Лозан Панов настоява шефът на Апелативния спецсъд да бъде наказан заради делото "Иванчева"

OFFNews Последна промяна на 11 февруари 2019 в 20:35 4305 3

Снимка vks.bg

Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов внесе в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предложение за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на административния ръководител на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев.

Предложението се основава на доклада на комисията от Върховния касационен съд, която провери дейността на Апелативния специализиран съд по делата срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Лозан Панов е на мнение, че Георги Ушев е извършил две дисциплинарни нарушения.

Първото е действие, накърняващо престижа на съдебната власт: извън кръга на своите служебни правомощия като административен ръководител на по-горестоящ съд Ушев е дал устно разпореждане на съдия от по-долустоящ съд (докладчик по н.о.х.д. № 2617/2018 г. на Специализирания наказателен съд) да извърши фактически и правни действия по посоченото дело, които не съответстват на нормативни разпоредби, нито на установена съдебна практика.

„Това поведение като административен ръководител на по-горестоящ съд представлява намеса в работата на съдия от по-долустоящ съд, която не се основава на законови правомощия, включително такива, касаещи администрирането на делата и жалбите или протестите. Последното е особено значимо като се отчетат конкретните обстоятелства, а именно, че в случая не се установява бездействие от страна на докладчика по делото, нито забавено или несвоевременно извършване на дължимите процесуални действия (по изготвяне на протокола от съдебното заседание, подписването му и т. н.), нито по администрирането на постъпилия протест и съдържащото се в него искане по чл. 343 НПК“ – твърди председателят на Върховния касационен съд.

Според него с действията си ръководителят на АСНС е допуснал безпрецедентно накърняване на основната роля на съда на независим и безпристрастен арбитър за осъществяване на правораздавателната дейност при спазване на принципите на справедливост и точно прилагане на законите спрямо всички страни в процеса.

Второто, сочено от председателя на ВКС, дисциплинарно нарушение е свързано с образуването на делото, с което са изменени мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова от „задържане под стража“ в „домашен арест“.

Панов изтъква, че са допуснати следните нарушения: без да е предвидена възможност за образуване на самостоятелно производство по чл. 343 НПК пред въззивната инстанция; без да са спазени изискванията на процесуалния закон за проверка на редовност и размяна на книжата; при липса на годен, подлежащ на спиране съдебен акт за изменение на мерките за неотклонение на подсъдимите, подписан от съдебните заседатели – членове на съдебния състав, и съдебния секретар съгласно чл. 311, ал. 2 от НПК; без да е преценил, че нерегламентирания в НПК „частичен“ протокол не представлява официален съдебен акт, обективиращ волята на съда. Протоколът по н.о.х.д. № 2617/2018 г. по описа на СНС е изпратен на АСНС на 16.11.2018 г. – 18.05 ч., т. е. след произнасянето на въззивната инстанция по особеното искане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

3

lukyas

12.02 2019 в 21:14

Май трябва да влезе някой в Затвора!!!!

4245

1

rrr11

12.02 2019 в 00:24

И какво ще е това дисциплинарно наказание... сигурно збаележка или нещо подобно. Най-добре да накарат този ушев, ония Гешев и останалите да платят сумата, за която Иванчева и Петрова ще осъдят държавата в Страсбург.