Бивш бг съдия в Страсбург: Правата на стотици обвиняеми се нарушават с ненужни белезници

Дават се милиони за ремонти на затворите, но не се прави нищо за качеството на служителите в тях

OFFNews 03 август 2018 в 08:57 3902 3

Снимка бТВ

Правата на стотици арестанти, които се водят оковани на лечение, се нарушават.

В българската Конституция пише, че правата на обвиняемия не могат да бъдат ограничавани повече от необходимото за правосъдието, в закона за изпълнение на наказанията пише същото. В същото време у нас се прилага инструкция за оковаване на изпратените на лечение арестанти, при която въобще липсва преценка дали тези мерки са необходими. 

Това заяви бившият български съдия в съда в Страсбург Здравка Калайджиева по бТВ. Повод за думите й беше видеото с обвинената в корупция кметица на „Младост” Десислава Иванчева, след което стана ясно, че поставянето на белезници на ръцете и краката зясяга стотици арестанти. 

Властите демонстрират пълна липса на чувствителност относно уважението към човека, какъвто и да е той. Смущава ме диспропорционалната сила, упражнена спрямо жена, която се води към болницата. За всички е ясно, че не е необходимо, може да бъде унизено човешкото достойнство, но жалкото е, че това по никакъв начин не се съобразява”, подчерта Калайджиева.

„Българската държава може да приеме милиони дарения от чужди донори, за да подобри условията в затвора, и, в същото време, не изгражда капацитета на служителите си в тази посока – да се намали нечовешкото отношение”, коментира Калайджиева.

Според нея затворите са се превърнали в „развъдник на насилие”, където „престъпността се регенерира”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8753

3

Кинджо

03.08 2018 в 14:16

alenaa, не съм се изплашил от Иванчева, гнус ме е от нея, от поведението и на скандалджийка от женския пазар, на убеждението и че който крещи по силно е прав. На непрофесионалното и поведение да спре всички строежи без законово основание и да унищожи плановете на много собственици на терени и хора теглили заеми за да строят "на зелено". Гнус ме е от хора дотолкова некомпетентни че си позволяват да газят интересите на обществото заемайки популистки позиции разчитайки на тълпата зад гърба си ..... ако пък се докаже че е извършила и престъплението в което я обвиняват съвсем ще ме е гнус. Никъде не съм споменал че вярвам на органите на МВР, любопитно ми е защо ти реши така?

11720

2

alenaa

03.08 2018 в 12:02

Е Кинджо ,Кинджо щом от тая се изплаши......
По-големия проблем е, че има умници като тебе да се осланят на ОРГАНИТЕ и да им вярват .Ясно е, на другите избори промяна няма да има.

8753

1

Кинджо

03.08 2018 в 09:15

Вчера слушах тази "новина" и си мислех че е шега. На фона на мосовото недоволство от МВР което не пази достатъчно добре затворници и арестанти, някой е решил че носенето на белезници е нарушаване на правата и унижение ???? Хайде да си представим заглавията на статиите в случай че г-жа Иванчева отиде до тоалетна и без да иска прескочи някой отворен прозорец както си е в цивилни дрехи. Жена която явно и натрапчиво демонстрира заядливо и обвинително отношение към всички институции би го направила дори само за демонстрация.
 
X

Подкастът на OFFNews