Ангелкова: Идеята за ваучерите за почивка е противоречива

Симона Костадинова 08 април 2015 в 15:41 2650 0

Министър Николина Ангелкова

Министърът на туризма Николина Ангелкова определи идеята за въвеждане на ваучери за почивка като двояка. 

"Двояко е - това са искания на работодателите, но сега в средата на годината няма как това нещо да се случи. Така че ако в това въобще има резон, ще го съобщим, след като го обсъдим внимателно", заяви тя пред OFFNews.

Идеята беше предложена от работодателите в края на миналия месец и предизвика много негативни реакции, защото подобна система предполага възможността за използване на ваучерите само в конкретни хотели, а това е не само ограничаване на избора на хората, но и предпоставка за злоупотреби.

"Нали разбирате, никой не може никого да накара насила да си ползва почивните дни и свободното време, за да го прекара на конкретно място", призна Ангелкова.

Тя заяви, че няма представа как браншът си представя тази идея, защото все още не е получила конкретни предложения и не знае каква точно е идеята на работодателите.

"Когато браншът предлага нещо, то ние искаме да го предложат мотивирано, а не да ми казват: "Искаме ваучери за почивка", еми и аз искам много неща. Нищо не са ни предложили в детайли, освен едно волеизявление, че искат ваучери за почивка", коментира тя.

Ангелкова обясни, че първоначалната идея за тези ваучери била на директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, а после била официално представена от председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

Ангелкова посочи, че очаква от КРИБ да ѝ изпратят конкретното си предложение до края на тази седмица.

Министърът все пак заяви, че в момента тя и финансовият министър Владислав Горанов обсъждат дали идеята е приложима. Не е ясно обаче какво точно обсъждат при положение, че по думите на Ангелкова няма никакви конкретни предложения.

"Аз не мога да коментирам без да има ясни разчети, без да знам кой как си го представя, защото това иска изключително добра финансова обосновка и план и сметка, а не просто нещо да се появи във въздуха", коментира Ангелкова.

Министърът обясни, че новият проектозакон за туризма ще бъде готов до юни месец, когато ще бъде представен на заседание на Министерски съвет. Тя обеща, че промените ще бъдат обсъдени с всички парламентарно представени партии и заинтересовани.

Промените в Закона за туризма предвиждат министър Ангелкова да отнема звездите на хотели и ресторанти.

Сега те само се категоризират от министъра, но контролът е на Комисията за защита на потребителите, която изпраща заповед, а после Министерството на туризма само удостоверява, че звездите са намалени. 

В момента Министерство на туризма подготвя и проект за промени в Наредбата за категоризация в хотелите и ресторантите.

Предвижда се проверките от контролните органи на къщите за гости и хотелите за настаняване от една и две звезди да се прави едновременно или най-много на два пъти. 

"В момента всички контролни органи когато искат ходят и проверяват и хората понякога ги проверяват по цял месец. Това е изключително неприятно. От тази гледна точка сме се фокусирали да се изисква това да става едновременно поне на няколко контролни органа, така че да се сведе до минимум това всеки ден да идва някой и да те проверява за нещо", обясни Ангелкова.

Тя призна, че сегашната ситуация кара някои от собствениците на по-малки хотели да мислят, че тези проверки са целенасочени.

Освен това ще се повишат изискванията за четири и пет звезди по отношение на качеството на предлаганата услуга. 

Ангелкова обаче не даде конкретни примери за новите изисквания, по които се работи и щяла да даде пример " когато са готови с проекта на наредбата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews