При оставка на ВСС сега, съдебната система остава без бюджет

OFFNews 01 юли 2021 в 11:10 3358 0

Като малко "политически ход" определи представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев искането на Съюза на съдиите в България (ССБ) за оттегляне на целия ВСС след оставките на двама от членовете му - Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев. Двамата бяха координатори на проекта за реформа на съдебната карта, който беше подложен на унищожителни критики. Те подадоха оставки на 18 юни, а вчера ВСС ги върна на предишните им работни места - Димитрова в окръжния съд в Бургас, а Шекерджиев - във ВКС.

Съюзът на съдиите призова ВСС да подаде оставка заради нecпocoбнocттa нa ĸaдpoвицитe дa peшaт важните пpoблeми в cиcтeмaтa, пpoвaлa нa peфopмaтa нa cъдeбнaтa ĸapтa и нa Eдиннaтa инфopмaциoннa cиcтeмa нa cъдилищaтa, oтгoвopнocттa зa избopa нa сегашния глaвeн пpoĸypop и ypoнeния пpecтиж нa пpaвocъдиeтo.

"Добре би било да го обсъдим и добре би било тези, които искат оставката на целия ВСС, да се замислят какво ще стане след това. Ако те са големите мераклии за влизане в състава на съвета, просто няма да има как да се случи това нещо. Няма да има никакъв ВСС. Ако ние подадем оставка, какво ще се случи? Няма да има орган, няма да има процедура, няма да се проведе никакъв избор. Отгоре на това няма да има бюджет – няма кой да го внесе", коментира Магдалинчев пред БНР.

Става въпрос за бюджета на цялата съдебна система, който се внася от ВСС.

Той допълни, че реакцията на Съюза на съдиите не е професионална, а по-скоро политическа.

"Този съвет все пак работи. Макар че атмосферата, особено в съдийската колегия, не е от най-добрите. Там е празнословие", подчерта Боян Магдалинчев.

От време на време се случвало с много усилия да се проведе нещо, което при други условия може да се свърши за час-два. Заседанията са тягостни и "няма нищо общо с това, което трябва да се направи". Решенията по много въпроси минават с много усилия.

"Отстрани изглежда, че е по-демократично заради самото говорене, но това говорене практически не подпомага много", допълни той.

В момента кадровият орган се състои от 22 души от общо 25. Магдалинчев обясни, че в 7-дневен срок от прекратяване на мандата на членовете на ВСС трябва да се определи дата, час и място за провеждане на общо събрание за попълване състава на ВСС. Според него най-вероятно това ще се случи през септември.

По повод изявленията на двамата министри - на икономиката Кирил Петков и на регионалното развитие Виолета Комитова, които остро разкритикуваха работата на съдия Мария Вранеску и отказа й да впише новите ръководства на ББР и държавното "Автомагистрали", Магдалинчев коментира, че има стъпки за реакция.

"Екипът за реакция при кризи реагира в един последващ момент, когато види, че напрежението започва да се нагнетява. Тогава той може да реагира сам, да излезе с декларация или да сезира съответната колегия на ВСС те да излязат с реакция. В конкретния случай действително е недопустимо, още повече, че в това изявление (на Кирил Петков пред "Панорама") се правят внушения, които са недопустими, по отношение на съдия Вранеску.“

Според Магдалинчев „не е нормална такава реакция на представител на изпълнителната власт“.

Съдийската колегия на ВСС не може да се намеси в конкретно дело на който и да е магистрат, категоричен е той. Това е регламентирано в Закона за съдебната власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови