Янаки Стоилов: Не смятам, че главният прокурор трябва да се обяви за престъпник

Освен криминалната корупция, има и легална, която хората с политическа власт толерират чрез управленски решения

OFFNews 09 февруари 2022 в 10:02 3538 2

Не смятам, че главният прокурор трябва да се обяви за престъпник, за да се прецени дали той отговаря или не на определени високи стандарти. Едва ли може да се твърди, че всеки, който е на такава висока длъжност, извършва по две–три престъпления в месеца. 

Това мнение изрази конституционният съдия и бивш служебен правосъден министър Янаки Стоилов пред бТВ по повод вчерашното решение на КС, което дава право на министъра на правосъдието да поиска от ВСС предсрочно освобождаване на обвинител №1.

Според Стоилов решението на КС "показва, че Конституцията живее" и поставя в неудобно положение членовете на ВСС заради отхвърленото през юли м.г. като недопустимо неговото искане за отстраняването на Гешев. Това поставя под съмнение компетентността им (на членовете на ВСС - бел. ред.) или предполага предубеденост. Ако сега бъде поискано отново освобождаването на главния прокурор, не е сигурно, че резултатът ще е същият, смята той. 

Веднага след решението на КС правосъдният министър Надежда Йорданова вече обяви намерението си да поднови искането пред ВСС. Тя обясни, че възможността да се иска освобождаване на ръководителя на държавното обвинение заради тежки или системни нарушения на правата и задълженията му при "поредица от бездействия" в рамките на останалите механизми, е записана в Закона за съдебната власт.

"Когато правихме проекта на Плана за възстановяване и устойчивост, избягвах да обвързваме въпросите за отчетността и отговорността на главния прокурор с промени в Конституцията, защото в един момент това може да стане претекст или реална причина България да загуби голяма част от средствата", посочи Янаки Стоилов.

Той определи като добър знак решението на премиера Кирил Петков и началника на кабинета Лена Бориславова да се явят на разпит във Върховната касационна прокуратура. И насърчи правителството да пресича всякакви корупционните прояви.

"Проблемът за корупцията е много важен и остър за България, но ние освен криминалната корупция, която е записана в Наказателния кодекс, имаме и легална корупция, която хората с политическа власт толерират чрез законодателство, чрез управленски решения", посочи съдията.

Той настойчиво препоръча на кабинета да пресича корупционните прояви, "както тези, които са в нарушение на закона, така и тези закони, които правят възможна корупцията". И посочи как може да стане това - като не се приемат закони, с които се опрощават десетки милиони задължения на хора, минаващи за големи бизнесмени.

"Бяхме свидетели на такива прояви през изминалите години и затова е важно да се проследява законодателството", бе категоричен Стоилов.

По думите му най-много "златни паспорти" са се издавали в периода 2016-2019 г. Той препоръча заедно с проверката на Специализираната прокуратура за изясняване на случаите да се следи дали някой не проверява себе си.

Стоилов изтъкна, че е хубаво да се види какви са хората, които издават "златните паспорти", и какви дейности са извършвали. Както и да се види, когато са приемани разпоредбите, как се е давало българско гражданство по натурализация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки