Кирил Петков призова Гешев да си иде с мир

ПП, ИТН, БСП и ДБ се разбраха за закриване на спецправосъдието, разпускане на сегашния ВСС и реформа в КПКОНПИ

Даниела Добрева 23 ноември 2021 в 19:45 22373 4

Закриване на специализираното правосъдие, разпускане на действащия Висш съдебен съвет, смяна на ръководството на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) и реформирането й, бърз избор на нов Инспекторат към ВСС.

За това се договориха "Продължаваме промяната", "Има такъв народ, БСП и "Демократична България" при преговорите в сектор "Правосъдие". Четирите политически сили започнаха днес разговорите за съставяне на правителство по секторни политики.

По въпроса за предсрочното отстраняване на сегашния главен прокурор Иван Гешев те решиха да поискат колективно оставката му.

"Бих се радвал главният прокурор сам да си подаде оставката, за да не се занимаваме с него. Надявам се, че и той гледа в момента и е разбрал, че е дошло време за промяна и знае кога е дошло времето да се оттегли", коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Според него общата цел на всички е преборването на корупцията.

"Трябва да се превърнем в държавата, която е изкоренила корупцията. Словения успя. Не може една Руанда да е преди нас по корупционен индекс. Трябва да има наказателен принос, за да не си позволяват хората този порок. Справедливостта е тема №1. Срокът на мандата трябва да е 4 г., за да дойдат инвеститорите. А това ще стане, когато използване на държани средства за лично облагодетелстване престане", бе категоричен бившият министър на икономиката. 

"Продължаваме промяната" държи България да стане модел за подражание и първенец в Европейския съюз в сферата на правосъдието и борбата с корупцията.

Съгласие бе постигнато за:

Политическите сили постигнаха съгласие да отправят общо искане за оставка на главния прокурор, както и намаляване на мандата му. Промяната на правомощията му бе прието, но ще се доуточнява. 

Преразглеждане на регулаторните органи. 

Реформа на КПКОНПИ - дали ще бъде разделена на две комисии или да остане в сегашния си вид, но с промени в правомощията и задачите й, останаха за дообсъждане. Предложенията за законодателни поправки ще са в рамките на 1-2 месеца. Кирил Петков настоя измененията в законите да бъдат от името на 4-те политически сили, а не всяка партия да внася самостоятелно своите предложения.

Намаляване на съдебните такси за достъп до правосъдие.

Гаранция за съдебен контрол.

Реформа на юридическото образование.

Законодателство в случаите като тези по "Магнитски".

Реформа във ВСС, но как да бъде постигната е предмет на обсъждане. Премахване на кариерните бонуси.

Реформа на прокуратурата. Как ще стане това бе оставено за по-нататък.

Закриване на специализираното правосъдие.

Електронно правосъдие с необходимост за доуточняване.

Създаване на закон за личния фалит с уточнението, че няма да стане бързо и вероятно ще отнеме поне година, защото засяга и други нормативни актове.

Реформа на ЧСИ.

Противодействие на корупцията и изменение на Наказателния кодекс, но ще бъде прецизирана наредбата за обществени поръчки, корупция и за злоупотребите с европейски средства.

Изменение в търговското законодателство.

Деполитизация на ЦИК, но професионализацията на комисията остана за по-нататък.

Възстановяване на качеството на наказателния процес.

Преструктуриране на КПКОНПИ.

Създаване на нова съдебна карта на България. 

Промени в Закона за обществените поръчки.

Парламентарен контрол на Инспектората на ВСС.

Предварителна проверка за почтеност на кандидатите за ВСС.

Анализ на натовареността на магистратите.

Какви са краткосрочните и дългосрочни приоритети на четирите формации

Към краткосрочните приоритети на ПП са нова постоянна парламентарна комисия за борба с корупцията с поне 3 задачи - доклад за системното неизпълнение на задачите на КПКОНПИ, което да даде основание за смяна на ръководството; задаване на политики и контрол; доклад с данни за престъпления, извършени от магистрати, и доклад до Инспектората на ВСС, за да наложи съответните санкции. По въпроса за реформата в КПКОНПИ "Продължаваме промяната" държи на разделянето й на две - обединяване на дирекциите за конфликт на интереси и на орган, ангажиран с незаконно придобитото имущество.  

Сред краткосрочните реформи ПП предвижда промени в Закона за обществените поръчки за инхаус процедурите, публичност при конкурсите. 

А като акцент в работата на 47-ия парламент бяха изброени ефективна съдебна система, избор на нови членове на Инспектората на ВСС със задължение за отчитане на дейността му пред парламентарната комисия и НС, както и възможност за възлагане на задачи от парламента.

ПП подкрепя идеята на БСП за работата на ВСС на сесии в рамките на мандата, която да бъде подпомагана от комисии. Друга точка е отпадането на кариерните бонуси. Освен това важно е да има нов ВСС и Инспекторат, който да бъде натоварен с проверка за конфликт на интереси и качествата на желаещите да влязат в съдебната система още на входа.

Партията на Кирил Петков и Асен Василев настоява още за отчетност на главния прокурор пред Народното събрание, без възможност за отказ от негова страна, и възможност за препоръки от правната комисия и от тази за корупцията в НС за работата му. Акцент е поставен върху е-правосъдието и прекрояване на съдебната карта. 

Сред дългосрочните цели на ПП са да се върви към разделяне на ВСС на съдебен и прокурорски съвет с промяна на парламентарната и професионалната квота. Да се увеличи професионалната квота при съдебния съвет. Да се обсъди въпросът къде да е прокуратурата - дали да е в съдебната система или другаде. Дали да отпадне фигурата на главния прокурор, както е в някои европейски държави или функциите му да бъдат сведени до административни и организационни. Според ПП това ще повиши независимостта на прокурорите.

От формацията на Петков и Василев настояват и за това обикновените съдилища също да имат възможност директно да се обръщат към Конституционния съд.

Обща е визията между ПП и БСП и за частния фалит, преразглеждане на дейността на регулаторните органи, промени в Търговския закон и финансирането на политическите партии чрез законодателни промени.

Представителите на "Има такъв такъв народ" декларираха, че имат голяма близост С "Демократична България" по голяма част от промените в областта на правосъдието. 

Сред изброените приоритети са осигуряване на защита правата на гражданите, бизнеса и държавата, както и независима съдебна власт, която е дебалансирана в момента, особено при главния прокурор. Законодателни и структурни реформи. Постигане на независимост, прозрачност и връщане на доверието на гражданите в правосъдната система. Тази рамка се припокрива и с идеите на БСП и предстои нещата да се доизчистят.

Според ИТН реформата е неизбежна и ще се случи чрез промени в Закона за съдебната власт и Конституцията, но с уточнението, че за поправки в основния закон е необходимо мнозинство. ЗСВ е инструментът, с който да се направи ефективен Висшият съдебен съвет. Разпределението на делата се случваше целенасочено към опонентите, смятат представителите на партията. Разделение на ВСС на съдийски и прокурорски съвет. Ако е невъзможност - реформиране на дейността на ВСС, са част от предложенията.

Наложителна е реформа при главния прокурор, особено за отчета му пред Народното събрание. Предвижда се възможност за пряк избор - но и тук е нужна промяна в конституцията. Но чрез изменения в ЗСВ е възможно да се променят правомощията на шефа на държавното обвинение. Необходимо е и преосмисляне на фигурата на главния прокурор. ИТН настоява и за създаване на независим Инспекторат на ВСС, въпреки че и това минава през конституционни промени. 

Хората на Слави Трифонов настояват също за промяна в прокуратурата и да има съдебен контрол върху нейните актове. Нужна е и реформа при назначаване и атестиране на магистрати, защото това е сериозен проблем, който дава възможност за приоритет на едни за сметка на други. 

ИТН настоява също за електронното правосъдие с много ясни мерки - протоколи, подаване на жалби с КЕП, електронно получаване на решения.

Наложителна е и реформа в регулаторните органи - КЗК, КФН, КЕВР, КРС, за да се гарантира независимостта им.

Противодействието на корупцията, свързано със злоупотреби при обществените поръчки, може да бъде постигнато с изменение в НК, смятат от ИТН. Наказателното законодателство трябва да се промени и в областта на търговията с влияние и престъпленията по служба. Реформа в КПКОНПИ и изваждането на оперативната дирекция, която да се върне в ДАНС. Сегашната комисия може и да се запази, но при завишаване на контрола върху работата й. Както и да се стесни кръгът на разследваните лица. 

ИТН също смята, че специализираните съд и прокуратура трябва да бъдат закрити.

Настояват и за промени в Търговския закон, както и за поетапно въвеждане на мълчаливото съгласие.

Належаща е и промяна в Изборния кодекс за ЦИК, с която да се редуцира до 7-9 членове. Не е пропусната и изборната система, без да е червена линия в преговорите.

За реформа в съдебната система се обяви и БСП, защото хората очакват справедливост и ако това не бъде постигнато, значи нищо не е постигнато. Социалистите предлагат като приоритети възстановяване на качеството на законодателния процес, закриване на специализирането правосъдие, да се пресече възможността главният прокурор да дава указания, въвеждане на съдебен контрол върху отказите от производства срещу главния прокурор, превръщането на КПКОНПИ в нормално звено за противодействане на корупцията, Министерството на правосъдието да стане център на реформите в съдебната власт, заедно с парламента. Тези мерки според БСП са спешни.

По думите на социалистите нещата трябва да се степенуват. Първо е необходимо преговарящите да се съсредоточат върху промените, които могат да се случат в първите 100 дни на кабинета със законодателни промени, а не с конституционни. Целта на всички е Иван Гешев, въпросът е как ще се случи, но това е свързано с промени в конституцията. Да сме по-прагматични, призоваха те. 

Крум Зарков обясни, че по въпроса за наказателната политика на страната има изготвена не лоша стратегия от ГЕРБ и тя засяга пряко хората.

"Благодарение на Конституцията правата на гражданите са защитени, проблемът е в липсата на средства за обезщетения, вместо да се ходи до Страсбург. Тази база ще изисква съгласие и компетентност. На първо време да започнем със закриване на специализираното правосъдие", призова той. 

Визията на "Демократична България" е  България да бъде свободна и силна просперираща държава. Пет ключови цели изброиха от ДБ - независим съд и гарантиране на справедливо правосъдие чрез промени във ВСС, реформа в прокуратурата, подлежаща на контрол, ефективност и отчетност, реформа в регулаторните органи, за да престанат да са бухалка на властта, реформа в КПКОНПИ, битка с корупцията, по-добър достъп на хората до правосъдие. 

Сред средносрочните мерки бяха изброени ВСС да се избира пряко от съдии, както и да се промени структурата на съвета. "Това е стратегическо и няма да допусне политическа намеса", коментираха от ДБ. Изборът на председатели на ВКС и ВАС да става пред очите на всички, т.е. пленумите на тези съдилища да определят техните председатели. А кандидатите да са действащи съдии в самия съд. Политическото кадруване да спре. Чрез конституционна реформа окончателно да се раздели ВСС на съдийски и прокурорски съвет. Другата възможност е в сегашната структура да се търси баланс. 

Реформа на прокуратурата и възможност главния прокурор да бъде отстранен предсрочно по предложение на правосъдния министър и одобрението на парламента, а с указ на президента да се отвърждава. Освен това настояват за намаляване на мандата му на 5 г.  

Сред краткосрочните мерки бяха посочени закриване на спецправосъдието. Незабавно прекратяване мандата на Гешев, правомощията му да бъдат сведени до това да повдига и прилага наказателна репресия. Но за сметка на това да се увеличат правомощията на съдиите, което може да стане законодателно. 

ДБ настоява още регулаторните органи да бъдат извадени от политическата опека, както и да се ограничи броят на мандатите на ръководителите им и да се включат НПО, а партийните квоти да бъдат прекратени. Търсене на отговорност на регулаторните органи е друга идея. В по-дългосрочен план ДБ настоява за създаване на фонд за обезпечаване на пострадалите от правосъдие.

За КПКОНПИ предвиждат да не съществува в сегашния си вид, като гражданската конфискация да съответства на европейската правна рамка. Да се гарантира, че членовете й са независими - изборът да не се извършва само от НС, а да се включи президентът и представители на съдебната власт. Да има системни проверки. Досега такива проверки за интегритет не са правени.  

Трябва да се работи за е-правосъдие и реформа в юридическото образование.

ДБ предлага още възможност за пряка конституционна жалби от гражданите, намаляване на съдебните такси, гаранционен контрол върху административните актове, както и гаранция за независима и професионална адвокатура. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!