NEXO се кани да съди държавата

OFFNews 13 януари 2023 в 10:16 6044 3

компания

Снимка БГНЕС

NEXO

Компанията за криптовалута NEXO има намерение да съди държавата, става ясно от нейно становище, разпространено до медиите. 

Вчера няколко адреса на фирмата, която е българска собственост, бяха претърсени като част от международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на санкциите срещу Русия. NEXO търгува с криптовалути в САЩ, Швейцария, Великобритания и известни офшорни дестинации.

По-късно през деня говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че за последните 5 г. през фирмата са минали над 94 млрд. долара оборотни пари.

"Битката за приза "най-срамен момент" на българската прокуратура е безмилостно жестока от десетилетия насам, но и днешният ден се нарежда високо в класацията. Все още не са ни представени официални документи, които еднозначно да посочат претенции към NEXO. Компенсира се обаче с ненужно показна акция, с участието на лица, които отказват да се легитимират и часове наред не са показвали заповед за претърсвания. Задържани са хора, без да има поименни заповеди за задържането им. Всичко случващо се до момента е в остър разрез с установените правни и процесуални норми, показващи тоталната некомпетентност на провеждащите тази срамна акция и са недостойни за една правова държава. Както винаги компенсациите, които България ще изплати след заведените и спечелени искове от NEXO, ще са пореден антирекорд в размер на стотици милиони, но за съжаление ще са за сметка на българския данъкоплатец", се казва в позицията на компанията.

В нея се уточнява, че NEXO не предлага услугите си на територията на България, "именно защото винаги сме очаквали, че е възможно да попаднем под обстрела на абсурда". Уточнява се, че фирмата е сред криптокомпаниите с най-високи стандарти по отношение на "познавай-клиента-си" и мерките против прането на пари.

NEXO ползвала услугите на компании като Chainalysis, които се използвали и от ФБР и ЦРУ.

"Това позволява на нашите специалисти, минали специална квалификация в САЩ срещу изпирането на пари, да са сигурни в произхода на влизащите на платформата криптоактиви, както и да знаем накъде отиват изтеглените от платформата такива", обясняват от компанията.

След избухването на войната в Украйна и последвалите санкции NEXO предприела "една от най-стриктните политики по отношение на санкционираните територии и индивиди в резултат на руската агресия". Била и от първите, които помогнали за набирането на средства за жертвите.

"Брифингът на прокуратурата и неубедителният отговор на въпроса това международна акция ли е не остават никакво съмнение, че това е локален български произвол. Опортюнистично се използват разговори с регулатори в други юрисдикции, за да се направи внушението, че това е нещо повече от акция с цел убиване и разграбване на проспериращ бизнес", се казва още в обясненията на фирмата.

Според тях NEXO е "горд работодател на над 600 души в България" и е сред "примерите за компания, платила десетки милиони левове под формата на данъци и осигуровки, създавайки уникален собствен продукт и правейки компанията световният номер едно в сферата си". И отново се уточнява, че ще бъдат предприети всички законови действия, за да се защитят служителите и фирмата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1039

3

безаналогов

13.01 2023 в 12:11

Кака Сийка ше пръдне некому на курс.

3767

2

Име на профила

13.01 2023 в 12:08

Точно това се случва.

15914

1

поп Дръвчо

13.01 2023 в 11:18

Гешевчетата май си пазаруват фирма.

По единствения начин по който те умеят.

(Че Нексо най-вероятно са разбойници е ясно ама това няма отношения към събитията)