Не пуснаха Иванчева от ареста да си направи дете

OFFNews 27 юни 2018 в 17:14 19301 3

Снимка Мартин Георгиев / OFFNews

Специализираният наказателен съд остави в ареста бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева. Тя поиска да бъде на свобода заради влошено здравословно състояние.

Защитата й представи документи, че Иванчева има микроаденом, стеснена зрителна острота и е започнала инвитро процедури, преди да бъде задържана за подкуп на 17 април. 

Поради възрастта си - 44 години, тя няма да успее да стане майка, ако не излезе от килията, аргументира се защитата на Иванчева. 

Иванчева за пореден път отрече да е взимала подкуп от инвеститора Александър Ваклин и определи записаните със СРС разговори между него и подсъдимият заедно с нея и бившата й заместничка Биляна Петрова - Петко Дюлгеров, като "два болни мозъка си говорят". 

"В ареста получих паник атаки, развих клаустрофобия и всички зъби започнаха да ми се клатят, каза още Иванчева в съдебната зала. Тя поиска прокуратурата да направи вътрешно разследване кой е изцапал цялата кола с веществото, с което са марикирани намерените в автомобила й хиляди банкноти евро. Според нови доказателства, внесени от прокуратурата, с които Иванчева се запознала, следи от светещото вещество са открито по сенника, волана, жабката, седалките на колата. Няма как да е от мен, защото имах следи само по дясната страна на дланта и носа, повтори тезата си Иванчева. 

Съдията обаче обяви, че според доказателствата следи от маркираните банкноти са открити и по двете ръце на Иванчева. Прокуратурата пък съобщи, че освен показанията на Дюлгеров пред разследващите, вече има и свидетелски показания от арестант, който е в една килия в ареста с Дюлгеров. Пред Анри Ковачев Дюлгеров разказал дори повече за мотивите и взимането на подкупа, отколкото пред прокурорите. 

Открито е и тефтерче, в което Иванчева си записвала площ и цена на квадратен метър. СРС пък показвало как тримата подсъдими се качват в колата и разговарят за взетите пари от предприемача. 

Иванчева няма опасност да се укрие, но има опасност да извърши ново престъпление, мотивира отказа си да пусне отстранената кметица на Младост от килията съдията. 

По време на заседанието стана ясно още, че в ареста Иванчева пращала бележки на Дюлгеров да промени показанията си и защитните им версии да съвпаднат. За това свидетелствал съкилийникът на Дюлгеров Ковачев. 

Десислава Иванчева може да обжалва днешното решение на съда пред АСНС, ако го направи, делото ще е на 5 юли. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

3

Лопе де Вега

28.06 2018 в 10:07

Що, бре? В ареста не може ли да и направят?

23293

2

Стефан

27.06 2018 в 18:38

Че тая е свършен човек - ясно. Само че, по хуманитарни съображения помилва Президентът, а той не може, преди да има присъда.
Адвокате - подскажи и да си признае. Зер тя вече не отрича състава на престъплението, а търси само процесуални заобиколки.
А иначе по човешки - хитрата сврака - с двата крака:)
Поне ще е поука за следващите пеньонари с разхождане на дребни кучета в кварталните градинки.
И за протестуиращите, надявам се.

10571

1

Hissarion

27.06 2018 в 18:05

Къде е сега министъра на демографското развитие да се намеси?