ВАС върна частниците от 'Евролаб 2011' на 'Капитан Андреево'

OFFNews 19 юли 2022 в 17:12 5864 5

ВАС

Снимка Архив

Върховен административен съд

Върховният административен съд възстановява дейността на частната "Евролаб 2011" като оператор по товарене и разтоварване на ГКПП "Капитан Андреево". Причината е в незаконосъобразни действия на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от ВАС.

Малко по-рано стана ясно, че Aдминистративният съд София-град е oтмeнил пpeдвapитeлнo изпълнeниe нa зaпoвeдтa нa шефа нa Бългapcĸaтa aгeнция пo бeзoпacнocт нa xpaнитe Xpиcтo Дacĸaлoв oт 1 юли, с ĸoятo той paзпopeди нa "Eвpoлaб 2011" дa нaпycнe нeзaбaвнo нaeтитe пoмeщeния в зoнaтa нa гpaничния пyнĸт "Kaпитaн Aндpeeвo"

Върховният административен съд се е произнесъл по още три жалби на "Евролаб 2011" ЕООД по случая с фитосантирания контрол на ГКПП "Капитан Андреево" след заповеди на изпълнителния директор на БАБХ Христо Даскалов.

ВАС е установил неоснователни фактически действия на администрацията на агенцията във връзка с товаро-разтоварната дейност, с които нарушава регламент на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2017 г. за официалния контрол и другите дейности, които гарантират прилагането на законодателството в областта на храните, фуражите и здравеопазването на животните.

Административното дело е образувано по жалба на "Евролаб 2011" ЕООД срещу разпореждане на Хасковския административен съд. С него първоинстанционният съд отхвърля искането за безусловно прекратяване действията на БАБХ.

ВАС отменя това разпореждане и нарежда незабавно и безусловно да бъдат прекратени действията на органи и длъжностни лица на БАБХ, изразяващи се в недопускане на служители на „Евролаб 2011“ ЕООД да извършват товаро-разтоварна дейност и да изпълняват функциите си на оператор.

Забраната към служителите на „Евролаб 2011“ не се основава нито на законова разпоредба, нито на административен акт. С издадената от изпълнителния директор на БАБХ Христо Даскалов заповед от 17 май 2022 г. на частната фирма не е забранено да извършва дейност като оператор, както и на дейности по представянето на стоки пред лицата, извършващи официален контрол (служителите на БАБХ). И в следваща заповед на Христо Даскалов от 19 май 2022 г. никъде няма забрана за товаро-разтоварни дейности от страна на операторите, какъвто в случая се явява „Евролаб 2011“. С нея е изменен ценоразписът на платените услуги, които БАБХ извършва, като са определени нови такси. Една от таксите е за товаро-разтоварни дейности от ГКПП на транспортни средства, превозващи товари от трета страна, се мотивират от ВАС.

На база на въведената такса обаче, без да е издаден какъвто и да е административен акт, администрацията неправомерно с фактически действия забранява на операторите да управляват товарите, които съгласно регламента са под техен контрол. БАБХ няма право да извършва товаро-разтоварни дейности. Съгласно регламента на ЕС стоките се представят на контролния орган за проби и анализи от операторите, а операторите са тези, които трябва да извършват товаро-разтоварните дейности, изтъкват от ВАС.

В становище до Хасковския административен съд изпълнителният директор на агенцията незаконосъобразно твърди, че товаро-разтоварната дейност е част от официалния контрол. Заради това той включва нова такса от 400 лв. в ценоразписа на БАБХ.

Операторът, под чиито контрол са стоките след влизането им в България, е задължен да осигури достъп до стоките и животните, които ще се изследват. Различно е положението със самото вземане на пробите, което е задължението на държавния контрол.

Върховните магистрати приемат, че действията по ограничаване на достъпа на оператора до стоките не се основават на закона и на административен акт и затова отменят разпореждането на първоинстниционния съд и това не подлежи на обжалване.

Второто дело пред ВАС е срещу заповед на Даскалов от 17 май 2022 г. Дружеството оспорва определение на Административен съд София–град (АССГ), с което жалбата му е оставена без разглеждане. Върховните магистрати потвърждават, че определението на първоинстанционния съд е правилно и го оставят в сила. Причината е, че в оспорената заповед не се съдържат волеизявления, с които да се нарушават или застрашават права, свободи или законни интереси на „Евролаб 2011“ ЕООД. С нея се разпорежда всички проби, считано от 20 май 2022 г., да се изпращат за изследване в Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол (ЦЛХИК) към агенцията.

С тази заповед обаче изпълнителният директор на БАБХ не отменя заповед на аграрния министър, с която „Евролаб 2011“ ЕООД е определена за лаборатория за контрол за остатъчни вещества от пестициди от плодове и зеленчуци. Върховните магистрати приемат също, че с нея ЦЛХИК не е определена и за единствена и изключителна лаборатория на граничния пункт. Поради тези причини върховните магистрати оставят в сила определението на първоинстанционния съд като постановено в съответствие с материалния закон.

От 20 май държавата пое изцяло фитосанитарните лабораторни проби и така от май фитосанитарният контрол на границата се извършва от БАБХ.

Третото дело е срещу писмо на Христо Даскалов до началник отдел „Граничен инспекционен пункт – Капитан Андреево“ в Дирекция „Граничен контрол" при Централно управление на БАБХ. Жалбата на „Евролаб 2011“ е срещу определение на АССГ, с което тя е оставена без разглеждане. Върховните магистрати обаче го отменят и връщат за разглеждане делото по същество от първоинстанционния съд.

С писмото е разпоредено, считано от 20 май 2022 г., проби от пратки на плодове и зеленчуци с произход Турция, взети на ГКПП – "Капитан Андреево", да се изпращат за изследване в ЦЛХИК. По този начин на практика държавната лаборатория се определя за единствена и изключителна и се отнема правото на "Евролаб 2011", която е регистрирана и не е заличена по предвидения в закона начин, да извършва тази дейност.

Подобно разпореждане липсва обаче в заповедта от 17 май 2022 г. Въпреки че писмото представлява вътрешнослужебен акт съгласно решение на Конституционния съд, когато той засяга законни права и интереси на определен кръг лица, те имат право на съдебна защита, какъвто е случаят.

Накрая ВАС заключава, че първоинстанционният съд неправилно е приел, че с оспорения акт не се засягат пряко и непосредствено правата и интересите на жалбоподателя. Поради това определението се отменя и делото се връща на АССГ за продължаване на съдебните действия.

Скандалът се разгоря преди месец, когато изтече анонимен запис със стенограма между "Даскалов" и "Моллов" с твърдение, че става дума за предложен на изпълнителния директор на БАБХ подкуп, за да запази частниците на "Капитан Андреево". В записа не става дума за пари, а за документация.

Даскалов официално потвърди достоверността му и съобщи, че разговорът му е с Пламен Моллов - бивш шеф на Агенцията по храните от времето на кабинета "Орешарски". Моллов беше и в инициативния комитет на Стефан Янев. Самият Моллов определи твърденията като "фалшива новина".

Докато течеше скандалът, зам.-министърът на земеделието Иван Христов обяви, че именно отстраняването на "Евролаб 2011" е довело до падане на правителството на Кирил Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

5

Moirae

19.07 2022 в 22:31

Чолаков - председателя на ВАС - ЛИЧНО разпределя жалбите. Кога е правил това!? Парите от тази схема конкурират КТБ. Кой е бил в силната позиция да създаде такава схема? Да не сме говеда да мислим, че някой от ИТ сектора ненадейно е изпреварил ДПС и ГЕРБ в тази класическа мафиотска схема за отнемане на държавния контор и отклоняване на постъпления в бюджета. По полека шайка, да не се залъгваме! Чолаков е друга форма Гешев.

6386

4

Zlatko

19.07 2022 в 21:16

А някой казваше: “ние ги хващаме, те ги пускат”, сега е “те ги хващат, ние ги пускаме”.
Паяжината в която е оплетена държавата ни е огромна.

9347

3

Анализи

19.07 2022 в 20:45

Няма такава държава, крадат те, тровят те и съда ги оправдава. Докато това не се оправи ще живеем в бедност и духовна нищета. Съдът бил постановил, а какъв е този съд, все едно, че пада от небето.

22548

2

dolivo

19.07 2022 в 19:23

стандартен номер - правиш нещо правилно, но по технически неправилен или пробит начин

като резултат, всеки адвокат с 3 месеца стаж обръща дело по технически причини. Или ни съдят мафиоти в Брюксел за нарушени човешки права

Проблема не е Брюксел или съда, а некадърността на прокурори, следователи и администрация подготвяща анти-корупционните действия

А може и корупция в специфичен вид да осуетява мерки.

А резултата е ПР за уж хванатите, след което всичко наобратно същото

Welcome to Bulgaria