Нов рунд между МВР и спецпрокуратурата: има или няма досъдебно производство срещу Асен Василев

OFFNews 24 март 2022 в 09:25 2571 1

Снимка БТА архив

Задочният спор между МВР и прокуратурата има или няма досъдебно производство срещу вицепремиерът Асен Василев за престъпление по служба продължава. 

Досъдебното производство срещу Асен Василев е политически акт и злоупотреба с процесуални правомощия, тъй като не са налице изискуемите по закон предпоставки за поставяне началото на досъдебно производство. 

Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков по бТВ и призова да се попита спецпрокуратурата защо твърди, че досъдебно производство няма.

"В документите се съдържа сигнал на Георги Самуилов (собственик на петролната компания "Инса Ойл") до главния прокурор, където той подробно разказва за среща, която е имал Асен Василев с бизнеса, включително е провел разговор със Самуилов. Той описва няколко факта, които са се случили на 13 и 14 март тази година. Става въпрос за спекулата с горивата. Твърди, че Василев едва ли не е извършил някакво престъпление по отношение на самия него", каза Рашков. 

"Отделен е въпросът дали има данни за престъпление тук. Толкова много са бързали, че са написали, че законен повод е съобщение от органите на МВР до Специализираната прокуратура, което е откровена лъжа. Материали от МВР до Спецпрокуратурата няма. Има сигнал от Георги Самуилов, който има пряк достъп до главния прокурор. След като той незабавно се е задействал, материалите са изпратени", уточни още вътрешният министър. 

В документа пише: „Съобщение от органите на МВР“. МВР не е изпращало никакво съобщение на прокуратурата. Защо го пишат това? За да ангажират МВР по някакъв начин и да си оправдаят незаконните действия?“, попита Рашков.

„Разбира се, от това нищо няма да излезе. Това е злоупотреба с право от прокуратурата, тъй като вътре няма достатъчно данни за каквото и да било престъпление“, категоричен бе той. 

Валентина Маджарова, ръководител на спецпрокуратурата, заяви обаче, че по закон това е невъзможно. „Аз не зная откъде министър Рашков разполага с тази информация, но още от ноември 2017 година по закон не е се образуват досъдебни производства срещу конкретни лица. Образуват се разследвания за конкретни престъпления“, обясни тя. 

„Ежедневно в специализирана прокуратура постъпват десетки сигнали, може да се направи проверка, но с оглед конкретно съдържание, трябва да се проверят конкретно образувани досъдебни производства“, каза още Маджарова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови