Иванчева наредила да пуснат забавени документи на инвеститора в деня на ареста

Кметицата на Младост с маратонки без връзки в съдебната зала

OFFNews 20 април 2018 в 16:09 14810 2

Снимка Ладислав Цветков, бТВ

Кметът на Младост Десислава Иванчева единствена от тримата обвиняеми не представи допълнителни доказателствени материали по делото за определяне на мярката им за задържане за взимане на подкуп в Специализирания наказателен съд. 

Адвокатите на заместничката й Биляна Петрова внесоха документи за образованието, семейното й положение и здравния й статус. Тя е с две магистратури, омъжена с непълнолетна дъщеря.

Посредникът при предаването на подкупа Петко Дюлгеров е журналист, в момента консултант на свободна практика. Той е женен с две деца. Адвокатът на Дюлгеров внесе документи от очна клиника "Ден" и американска клиника в Турция. Прокуратурата оспори последните документи, защото са на английски и турски език. Съдия Пламен Панайотов отхвърли по искане на прокуратурата само фактурата за платени изследвания на турски език. 

Иванчева заяви в залата, че има висше образование и е неомъжена. В началото на заседанието тя седна до адвокатите, но по-късно трябваше да се премести зад тях между другите двама обвиняеми. Иванчева и Дюлгеров не си проговориха, кметицата и заместничката й обаче си шепнеха често, докато прокурор Илиян Рангелов говореше. 

Изнудвайки строителен предприемач за подкуп от 70 хил. евро, кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е навредила на имиджа на страната ни в Европейския съюз, тъй като е допринесла за схващането, че
България е най-корумпираната страна-членка, подчерта в изказването си обвинителят. 

Свидетелските показания - в това число и на обвиняемия Дюлгеров, допълват събраните доказателства, стана ясно от думите на прокурора. Според него "престъпната дейност на Иванчева е извършена с упоритост и безкомпромисност". 

Обвинението разкри още, че в деня на ареста си Иванчева се е обадила на секретарка си и е наредила устно да придвижи документ на инвеститор, който чака от 16 юни 2017 г. в районната община. Архитектът обаче отказал да направи това, защото документът нямал подпис на Иванчева. 

Кметицата на Младост, която при показния арест пред Министерството на спорта на 17 април, стоя часове наред на улицата с обувки с висок ток, днес бе с маратонки с извадени връзки като арестант. Тя заяви пред съда, че иска да излезе на свобода, като каза, че си е пуснала отпуск и няма да навреди на разследването. Разпознаваема съм, каза още Иванчева. 

Адвокатът й Марин Марковски пък каза, че ръцете на Иванчева не са светнали, тя имала съвсем малко от веществото, с което са белязани банкнотите по кутрето на дясната ръка и по носа. "С носа ли е броила парите?, попита  Марковски. Адвокатите поставиха и въпроса Къде са парите? Те представляват веществено доказателство, и ако са върнати на сочения за изнудван бизнесмен Александър Ваклин делото няма предмет на престъплението, подчерта Мариана Тодорова, защитничка на Дюлгеров. 

От спецпрокуратурата репликираха, че "парите са по делото". 

Според защитата друг сериозен пропуск, свързан с доказателствата, е липсата на разрешение от спецсъда
за маркирането на парите. Обвинението призна, че такова разрешение не е представено в материалите по делото, но то съществува и е въпрос на време да се приложи. 

Съдия Панайотов обясни, че разрешение за СРС-та по делото е дадено още през февруари. 

Съдът ще обяви решението си в 17, 45 часа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови