Борисов след разпита: Докат журналистите се тълпите тука, правителството тегли половин милиард

OFFNews 28 март 2022 в 16:24 3219 3

Снимка БТА

Борисов на излизане от ареста.

Бившият премиер Бойко Борисов отказа да коментира за какво е бил питан в Софийската градска прокуратура по образуваното досъдебно производство, след като беше арестуван от МВР по обвинение в рекет срещу хазартния бос Васил Божков. От думите му се разбра, че медиите изпълняват поръчки, а правителството взема милиарди задължения, докато се вие пушилката с разпита му.

Разследването започна след ареста на Борисов, финансовия му министър Владислав Горанов и пиара му Севделина Арнаудова на 17 март по неотложност за изнудване. Същата вечер премиерът Кирил Петков написа във фейсбук "Няма никой над закона". По-малко от 24 часа по-късно тримата бяха пуснати на свобода. А акцията на Главна дирекция "Национална полиция" стана повод за взаимни обвинения между МВР и прокуратурата. Заради обвиненията на прокуратурата, че ведомството на Бойко Рашков не си е свършило работата и е опорочило разследването, Борисов бе привикан повторно за обяснения. Разпитани ще бъдат и Горанов и Арнаудова. 

Днес Борисов пристигна с адвоката си Менко Менков в 14:30 ч, но нито на влизане, нито на излизане пожела да коментира разпита. Само напомни, че е подписал декларация да не разгласява информация.

"За какво ме питали ли? Че докат се тълпите тука, още половин милиард днеска заяви правителството. Миналата седмица половин милиард, по миналата половин милиард и вие докат се тълпите тука, вече 1,5 млрд. за трийсе дена. В същото време меморандум за милиарди с неясни компании, подписани в Гранитна зала на Министерския съвет. А вие прекрасно знаете, че след подобни разпити се подписват декларации за неразпространение на това, което се говори (в СГП - бел. ред.). Така че благодаря, че сте дошли, да видиме дали в новините ще има за новия половин милиард. И само за 30 дена милиард и половина нови дългове, с три пъти по-високи лихви. Тези лихви ще надминат половин милиард за година само. В петък МС, в Гранитна зала, в присъствието на Кирил Петков се подписа за милиардна сделка меморандум. Оправданието на Асен Василев вчера по Нова тв беше, че той не трябвало да проверява, щото имало човек от американското посолство. А службите къде са? Те не проверяват ли?"

Очевидно лидерът на ГЕРБ има предвид меморандума с Gemcorp за 1 млрд. долара инвестиции. Миналата седмица имаше твърдения, че зад компанията стоят капитали на руски олигарх. От фонда отрекоха. Вчера вицепремиерът и финансов министър Асен Василев каза, че заедно с хора на фонда имало и представители на американското посолство, за да има гаранция. 

Бойко Борисов отказа да коментира казаното от финансовия министър, че собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов е бил принуден да дава подкупи на него и депутата Делян Пеевски. Самуилов бе авторът на сигнала до главния прокурор срещу Асен Василев. Преди дни първи Бойко Рашков съобщи, че има досъдебно производство срещу Василев за престъпление по служба. И разказа, че в сигнала е описана среща между Самуилов и вицето. 

"Г-н Самуилов, ако знае нещо, да излезе и да го каже", заяви лаконично Борисов днес.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

3

kokoten

28.03 2022 в 17:51

Мутрягата се опитва да бъде саркастичен....май му припарва под задника и чувства бай Ставри,така някак си изотзад.....хайде време е вече да смениш дънките с райета за десетина години,време е....

14469

2

случайно прочетох

28.03 2022 в 17:30

А вие защо гоните негрите? :–))))))))))))))))))))

-2175

1

IvanGrozn

28.03 2022 в 17:10

Баце е напълнил гащите! Хайде чакаме с нетърпение. И бай Ставри чака, Баце, така че не се бави.
 
X

Да помогнем на украинските деца!