Правосъдният министър ще внесе искане за отстраняване на Гешев заради уронване престижа на съдебната власт

OFFNews 08 февруари 2022 в 15:39 2247 0

Снимка БТА/Асен Тонев, архив

Правосъдният министър Надежда Йорданова ще предприеме действия за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, се разбра от думите й, малко след като Конституционният съд разреши да поиска това от Висшия съдебен съвет.

Причината е уронване престижа на съдебната власт и няма нищо политическо в това, допълни министърът.

Заместникът й в МП Емил Дечев посочи, че министерството работи по различни сигнали срещу Гешев и на базата на част от тях ще се направи искането до ВСС. И според него не може да се нарече политическа атака законова процедура.

"Не слагаме знак за равенство между главния прокурор и институцията прокуратура", коментира той.

Йорданова не каза кога ще внесе искането, само уточни, че ще стане възможно най-скоро.

"Изключително важно е процедурата да е законосъобразна", коментира тя.

По думите й очаква ВСС да разгледа по същество искането й. 

Надежда Йорданова допълни, че възможността да се иска освобождаване на ръководителя на държавното обвинение заради тежки или системни нарушения на правата и задълженията му при "поредица от бездействия" в рамките на останалите механизми, е записана в Закона за съдебната власт.

"Решението на КС беше очаквано. Това ще се случва, когато има знак за системно нарушение на неговите задължения или за уронване престижа на съдебната власт. Последиците от това решение са много важни. Стана ясно, че едно от важните взаимодействията между министъра и съдебната власт е министърът да иска предсрочно прекратяване на мандатите на тримата големи. Това е една от важните гаранции срещу капсулиране на съдебната власт", изтъкна Йорданова.

Междувременно КПКОНПИ отправи втора покана към правосъдния министър за изслушване. Йорданова е призована да се яви в 11 ч. в четвъртък за "снемане на сведения с оглед извършена проверка".

С отделно писмо Антикорупционната комисия призовават правосъдния министър в срок до 10 февруари да представи "копия от сигнали, получени в министерството, срещу главния прокурор Иван Гешев".

Надежда Йорданова вече отказа да се яви пред КПКОНПИ с аргумента, че "не е налице законно обоснована причина за това". 

"Министърът на правосъдието в рамките на своите правомощия взаимодейства с всички органи в рамките на закона, сезира и съдейства на същите, когато са налице законово предвидените основания за това", написа Йорданова в отговора си до комисията "Цацаров" вчера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови