NEXO превъртяла над 94 млрд. долара за последните 5 г.

OFFNews 12 януари 2023 в 13:05 8725 5

Сийка Милева и Светослав Василев дават подробности за акцията.

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Сийка Милева и Светослав Василев дават подробности за акцията.

Над 94 млрд. долара оборотни пари са минали през фирмата NEXO за последните пет години, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева малко след като следователи, обвинители и агенти от контраразузнаването атакуваха няколко столични адреса в международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на санкциите срещу Русия.  

Компанията е собственост на български граждани, търгува с криптовалута във Великобритания, Швейцария, Съединените щати и известни офшорни дестинации.

"В момента текат действия по разследването и разпити на свидетели в Националната следствена служба. На територията на София се провеждат активни действия по разследването с цел неутрализиране на незаконна престъпна дейност на криптобанката NEXO. Тази банка е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми на криптовалута. Установено е по досъдебното производство, че основните организатори на тази дейност са български граждани и основната дейност е от територията на България", обяви Милева.

По думите й криптобанката е действала чрез множество регистрирани търговски дружества, по-голямата част от които са кухи фирми. Клиент на платформата е човек, който официално е обявен за финансиране на терористична дейност.

Засега няма данни дали има задържани по случая.

Милева допълни, че над 300 души работят по акцията - 35 следователи от Националната следствена служба, агенти от ДАНС, жандармерията, служители на СДВР. Води се досъдебно производство под надзора на Софийската градска прокуратура, като се разследва организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставяне на банкова дейност без необходимия лиценз, както и компютърни измами.

Групата е действала в няколко държави, а в някои страни платформата е била забранена.

"В момента тече разследването по делото, обискират се и се претърсват повече от 15 адреса. Установиха се и нови адреси, които са свързани с криптоплатформата", каза ръководителят на отдел "Киберпрестъпления" към Националната следствена служба Светослав Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1246

5

БотоксПутю

12.01 2023 в 18:23

Здраво пипат американците за разлика от българите. По българските закони шопарът Шиши е невинен като момина сълза.

10212

3

Човека

12.01 2023 в 16:21

Криптовалутите обслужват световната организирана престъпност и тероризъм. Не е ясно защо правитествата разрешават операции с тях на своя територия.

12201

2

nali

12.01 2023 в 13:33

Тук е така, не може да имаш оборот от десетки милиарди и да не се отчиташ на когото трябва.
От както "конфискуваха" онези 200 000 биткойна преди години нашите власт имащи се усетиха къде да удрят за максимална печалба без да ги грозят последствия.

3767

1

Име на профила

12.01 2023 в 13:21

А вие, сийке, колко "превъртяхте"?

Ако са виновни да си получат залсуженото. Ама не вярвам и в едното, и в другото. Най-сладко се конфускува криптовалута, по-лесно е за усвояване от ФИАТ, злато и всички други материални блага...
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков