Софийският адвокатски съвет проверява Петър Илиев

Александра Маркарян 13 октомври 2021 в 13:48 3867 1

Петър Илиев

Софийският адвокатски съвет ще провери номинирания от "Има такъв народ" първо за правосъден министър, а после - за вицепремиер и вътрешен министър адв. Петър Илиев. За решението им, провокирано от заключението на Етичната комисия на Софийския университет, че той е плагиатствал, съобщават от съвета пред в. "Сега".

След номинирането на д-р Илиев за министерски пост стана публично известно, че през 2015 г. колежката му в катедра "Конституционноправни науки" в Юридическия факултет на СУ доц. Наталия Киселова е сигнализирала за "прекалено голямото сходство" - по нейни думи - между нейната дисертация "Парламентарен контрол" и неговата книга "Компетенцията на Народното събрание". Става въпрос за значителна част, твърдението беше за взети 80 страници, без трудът на доц. Киселова да е бил цитиран сред източниците.

По този повод в интервю доц. Киселова заяви, че е когато е повдигнала въпроса пред катедрата, той е бил "замразен" и "вдигнат на трупчета". Доц. Киселова твърди, че тогава е разговаряла с колегата си Илиев и резултатът бил разочароващ. "Каза, да кажем, че това не е толкова важно".

Самият Илиев отрече. Каза, че дори не е чел дисертацията на доц. Киселова. "Слугински медии" го "тричат" - по неговите думи.

Според Етичната комисия "в книгата на д-р Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание" е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение - дисертацията "Парламентарен контрол" на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник".

Комисията бе категорична, че установеното плагиатство е основание за прекратяване на трудовото правоотношение. В тази връзка ректорът отправи искане до Факултетния съвет на ЮФ за започване на процедурата за отстраняването на главен асистент Илиев. Преди приключването ѝ той сам напусна университета.

Какво може да реши адвокатският съвет?

Според Закона за адвокатурата уронването на престижа и достойнството на професията и нарушаването на професионалната етика и морала са дисциплинарно нарушение. Дисциплинарните наказания са: порицание; глоба от една до осем минимални работни заплати; лишаване от право да бъде избиран в органите на адвокатурата за срок от една до три години; лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок от 3 до 18 месеца; лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок до 5 години при повторно нарушение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

13.10 2021 в 14:02

Тоя и Доц. д-р Стойчо Петров Стойчев, кой ги е допуснал до СУ?
Че и да преподават на студенти!
Позор за СУ!