Прокуратурата събира информация за новите санкционирани по ''Магнитски''

OFFNews 11 февруари 2023 в 17:14 4096 12

Сийка Милева

Снимка ПРБ

Сийка Милева

В понеделник прокуратурата ще изиска от службите и институциите - Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), Националната агенция по приходите (НАП), Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), Агенцията по вписвания и други държавни органи - да предоставят наличната при тях информация по отношение на лицата, включени в списъка “Магнитски”.

Това се казва в коментар на Сийка Милева, говорител на главния прокурор, публикуван на фейсбук страницата на държавното обвинение.

В него Милева потвърждава, че е имало хакерска атака срещу интернет страницата на прокуратурата и посочва, че според първоначалната информация атаката е с източник Руската Федерация.

„Малко преди 13:00 часа към сайта на прокуратурата са регистрирани опити за едновременно влизане, многокротно надвишаващ установения лимит. Прокуратурата незабавно ще се самосезира и ще възложи извършването на проверка на ДАНС и ГДБОП. Очакваме службите за сигурност да си свършат работата и след приключване на проверките да докладват материалите в прокуратурата за преценка има ли достатъчно данни за образуване на досъдебно производство“, посочва говорителката на главния прокурор.

„Прави впечатление, че хакерската атака идва по-малко от 24 часа след обявяването на новите санкции по глобалния закон “Магнитски”, свързани и със зловредното руско влияние. Знаете добре, че по отношение на две от санкционираните лица има внесени обвинителни актове. Румен Овчаров е подсъдим, има присъда на две инстанции. По отношение на Николай Малинов е внесен обвинителен акт в Софийски градски съд за шпионаж в полза на Русия. В Националната следствена служба се води разследване за корупция, в което се събират доказателства за съпричастност и на други две санкционирани лица“, пише Сийка Милева.

„В този смисъл прокуратурата вижда в налагането на санкциите и подкрепа от нашите евроатлантически партньори в усилията ни да се противопоставяме на зловредното руско влияние срещу Република България и региона“, допълва тя.

САЩ и Великобритания обявиха, че налагат санкции заради корупция срещу петима бивши държавни служители и пет юридически лица от България.

Министерството на финансите на САЩ публикува на уебсайта си актуализиран списък със санкционирани лица по силата на закона "Магнитски".

Службата за контрол на чуждестранните активи (Office of Foreign Assets Control, OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на пет настоящи или бивши длъжностни лица от България – Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов – за тяхното широко участие в корупционна дейност в България. Това се казва в прессъобщение на финансовото министерство на САЩ, разпространено от посолството на САЩ в София.

САЩ също така наложиха санкции на четири юридически лица, притежавани или контролирани от Малинов, както и дружество, притежавано или контролирано от Горанов. Мерките спрямо тези физически и юридически лица се налагат въз основа на Указ 13818, който надгражда и прилага Глобалния закон „Магнитски“ за отговорност при нарушаване на правата на човека и под чието действие попадат участниците в сериозни нарушения на правата на човека и корупция по целия свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

12

DARTH VADER

11.02 2023 в 23:59

Сакън недей,как'Сийке...

10298

11

AntiZ

11.02 2023 в 20:24

Красимирка се опитва да ни омайва, да сме спокойни и уравновесени. Да зинем с усти и да кажем "ГЕРБ е Борисов и Борисов е ГЕРБ". Мари, Красунке, всички калинки ще се изпотрепете, тулупа да браните. Бас хващам, че е кифла, дърта, номенклатурна тая Красунка. С родители и роднини комундели, баби и дедовци партийци. Сите до един!

2073

10

Johnny B Goode

11.02 2023 в 20:01

Красимирчо, нали едно време викаше, че Америка била най-великата държава?
Какво стана, подгониха Боко и смени плочата?

2073

8

Johnny B Goode

11.02 2023 в 19:12

Абсурд! Уравновесени като малоумните му фенове които го гледат с телешки възторг не можем да станем.

10298

6

AntiZ

11.02 2023 в 18:15

Тая с захаросаната захарова от рфсия, все едно една матрица ги е блъскала. Красимирке, стига мрънка, ма! Мога да те поцункам горещо ако не възразяваш! Джони, след изборите, викам скрин да му купим на банкянския простак. Да не се мъчи с некакви нощни шкафчета.

2073

5

Johnny B Goode

11.02 2023 в 18:04

Фактите са в чекмеджето.
А как се живее с толкова простотия? Когато не можеш да видиш, че те будалкат сутрин, обед и вечер. Ама щом си прост и кумирите ти са прости, явно е възможно.