Съдията, чиито некролози бяха разлепени около СРС, чул, че има задържан. ВСС го повиши

OFFNews 12 юли 2023 в 17:21 3485 0

Некрологът

Снимка Лекс

Некрологът

Съдията Станислав Седефчев, който преди седмица получи заплаха чрез разлепени некролози около работното му място - Софийския районен съд, чул, че има задържан за случая, предаде правният сайт Лекс, като се позова на изявление на Седефчев пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет във вторник. 

На 5 юли магистрати съобщиха, че около сградата на Наказателното отделение на Софийския районен съд на бул. "Ген. М. Д. Скобелев", където работи, са разлепени некролози.

В текста им пише, че съдията е починал след продължително умствено заболяване:

"Ти беше закрилник и приятел на циганите от "Христо Ботев", "Факултето", Захарна фабрика и "Филиповци". Даваше ни само условни присъди или ни оправдаваше. Ти бдеше над нас и ни поучаваше. Ти ни обичаше и д*** даваше… Никога няма да те забравим – тебе и твоето д***! Почивай в мир!". Подписано е "От опечалените".

Седефчев бе изслушан от колегите си във ВСС, като обясни, че е чул, че има вече задържан.

От Софийска районна прокуратура обаче са отговори пред Лекс, че има заподозрян, но той не е задържан по разследването за разлепените некролози, по което са назначени множество експертизи, заключенията по които се очакват.

По информация на в. "24 часа" е задържан 53-годишен мъж във вторник. Той е бил обявен за общодържавно издирване и по старо дело. Предполага се, че е разлепил некролозите, защото магистратът е бил съдия на дело, по което мъжът е бил подсъдим. 

Пред ВСС съдия Цветинка Пашкунова обясни, че в понеделник е разговаряла с представители на ръководството на СРС, което я е уведомило, че още в петък е предложило на съдия Седефчев осигуряване на охрана с цел неговата защита и сигурност.

Седефчев обаче заявил, че не се чувства застрашен.

Той е дал показания и заради това не знае доколко може да говори публично. 

Междувременно Съдийската колегия на ВСС реши да повиши Седефчев от съдия в Софийския районен съд с ранг "съдия в Окръжен съд", на място в по-горен ранг "съдия в Административен съд.

ВСС прие и декларация, в която определят разлепянето на некролози като "агресивен, неморален подход", който е "възмутителен и непростим". 

Ето и пълният текст на приетата декларация: 

„Съдийската колегия изразява институционална подкрепа към Станислав Седефчев – съдия от Софийски районен съд, по повод подаден сигнал от Управителния съвет на Съюза на съдиите в България, във връзка с оказан натиск спрямо него, отправени заплахи и действия, накърняващи престижа на съдебната власт.

Агресивният и неморален подход към съдия Седефчев е възмутителен и непростим, и води до нарушаване на структурната, функционалната и лична независимост на магистрата, като застрашава способността му обективно и безпристрастно да упражнява конституционните си задължения. Този неправомерен акт неминуемо дава негативно отражение и върху неговите близки, колеги и участници в разглежданите от него дела.

Съдийската колегия на ВСС категорично застава в защита на съдия Седефчев и намира подобни действия за рушащи независимостта на съдебната власт, върховенството на закона и устоите на държавността, поради което извършителите следва да понесат цялата строгост на закона“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика