Ангелкова: Излишно се драматизира казуса с руските туристи

OFFnews 28 март 2015 в 10:49 3648 1

9,2% е ръстът на туристите през зимния сезон. Тази зима 80 000 туристи повече са посетили страната ни в сравнение с предходния период. Данните представи в ефира на "Дарик" министърът на туризма Николина Ангелкова.

Министър Ангелкова подчерта, че абсолютни стойности може да очакваме през април, когато ще излязат финалните резултати за зимния сезон.

По думите й благодарение на благоприятните метеорологични условия в планинските курорти тази година сезонът ще се увеличи. Прогнозите са зимният сезон да продължи до 15 април.

Относно темата с отлива на руските туристи, министър Николина Ангелкова посочи, че темата се драматизира излишно. „Спадът на руските туристи е минимален. Освен това отдавна сме ги компенсирали, говорейки за зимния туризъм. Спадът на руски туристи е около 15 000 души", подчерта министърът на туризма.

През този сезон най-голям е ръстът на турските туристи - 30%, в сравнение с предишния период. По думите на министър Ангелкова това се дължи на облекчаването на визовите процедури.

Според цифрите с около 34 милиона лева в повече са приходите в сравнение с миналата година само от зимен туризъм. Най-успешните зимни курорти и тази година са Банско, Пампорово и Боровец. Пампорово е на първо място по брой на български туристи, Банско е първенец по брой на чуждестранни туристи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови