Тръгва делото за убийството на студентката Хюлия Маджар

OFFNews 06 април 2015 в 07:00 10154 0

Хюлия Маджар
Хюлия Маджар

Делото за убийството на студентката Хюлия Маджар тръгва днес във Варненския окръжен съд, съобщи пресслужбата му.

Подсъдим по него е 26-годишният Иван Тодоров от с. Белоградец.

Той ще се изправи пред разширен състав на Варненския окръжен съд (ВОС) в 9,00 часа.

Тодоров е обвинен за това, че на 2 януари 2014 г. в село Белоградец, област Варна, умишлено, по особено мъчителен начин и с особена жестокост е убил студентката Хюлия Маджар.

Ако той бъде осъден, може да лежи в затвора между 15 и 20 години, да получи присъда доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Според обвинителния акт в първите часове на 2 януари между двамата възникнал спор и Тодоров ударил момичето с юмрук в лицето. Продължил да го удря по главата. Според съдебно-медицинската експертиза момичето е било ударено с твърд предмет 6 до 9 пъти, които са причинили смъртта.

Подсъдимият поискал с SMS и 300 000 лева откуп от близките на жертвата си.

Ден по-късно той изхвърлил тялото на Хюлия в лозов масив край Аксаково и напуснал страната през ГКПП "Дунав мост". Тодоров беше обявен за международно издирване с ЕЗА. Три дни по-късно, на 6 януари 2014 година, бе задържан от холандските органи на реда, а два месеца след това предаден на българските власти. От 24 март миналата година Иван Тодоров е в затвора във Варна с мярка за неотклонение "задържане под стража".

В хода на следствените действия са били събрани категорични доказателства, че кръвта, намерена в автомобила на подсъдимия е от жертвата. Такива следи с ДНК профилиране са установени и по дрехи и вещи на Тодоров. Подсъдимият не се призна за виновен и твърди, че убийствата на момичето е извършено от друг. 

Дали ще промени защитната си теза и ще се възползва ли от предвидената в НПК привилегия за съкратено съдебно следствие като признае изцяло фактите, посочени в обвинителния акт, ще стане ясно днес, когато Иван Тодоров се изправя пред съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови