Прокуратурата поиска доживотен затвор за убиеца на Хюлия Маджар

OFFNews 22 юни 2015 в 13:46 4229 1

Според прокуратурата единствената възможна справедлива присъда за убийството на 24-годишната студентка Хюлия Маджар е "доживотен затвор". С оглед на процедурата „съкратено съдебно следствие“, при която се гледа делото, наказанието може да се съкрати на "лишаване от свобода" за срок от 20 до 30 години. 

Припомняме, че на първа инстанция убиецът Иван Тодоров бе осъден на 13 години и 4 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим. Тогава Варненският окръжен съд (ВОС) постанови 20 години затвор за Тодоров, но тъй като той призна вината си и всички доказателства в обвинителния акт, наказанието му се намали с 1/3 и така убиецът получи присъда "лишаване от свобода" за малко повече от 13 години. 

Веднага след като излезе решението на ВОС от прокуратурата казаха, че ще обжалват. Недоволни от присъдата останаха и родителите на Хюлия, които също заявиха, че ще протестират срещу решението на първоинстанционния съд. 

Днес се проведе и съдебното заседание на втора инстанция. Тримата защитници на родителите на убитото момиче също се присъединиха към искането на прокуратурата - Тодоров да получи "доживотен затвор", след което да го замени с „лишаване от свобода“ от 20 до 30 години. Според защитата ВОС е определил необяснимо ниска присъда, която не е мотивирана, не е обоснована и която не постига целите на превенцията, предвидена в закона. 

Адвокатът на подсъдимия пък смята, че по делото липсват доказателства за проява на изключителна жестокост и смята, че няма основание за налагане на "доживотен затвор". 

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение до 30 дни.

Припомняме, че 24-годишната Хюлия от село Белоградец е убита, защото отказала да прави секс с Тодоров.

В нощта на 1 януари 2014 г. Хюлия и Иван прекарали два часа в колата на подсъдимия. Момичето обидило Тодоров, който обаче не споменава какво точно му е казала Хюлия, тоя я ударил в лицето, тя излязла от автомобила и започнала да бяга. Иван я догонил и я ударил 6 пъти по главата с гаечен ключ. Именно тези удари причинили смъртта на 24-годишното момиче.

Убиецът и жертвата били приятели от деца, а след това и съученици. Иван е имал приятелка, която много ревнувала заради отношенията между него и Хюлия.

Пред ВОС защитникът на Тодоров Димитър Димитров пък разви тезата, че клиентът му е бил силно афектиран, когато е извършил убийството. Поведението му след престъплението и бягството му в Холандия се дължели на паника и не били белег за хладнокръвие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews