От записите на Гешев надничат Сорбоната, Банкята и Бойко (видео)

OFFNews 22 май 2023 в 17:34 11239 3

Гешев

Снимка БГНЕС

Иван Гешев

От записа, предоставен от Иван Гешев и направен в двора на къщата му, става ясно, че членът на ВСС Йордан Стоев - един от шестимата от Прокурорската колегия, който му поиска оставката, се среща с главния прокурор. 

На екрана в Съдебната палата бяха прожектирани и субтитрите на разговора, някои от репликите не се чуваха добре. Двамата обсъждат как Гешев ще подаде оставка, как ще каже, че не иска да бъде разделителна линия, споменават се гаранции, които главният прокурор ще има.

Гешев казва, че при пристигането си от САЩ е получил заплашително писмо, в което пише, че ако не подаде оставка до 10 ч. на 15 май, ще бъдат пуснати компромати срещу него.

Стоев обяснява каква е процедурата във ВСС за приемането на оставката му. И добавя, че в съвета има спорове дали Пленумът или Прокурорската колегия трябва да разгледа въпроса, защото има и искане Гешев да бъде възстановен като прокурор във Върховната административна прокуратура. Казва още, че в понеделник ще обсъди всичко с представляващия ВСС Боян Магдалинчев. През цялото време Стоев говори за "те" и сочи като основен заговорник "Банкята" и "Бойко". От обясненията му става ясно, че отделни членове на съвета съжалявали, че са подписали искането, препоръчва на Гешев какво да каже, като обяви оставката си и му посочва какво да напише в молбата за неговото освобождаване.

Й.С.: "И подай там молба да бъдеш преназначен във ВАП. А това ще е, щото да не се събирате със Сотир (вероятно има предвид Цацаров, който в момента е прокурор във Върховната касационна прокуратура, след като напусна поста в антикорупционната комисия) на едно място". 

Гешев пита дали Магдалинчев е в час и сам си отговаря: "В час е. Прави се на пет и половина. И Чолаков (вероятно има предвид председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков) се прави".

Йордан Стоев обяснява действията на шестимата кадровици, които внесоха предложението за освобождаване на главния прокурор, като бягане пред вятъра, защото "това, което направихме, беше подготвено от Сорбоната (служебният правосъден министър Крум Зарков е завършил въпросното заведение) да ти го пусне". 

Й.С.: "Трябваше да ти го пуснат. И даже беше казано, че в понеделник ще го пуснат. Те го преместиха и в петък искаха да го пуснат. Само че неговото щяло да бъде малко по-друго".

Гешев иска да знае дали персонално са били привиквани шестимата членове на съвета, на което пак сам отговаря с "Естествено". След това добавя: "Поне да бяха вдигнали телефоните и да кажат. Ни Дамянов, ни Чапкънова, Ни Мутафова, ни…".

Й.С.: "Ти знаеш, че са малко въшки".

После Йордан Стоев съветва Гешев да направи изявление, в което обяснява причините за оставката – на първо място да посочи лични причини, после да каже, че е станало така, че всички са се обърнали срещу него, а той не желае да е разделителната линия в държавата и иска да запази прокуратурата единна.

Г.: "Ние излагаме цялата система. Вие се оср…те брутално пред колегите".

Разиграва се следния диалог:

Г.: "Целта е моята глава, за да има правителство. ПП…"

Й.С: "Не мисля така, по-скоро те им иззеха темата. За да я докарат тая тук, да напусне добре платен пост и да дойде тук за нещо, което не е сигурно…"

Г.: "Целта е да се направи правителство и да продължат да крадат."

Й.С.: "Те са приели задържането на Барселона не знам си за какво… Основният двигател е…"

Г.: Бойко?

Й.С.: Банкята, да.

Двамата обсъждат и кой ще стане изпълняващ функциите главен прокурор. Стоев казва, че по старшинство трябва да е зам.-главният прокурор Даниела Машева. А Иван Гешев отсича, че "Боби (Сарафов) е приключен".

Стига се до момент, в който Йордан Стоев предупреждава главния прокурор, че разговорите по телефона се подслушват, включително и неговите. А Гешев пита: "Кой ме слуша? ДАНС?". Не става ясно какъв е отговорът, но изведнъж в разговора се намесва името на президента Румен Радев. 

Й.С.: "Той нали беше някъде, в Южна Африка ли? Представено ми е като достоверна информация".

Г.: "Добре, а защо ме защити?".

Й.С.: "Не, той не те защитава. Той искаше той да обере славата, че той да вкара тоя Сорбоната да пусне първи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

22.05 2023 в 20:48

Аз пък съм изненадан, че има изненадани какви простаци имало във ВСС.
Да не би да искате да кажете, че физиономията на Гешев излъчва интелигентност?

1000

2

tahomir

22.05 2023 в 20:42

Това са някакви празни приказки. Четох ги два пъти, освен глупости, друго не видях. Разбрах само, че Стоев и Гешев са простаци, друго няма.

17439

1

мнение от IP

22.05 2023 в 18:56

А бе, верно ли такива простаци има във ВСС? Откъде ги вадят тия питекантропи?
 
X

Да помогнем на украинските деца!