Читаслоу и яваш-яваш. На кулинарен туризъм в Турция

Зорница Йончева 16 юни 2024 в 18:13 5467 0

Охлювът е символът на движението Читаслоу

Снимка Зорница Йончева

Охлювът е символът на движението Читаслоу

Свикнали сме да свързваме летните почивки на море в Турция с големите затворени ол-инклузив комплекси. Те, разбира се, ще продължават да се радват на широка популярност, особено с удобствата за семейства с деца по отношение на храната и анимацията. Но вече има петзвездни хотели, които са преосмислили концепцията си и от ол-инклузив се насочват към по-бутиково предложение на закуска и вечеря например.

В момента сме свидетели на модерна революция в разбирането за туризъм изобщо, което се появява като тенденции и движения като Слоу фууд от години, но в Турция намери мащабност като цялостна държавна стратегия.

Уморени от глобализацията, богатите хора на XXI век, без да се лишават от комфорта на цивилизацията, биха желали да бъдат приласкани в идиличния уют на миналото и да се наслаждават на така ценената днес истинска храна. Всичко това с необятните плажове и райони с разнообразни традиции и култури може и предлага Турция. В момента държавата вече реализира добре обмислена стратегия, която я превръща във водеща световна туристическа дестинация. Тя е дългосрочна и цели, освен привличането на туристи, и съхраняването на самобитността на регионите, запазването на традициите, обичаите, локалните земеделски култури, ангажирането на населението и в най-малките градчета и селца.

В последните години в Турция се извършват колосални по своя брой и бюджети археологически разкопки, които ще разкрият пред любителите на културния туризъм антични градове и древни цивилизации.

Термалните извори, изкусителните плажове, прекрасният климат с ниска влажност и високо съдържание на кислород правят района на Чешме в Егейска Турция търсена Спа-дестинация.

За дейните има изградени вело маршрути, възможности за сърф, елегантни голф клубове. 

За ценителите на автентичната храна има изградени концептуални Път на маслините, Път на виното. Ресторантите със звезда Мишлен и домашно приготвената храна в малките ресторантчета с отгледани от местни производители продукти са примамливи за любителите на гурме преживяванията.

В своята туристическа програма Турция залага на думата устойчивост (Sustainable). Тя стана първата държава, която развива тази програма на правителствено ниво в подписано сътрудничество с Глобалния съвет за устойчив туризъм (Global Sustainable Tourism Council (GSTC), който сертифицира хотели и др. по отношение на минимален вреден отпечатък върху околната среда и културните общности.

В този контекст Турция вече вписва все повече градчета в международното движение Читаслоу. Cittaslow е съчетание от италианската дума град и английската бавен. Виждащи заплахата в глобализиращия се свят в края на миналия век за малките общности, за съхранението на традициите и спокойния естествен начин на живот, три италиански градчета в Тоскана се обединяват и от 1999 г. започват да канят и други да се присъединят към тях. Въвеждат се критерии, на които трябва да отговарят, сред които екологични - да има ограничаване на движението на автомобили в центъра, възможност за придвижване с велосипеди, да се ползва енергия от възобновяеми източници, ограничаване на употребата на нерециклируеми продукти; социални – населението да е под 50 хиляди души, хората да имат достъп до властта, улеснено придвижване на хората с увреждания, младите да участват в локалните традиционни бизнеси и производства; културни – да се съхраняват занаяти и да се отглеждат традиционни култури.

През 2009 г. разположеният на юг от Измир Сеферихисар става първият град в Турция, част от

движението, чийто символ е охлювът

В града лампите са захранвани от соларни панели, покупките се слагат в мрежи за многократна употреба, вместо найлонови торбички.

Традиционно отглежданата култура за района е мандарината сорт сатсума, в чиято чест се прави фестивал през зимата.

Безспорно най-чаровното местенце в района на Сеферихисар са

крепостните стени на Съаджък

Sığacık на турски означава плитичък, в чиито малки улички всяка неделя местните продават автентична домашно приготвена храна – долми завити в цветовете на тикви, баклави, десетки видове маслини и какво ли не още.

До крепостта е яхтеното пристанище, от където може да вземете лодка да ви разходи по красотите на 49-километровото сеферихисарско крайбрежие. Или пък да хапнете прясно уловен див лаврак в ресторантчето, ако рибарите са имали късмет за деня.

На 5 км от Сеферихисар са археологическите разкопки на античния град Теос, един от 12-те йонийски града.

Днес вече 25 турски града са част от движението Читаслоу, в което влизат над 30 държави с над 300 градчета. България не е вписана сред тях.

Въпреки че движението Читаслоу е създадено за малки градове, то има и раздел за насърчаване на метрополии, които следват определени критерии. Такава в Турция става

Измир,

защото покрива идеята за храна за всички – натурална храна, фермерски пазари.

Но също и важния обществен критерий като добро управление, достъп до което имат гражданите. Също мобилност – възможност за придвижване с велосипед. Един кмет визионер на Измир преди години, Ахмед Прищина, освен че прави града център на панаири и конгреси, край морето отделя дълга зелена ивица – Кордон, на чиито полянки днес вечер се събират младежи.

По протежението му са разположени многобройните ресторантчета с прясна морска храна, сред които най-популярен е Дениз (Deniz – море). Сред традиционните измирски храни е местната баничка бойоз, която се прави само с масло и трябва да се яде топла, бомба – курабия, пълна с шоколад, а сусаменият геврек, който навсякъде носи названието симид, тук единствено се нарича геврек.

Не само Сеферихисар, цялата околност на Измир се развива в духа на концепцията на бавните градове. Районът е само на час от София с чартърните полети на Emerald travel, които предлагат разнообразни варианти за почивки и екскурзии.

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов