Апелативният спецсъд няколко пъти е нарушил закона при връщането на Иванчева в ареста

OFFNews 10 декември 2018 в 20:41 6299 0

Снимка OFFNews

Без да е имало още "годен съдебен акт" съдиите от Апелативния специализиран съд са спрели решението на първата инстанция, с което се променя мярката на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в "домашен арест".

Това става ясно от доклада на комисията от Върховния касационен съд, която провери дейността на Апелативния специализиран съд по делата срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

В доклада с резултатите от проверката е констатирано, че искането за спиране на изпълнението на определението на първоинстанционния съд за изменение на мерките за неотклонение на подсъдимите Иванчева и Петрова от задържане под стража в домашен арест е разгледано, без да е изпълнена процедурата по чл. 342, ал. 2 от НПК - съгласно която в 7-дневен срок от съобщението за постъпилия частен протест подсъдимият може да направи възражение.

Резултатите от проверката сочат още, че изменението на мерките за неотклонение на подсъдимите от задържане под стража в домашен арест е постановено без съдебният състав да е разполагал с протокола от проведеното на 16.11.2018 г. съдебно заседание. Същият е бил администриран до въззивната инстанция след произнасянето на съда по искането на прокурора за спиране на изпълнението на определението.

Към момента на произнасянето на въззивния съд по искането за спиране все още не е било подписано от съдебните заседатели и самото определение за изменение на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова от задържане под стража в домашен арест - тоест изобщо не е бил налице годен съдебен акт, окончателно финализиран с подписите на членовете на съдебния състав.

Комисията в състав – председател: Галина Захарова – заместник-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, и членове: Капка Костова – председател на Първо наказателно отделение, Галина Тонева – съдия във Второ наказателно отделение, счита, че "констатираните нарушения по в. н. ч. д. № 522/2018 г. представляват инцидентен случай на неправилна съдебна практика. Върховните съдии препоръчват на съдилищата да се укаже стриктно да спазват актуалното законодателство – нормите на НПК и Правилника за администрацията на съдилищата – при образуване и администриране на делата. Те не са самоцелни, а представляват гаранция за ефективно правосъдие."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови