Адв. Марковски: Отношението към Десислава Иванчева е нечовешко

Бивш зам.-министър: Около 1000 арестанти ходят с пранги на краката до болница и на разходка, това е жестокост

OFFNews 02 август 2018 в 10:52 6516 0

Снимка бТВ

Довеждането на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева в болница с белезници на ръцета и краката е противозаконно, това е жестоко отношение.

Така адвокат Марин Марковски, чийто екип защитава Иванчева по делото за подкуп, коментира по бТВ излъчените вчера кадри за съпровождането ѝ в ендокринологията на "Майчин дом" на Александровска болница за изследване. 

Кадрите засне и разпространи бившият пиар на общината Петър Кърджилов, когото Иванчева искаше да направи кмет на района до приключване на делото срещу нея. 

„Когато се наруши законът и се наруши по такъв категорично опасен начин, това е много лошо. Един ден може да се случи на всеки един от нас. Това жестоко, нечовешко отношение към г-жа Иванчева граничи с много сериозни възможности тя да си потърси обезщетението”, подчерта Марковски. 

Бившият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов посочи, че по закон може да се използват само белезници – а не специални колани и пранги. Според инструкция, приета през март, Иванчева е вързана с белезници за леглото си, трябва да ходи до тоалетната на отворена врата, по време на прегледите й присъства надзирател. 

Бонгалов подчерта, че не става дума само за Иванчева – тази практика се прилага в цялата страна при конвой до лечебно заведение, както и при извеждането на всички арестанти - общо около 1000 души, които могат да си потърсят правата.

„Доживотните ги извеждаме без белезници, но продължаваме да извеждаме от специализирания арест и този на „Г.М.Димитров” невинните до доказване на противното с белезници до лекаря и до мястото на разходка”, коментира бившият зам.-министър. 

Иванчева има тумор на хипофизата от години, стана ясно на делата за промяна на мярката й за задържане. Има и парадонтоза от стреса, каза още Марковски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews