В Камбоджа царят представи страната ни на Световната конференция за туризъм и култура

Симона Костадинова 09 февруари 2015 в 17:01 2844 0

Симеон Сакскобургготски

Симеон Сакскобургготски представи България на първата по рода си Световна конференция за туризъм и култура, която се проведе миналата седмица в Камбоджа.

Това е първият световен форум, който обединява темата за туризма и тази за историческото наследство на страните по света, като освен това обсъжда връзката между двете области.

Срещата, която мина под мотото "Създаване на ново партньорство", беше организирана от Световна организация по туризъм (СОТ) към ООН* и от ЮНЕСКО.

На нея бяха обсъдени моделите на управление, опазването на културното наследство, живите култури и творческите индустрии, културните маршрути и обновяването на градската среда чрез културен туризъм.

В Камбоджа присъстваха 45 министри и зам.-министри на туризма и на културата, както и международни експерти и представители на двата сектора, които заедно обсъдиха моделите за партньорство между туризма и културата. 

На конференцията имаше общо 900 души от 100 държави, които обединиха около мнението, че културният туризъм предлага огромни възможности за социално и икономическо развитие на държавите по целия свят.

Симеон Сакскобургготски не беше само представител на страната ни на конференцията, но и специален лектор на конференцията и личен гост на краля на Камбоджа.

В своята реч пред участниците в конференцията Сакскобургготски заяви, че светът трябва да се стреми към разбирателство и мир:

"Като един от тримата живи държавни глави от Втората световна война, какъвто по стечение на обстоятелствата съм аз, трябва да споделя с вас, че когато прочетох за съчетаването на културата с туризма, първото, което ми дойде на ум беше мир, хармония, взаимно разбирателство. Като човек, преживял ужасите на войната в детството си, мирът ми е много скъп, подобно на онези от вас, които са от раздираните от войни части на света. Ако някои страни се радват на мир, всички ние трябва да  положим усилия да увеличим броя на страните, както аз казвам „с късмет“, които посещаваш без страх от конфликти."

Според него фактът, че повече от милиард международни туристи обикалят света всяка година, подчертава важността на въпросите, поставени на конференцията.

Той изрази мнението си, че опазването на материалното или нематериално наследство на дадена държава трябва да бъде възложено на неправителствени и обществени организации.

"Без изобщо да подценявам масовия туризъм, който е също толкова важен, искрено смятам, че трябва да насочим вниманието си върху въпроса как да насърчаваме и подкрепяме културния туризъм. Списъкът на археологическите и художествени обекти в света за щастие е дълъг. Трябва да поощряваме хората да пътуват със съзнание за културата, било то за почивка или в търсене на конкретна дестинация", каза още бившият министър-председател по време на изказването си.

Сакскобургготски каза още, че лично за него културното наследство не е единствено средство за привличане на туристи. Той обясни, че "като човек, живял половин век в изгнание и бежанец", то му дава упование в корените на предците му.

Според него тази връзка на хората с корените им ги кара да опазват, съхраняват и да предават на идните поколения културното си наследство.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова също присъстваше на конференцията и се обърна към участниците в нея с думите:

"Всеки турист трябва да бъде попечител на световното културно наследство, посланик на междукултурния диалог. Ето защо опазването на културното наследство трябва да се движи напред с устойчивото развитие на туризма. Това виждане направлява нашите усилия за насърчаване на културата като двигател и средство за устойчиво развитие. Това никога не е било толкова важно колкото сега, в този момент на промяна, когато страните оформят нова глобална програма за устойчиво развитие, която да следват през 2015 г."

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови