Насърчават инвестициите в туризма със специален финансов механизъм

OFFNews 07 април 2015 в 19:50 1763 0

Снимка БГНЕС

Министърът на туризма Николина Ангелкова

"Работи се за създаването на специален финансов механизъм за насърчаване инвестициите в туризма, като се проучват добрите практики в страните с опит в тази дейност".

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в Смолян, където взе участие в изнесено заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура към президентството.

Заседанието бе открито от президента Росен Плевнелиев, като в него участваха и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, министърът на земеделието Десислава Танева и министърът на икономиката Божидар Лукарски.

На заседанието присъстваха и депутати, представители на местните власти, академичните среди, неправителствени и браншови организации.

Според Ангелкова туризмът може да промени облика на цели райони, като освен това е една от най-перспективните алтернативи на традиционните производства.

Министърът даде пример и в защита на тезата си - реставрираната крепост "Цари Мали град" в село Белчин, която за година привличала приблизително половин милион туристи.

„От откриването на реставрирания обект до момента са издадени 17 разрешителни за строеж и са разкрити нови 145 обекта за настаняване и подслон“, допълни Николина Ангелкова, цитирана от пресцентъра на Министерство на туризма.

Според нея подобен пример са и плаеонтологичното находище и крепостта "Цепина" край с. Дорково. Там за около година са посрещнати 40 хил. туристи, а приходите от дейността възлизат на над 121 хил. лв.

„Реновираната антична вила “Армира” при Ивайловград също се утвърждава като предпочитана дестинация, като за последната година туристическият обект е посетен от над 10 хил. туристи“, каза още министър Ангелкова.

Министърът подчерта, че трябва да се работи не само за насърчаване на зимните спортове, но и за другите форми на туризъм в планината – пешеходен, рекреативен и приключенски туризъм, както и за планински екотуризъм.

Ангелкова обясни, че Министерството на туризма подготвя промени в Закона за туризма, с които ще се повиши контрола за подобряване качеството на услугата в сектора и кадровото обезпечаване на индустрията, както и за намаляване на административната тежест за бизнеса.

Тя за пореден път подчерта, че имиджът на България пред света е изключително важен - „Бранд България сме всички ние и от нас зависи как ни възприемат по света“, катеогрична е Ангелкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови