните фенове в зала „Колодрума“! Най-силният мач в група В досега. На никого не му се искаше шоуто да свърши, но победител трябваше да има. Първа на началния удар застана Лора Китипова. Последва разиграване, типично за целия мач – пълно с обрати, но накрая в немска полза. Бундестимът взе сериозен за тайбрека аванс от 3:0 и Иван Петков веднага поиска прекъсване. Таймаутът свърши работа и серията на гостите спря, но... за 1 точка. Отборите започнаха да разменят успешни атаки, но това не беше в наша полза. След третата ни точка гардът на България просто падна. Германките поведоха с 8:3, при което последва размяна на полетата. До края на мача нашите вече не бяха конкурентноспособни и загубиха тайбрека с 10:15.

Във втори мач поред най-добър реализатор от нашите стана Емилия Димитрова, разделила първото място с Луиза Липман – по 17 точки. Веднага след тях с едва по-малко остана Гергана Димитрова.

До края на груповата фаза България ще играе срещу Чехия (вторник) и Полша (сряда). И двата мача да от 20,30 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови