Ябланишкото ждрело и трънската екопътека са любими на софиянци

OFFNews 23 февруари 2021 в 14:43 19721 0

Трънската екопътека е една от най-любимите на софиянци през последните години. Пандемията от COVID-19 засили интереса към нея. Тя е предпочитана особено през събота и неделя. Със затоплянето на времето през март се очаква да привлече още повече туристи.

Трънската екопътека се намира на 80 км западно от град София, почти до границата със Сърбия. Състои се от две части - първата минава по ждрелото на река Ерма, на 3 км от град Трън, а втората част - покрай река Ябланишка и се намира на 11 км от Трън. Втората част от маршрута е по-трудна от първата, а най-дългият е 13.2 км. Двата по-малки маршрута могат да бъдат изминати съответно за около час и половина и три часа.

Изходен път е с. Банкя (Трънска Банкя). Екопътеката по ждрелото е част от Трънската екопътека. До с. Банкя се стига по отклонение на север от пътя Брезник - Трън, на около 2-3 км преди Трън. След около 5 км влизате в селото. Минава се през малък мост, след който се завива в дясно, където е подходящо да се оставят автомобилите. Петдесет метра по-надолу има пътека, която тръгва нагоре към планината. След около 200 метра има отклонение на пътеката в дясно, откъдето започват табелите за ждрелото. Важно е да се знае, че пътеката не свършва при пещерата. След нея има още множество мостове и невероятни красоти. Целият маршрут на Трънската екопътека е кръгов, състои се от две части, които са правени по различно време и са с различна дължина и трудност. Първата част на екопътеката е построена през 1996 г., изминава се за около 2 часа, а втората - през 2002 г., включва Ябланишкото ждрело и се изминава за около 4 часа.

Пътеката е лека и приятна, минава през гора и се спуска плавно към реката. При реката се прехвърля по дървен мост – стар, но стабилен, за да стигне малко след това до самото ждрело на р. Ябланица. От началото на каньона започват да се редят една след друга невероятни гледки – тесни и високи скали, вирове и една малка пещера. От началото на ждрелото до водопад "Зелени вир" – най-емблематичното място от Ябланишката екопътека, се стига за около 30 минути. "Зелени вир" е много красиво място - нисък, но изключително многоводен и буен водопад, високи скали около него, под него – езерце, а под езерцето – мощен бързей с кипящи води, над водопада – мостче. От "Зелени вир" е най-тясната част на Ябланишкото ждрело.

Ждрелото на река Ерма

За да стигнете до екопътеката, се минава през центъра на гр. Трън. Има големи кафяви указателни табели за Трънското ждрело. На 2-3 км след центъра на града има голямо място за паркинг и от там започва тази част от Трънската пътека. Тя е добре поддържана и обозначена – има множество беседки и указателни табели.

В началото се върви по левия бряг на реката, после по дървен мост се минава на другия бряг. Там ви чака интересен тунел. Минавайки по моста, може да се насладите на бушуващите води на р. Ерма и най-тясното място на каньона.

След този мост пътеката продължава нагоре по висока скала, където има изградена панорамна площадка. Пътят следва по протежението на реката и води до една махала – Богойна. Махала Богойна (или Богойна), днес с. Богойна, някога е била част от село Петачинци – българско село с пет махали. За огромно съжаление, през 1920 г. 4 от махалите, което е почти цялото село, попадат на сръбска територия в резултат на Ньойския договор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови